Domáca klobása fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 7. júla 2014
Domáca klobása (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchý.

120 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Hlavné suroviny :
2500 g (môžu sa použiť aj chudé orezky z bravčového mäsa)
2500 g
Koreniny a ostatné pomocné suroviny :
20 g
60 g jemne pomletý
90 g
10 g
25 g
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Mäso som poumýval vo vlažnej vode a bôčik som zbavil kosti.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso pokrájame na kocky.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomelieme si cesnak na jemno.Priemer dierok v sitku by mal byť 3mm- 5mm.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesnak vytlačíme z mlynčeka kúskami mäsa a následne si vymeníme sitko za väčšie resp.za 8mm - 10mm.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso pokrájané na kocky premiešame soľou a koreninami.Pokropíme vínom aby sa nám lahšie dielo premiešavalo a skorej vstrebalo do mäsa.No víno nemusí byť.Keďže som abstinent víno by som bol doma zbytočne hľadal.Jednoducho som ho nahradil studenou pitnou vodou.Recept mám vlastne od jedného solídneho pána ku ktorému som chodil dlhodobo porážať ošípané.On to robil tak,že pomletý cesnak pomiešal s kvalitným bielim vínom a touto zmesou potom polial koreniny už nasypané na mäse.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto premiešané kocky mäsa som potom pomlel na mlynčeku.Potom som pomleté mäso vložil do väčšej nádoby a ešte som ho zľahka premiešal.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tenké bravčové črevá si poumývame od soli a prepláchneme aj ich vnútrajšok.Použil som črevá kalibru 32/34.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Črervá si dáme do nádoby s vlažnou vodou aby sa nám nezahrčkali.Ak by sa nám črevo predsa len lepilo o rúrku nadievačky môžme si pomocou dvoch prstov načrieť do čreva vodu a ľavou rukou vlastne tú vodu potom akože ťaháme postupne s toho čreva von.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plnenie čriev: Dvoma prstami ľavej ruky prichytíme koniec čreva a palcom pravej ruky črevo pribrzďujeme resp.povoľujeme.Črevá musia byť relativne naplnené na pevno no záleží samozrejme na dlžke klobás.Keď ich chceme pretáčať na menšie musia byť narazené slabšie.U nás sa robievajú dlhé klobásy.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Črevo opatrne popostískame naraz palcom a ukazovákom a takto spraviac si miesto na čreve ho pretočíme.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Máte možnosť vidieť už pretočené klobásy.Jednoduchším spôsobom je, keď si črevá vopred porežeme na mieru resp.na dlžku akú chceme mať klobásy.Každopádne sa vyhneme takto aj nežiadúcim vzduchovým bublinám vo vnútri klobás.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Domáce klobásy je trvanlivý mäsový výrobok a mal by sa údiť pri teplote 20 st.C studeným dymom.Maximálna teplota údenia studeným dymom je do 25 st.C.Pracoval som v sro.kde sme mali murovanú udiareň, tam sme tuším dva krát zapekali klobásy horúcim dymom,ale k vôli stratám a o nezáujem o tento druh výrobku sme robievali aj naďalej klasické domáce klobásy.Klobásku ktorú vidíte na obr.č.12 je síce zapekaná resp.upečená v rúre pri 170-180 st.C.cca. 1 h.Želám vám dobrú chuť priateľky a priatelia.

    Domáca klobása (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

denyany
áno, postup je jednoduchý, ale ten výsledok! paráda. tiež robievame domáce klobásy údené studeným dymom. nabudúce by som aspoň z časti mäsa skúsila s vínom, ako tu píšeš.
fialka49
Mesiar50, si skutočne majster svojho remesla, aj mne sa páči zmena (vo forme vína). Najbližšie bude dávka spracovaná podľa teba.
mesiar50
@denyany
Ahoj rád ťa,,vidím".Skúšal som ti odpísať na tvoju správu na ts,no márne.Odomňa to bohužiaľ nefunguje,ale nechal som ti odkaz pri mojej varenej šunke.Neviem či si to čítala.Keď budeš niečo potrebovať napíš mi radšej na môj mail.ladislavrunna1@gmail.com
Ďakujem ti pekne.
hanka56
Hned bych se zakouska. Vypadají nádherně :-) a víno do klobás slyším poprvé. Určitě jsou moc dobré
frezia68
Ach,jaj....to je fajnotka,aspoň popozerám na ten výsledok šikovných rúk :-)
frezia
Prekrasne! Skoda, ze nemam moznost ich sama urobit. Chybaju mi tie potrebne nastroje...plnicka, creva, ani neviem, kde by som ich tu kupila.
To vino do klobas pocujem taktiez po prvy raz.
babkamt
Boli časy, keď sme doma zabíjali. Mali sme výborného mäsiara. Robili sme aj klobásky, údenú prerastenú slaninu, šunku do konzervy, jaternice, žobrácku kašu, paštétu, zabíjačkovú kapustu sme dávali do pohárov, paprikový lalok, pečené mäso, oškvarky. No na tie časy už môžem len s nostalgiou spomínať:-) Tvoje klobásky sú určite vynikajúce. Vážim si takých všestranných chlapov ako si ty:-) Samozrejme ti posielam veľkú pochvalu a 5*
mesiar50
@hanka56
Som rád,že sa ti páčia.Klobásky sú mierne pikantné ,takto si želala moja rodina.Vďaka.
kukulienka71
Pekná práca, @mesiar50. Dobre, že si dal to pretáčanie klobások, ešte podotknem, že sa jedna točí na jednu a druhá na opačnú stranu, neviem, či je to takto pochopiteľné:-) Manžel bol doma teraz na dovolenke, robil trocha klobásky na gril, čo-to sme porozdávali, pojedli a bolo po nich, teraz neúdil. Víno nepridáva, musím sa ho na tú fintu spýtať;-) Máš mojich 5* za krásne klobásky:-)

