Foto: enerrgizer
...musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) a myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj Zobraziť celý popis...musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) a myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj a samozrejme aj zopár dôležitých detailov, ktoré robia z klobásy dobrú klobásu...
príprava
Postup
-
1
...všetky koreniny sú na 10 kg mäsa, časť mäsa môžete nahradiť divinou, prípadne hovädzím, na čierne mleté korenie som nezabudol, ja ho nedávam, ale vašej fantázii sa medze nekladú :)... Mäso som zomlel, dôležité je, že bôčik na hrubšie (8mm) ako stehno (4mm), to preto, aby dostala klobása charakter :) ale hlavne štruktúru, zrnitosť.... najskôr som mäso premiešal s prelisovaným cesnakom a potom som do neho zapracoval všetky koreniny a vodu, tú preto, aby sa koreniny s mäsom lepšie previazali...
-
2
...celú zmes som niekoľkokrát dôkladne premiešal a dal odležať do chladu na pár hodín...
-
3
...pred plnením zmes necháme aspoň dve hodinky pri izbovej teplote, aby sa mäso trošku uvoľnilo. Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a polhodinku ich necháme namočené v studenej vode s prelisovaným strúčikom cesnaku... naplnené klobásy popicháme ihlou, aby z nich vyšiel vzduch. Dôležité je, aby mali klobásy rovnakú dĺžku, jednoduchšie sa potom vešajú do udiarne. Údime na tvrdom dreve a musíme dať pozor, aby sme ich v udiarni neupiekli :) takže skôr na studenom dyme...
-
4
...vyúdenú klobásu je dobré nechať odležať a presušiť v studenej a dobre vetranej komore...a čo povedať na záver ? no predsa...dobrú chuť :)
niet čo dodať - jasných 5*****, keby bolo možné i viac
ziadne cubrice sa slovenskym nevyrovnaju, hoci aj cabajku tu viem najst obstojnu.
zasluzi si vela *ale nemam ako pridat.
je tu vela klobaskovych recewptov ale vzdy iba zavidim tym, ktori si ich mozu aj skonzumovat.