mesiar50
@frezia
Nie je to plnička.Je to mlynček na mäso a rezačka zeleniny,ale je k nemu dodávaná aj rúrka na plnenie klobás.Všetko ma to stálo 65 eur.Je to ok hračka.Iste sa daju zohnať aj črevá,niekde v nejakom tureckom,alebo polskom obchode.Srdečná vďaka.
mesiar50
@babkamt
Máš absolútnu pravdu milá babkamt.Tie časy sú už dávno preč.Ďakujem ti veľmi pekne.
elysa
veru aj u nás sa zabíjalo a robilo všetko to, čo @babkamt spomenula... tú vôňu cítim až sem...
mesiar50
@kukulienka71
No to točenie funguje tak,že ako si kto zvykne.Ja pretáčam,len smerom od seba do jednej strany,ale na tom vlastne nezáleží.Ide tam vlastne o to aby bola klobása predelená a našpanovaná bez roztrhnutia čreva.Kolega spravil krásne klobásky,že mu posielam 5*.
Ďakujem ti srdečne.
mesiar50
@elysa
Staré zlaté časy.Ja sám som nebol zakáľať už deviaty rok ako som odcestoval z domu.A už asi ani nepojdem.Zostanú len pekné spomienky napr.na šikovné gazdinky ktoré nám už ku konci zabíjačky ponúkali medzi inými aj lekvárové sádlovníky.Vďaka.
elysa
@mesiar50 aj na tie už len spomínam, moja mamka robila najlepšie, tiež sa u mojich rodičov zabíjalo naposledy asi pred 11 rokmi...
falipy
Jezisi co by som dala zato ochutnat ich. My tu v Amerike take fajne domace nemame. Musim sa ich naucit. Mnaaaaaam
smejkad
nadherne :-)
u nas sa nezabijalo vari aj 15 - 20 rokov, skoda
medulienka122
Lacko, je to možno jednoduché pre teba, ale pre takého obyčajného smrteľníka, ako som ja, tak to je hotové umenie... už sa len budem vytešovať z tvojej šikovnosti (fotky na Vareche) :)
mesiar50
@falipy
Na takomto mlynčeku je hračka nadievať klobásy.Ber to tak,že to už vieš.Ja sám som plnil s týmto spôsobom prvý krát v živote.Dielo sa posúva do čreva veľmi pomaly.Musí to zvládnuť aj hocijaký laik.A udiareň si sprav z nejakej plechovej skrine,rúry od kachiel a nejakých vyhodených starých kachlí.Keď chceš údiť aj v teplejších mesiacoch mal by tam byť nainštalovaný aj teplomer.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@terinka55
Akurát ju teraz degustujem.Je mierne pikantná a chutná.Týmto receptom som miešal už tony klobás,keďže som pracoval 12 rokov ako technik výrobár.Samozrejme bez toho vínka.Vďaka.
mesiar50
@smejkad
Píšeš k veci.Áno škoda.U nás sa zyšla o takomto celá blízka rodina a bola to veľká pohoda a sranda.Ďakujem ti.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za recept. Určite vyskúšam i keď v panelákovom byte a bez údenia, len tak opiecť. Mňam.
mesiar50
@medulienka122
Milá Anka je to tak ako som písal už horevyššie,Zvládne to aj laik.A ty by si to hravo zvládla tiež.Keď mi dovolíš priložím sem jedno foto čo taká kompletná výbava toho prístroja by mala obsahovať už len preto,lebo nie ku každému prístroju sú doložené aj nástavce na plnenie klobás.Srdečná vďaka.


yogicek
@mesiar50
Drahý priateľu. Recept aj klobásky vyzerajú perfektne. Nakoniec od Teba by som ani iné nečakal. Zrozumiteľný a jednoduchý recept. Ja sa teraz budem realizovať s rozličnými klobáskami na grilovanie keď už je tu ten správny čas na grilovačky. Konečne sa mi podarilo zohnať baranie črievka, tak chcem urobiť niečo na spôsob cigár. Dúfam, že u toho nezošediviem. Dávam Ti 5*. Tento rcp. si to zaslúži. Pekný deň Ti prajem.
pusta
@mesiar50 , perfektný popis úžasných klobások po mojej chuti, zrozumiteľný s nádhernými prudko jedlými fotkami.
kto vie, ten vie - palec hore, klobúk dole.
*****
mesiar50
@goe
Nemáš čo ďakovať.Tento recept nie je žiadna nová atrakcia,keďže už aj môj nebohý starký robieval klobásy podľa veľmi podobného receptu.Záleží,len na chuti človeka a zdravotnom stave jedinca,že aké suroviny,prípadne koreniny môže.Ďakujem ti.
mesiar50
@yogicek
Keď sa hodláš narážať výrobky do baraních čriev ,tak už teraz skladám pred tebou moju veľkú poklonu.Nadieval som do nich spišské párky neraz a viem,že aká je to piplačka.Dokonca sme do nich narážali aj zmes z domácich klobás.Baranie črievka sme si zvykli objednávaťz Mäspomy a aj koreniny.Samozreme o tom nemám prehľad či sa to dá aj v menšom množstve.Od takého skvelého kuchára si cením pochvalu.Máš pravdu ,sezóna garden party je už tu.Ďakujem ti priateľu a prajem všetko dobré.
megdesign
@kukulienka vino /alkohol/ sa dava do klobas preto, lebo nastartuje kulturu a zabija mikroorganizmy, ktore mozu sposobovat plesnivenie a pod. Voda ma presne opacny ucinok...
V ziadnom pripade nejde do klobas voda, lebo splesniveju, ked sa susia pred udenim, dokonca sa mlade maso "odvodnuje" /odskusane, ked som sa ucil robit klobasy ;)/
Pouziva sa aj brandy, konak a pod. ;)
Ale davnejsie si spominala /pri mojich klobasach bez vahy korenin/, ze tvoj manzel je odbornik na masove vyrobky, tak sa divim, ze to nevie/nevies...

@mesiar50 Klobasy vyzeraju dobre.
gordonko
ukladám recept ....ked motika vystrelí tuto mašinku si kúpim .......
megdesign
@gordonko tuto "masinku" mam aj ja doma/ tusim identicku, aku ma @mesiar50 / a som nadmieru spokojny. Naplnenie sice trva dlhsie ako klasickym spricom, ale na nase "nizkoobjemove varky" plne postacuje ;)



methi
Mnaaam, aspon jedna nozicka by mohla vypadnut z monitora. Pekne.
mesiar50
@megdesign
Máš pravdu.Takáto a podobné mašinky ako je napr.aj tvoja postačia na rôzne grilovačky a dokonca si viem predstaviť nadievanie aj 10kg klobás možno aj s tými prestávkami.O tom alkohole a vode je tiež pravda a dokonca sa origoš čabajky predpripravujú tak že sa mäso poukladá na rošty z dierami abý sa to mäso odvodňovalo.Pri domácich zabýjačkách to samozrejme nepripadá do úvahy, pretože by tam naskočili nehorázne straty a o sušení ani nehovoriac kde sú straty po mesačnom sušení zhruba 20%.Pri takýchto klobásach ktoré sa neúdia to malé množstvo vody tam nehrá veľkú rolu.Ďakujem ti.
daguska
Nádherné klobásky.Nemám moznost si podobné pochútky vyrábat,nemáme prístup k udiarni,ale sú urcite skvelé.Mñam.
mesiar50
@daguska
Milá daguska ja som ich tiež uskladnil v mrazničke.Bývam v družstevnom byte a údenie tu tiež nie je možné,ale takto prpravené klobásy sa dajú grilovať či piecť a dokonca aj variť.Teplota pri varení by nemala prekročiť 75 st.C...Ďakujem ti krásne.
gubics
My sme robili doma tiež klobásky, len sme do toho nedávali víno, ale recept je výborný.
Len mám jednu otázku, v tejto letnej horúčave, kým sa všetko pripraví na údenie, či sa to mäsko nezačne v tej klobáske kaziť,
lebo keď je vonku nad 30 stupňov Celzia, tak aj v miestnosti kde sa to vyrába bude asi toľko ak nie viac. Nemala by sa tá príprava odložiť keď teploty ubudne. My sme robili klobásky doma len v zime. Alebo či sa to nepokazí v udiarni v tej horúčave.
Ešte by som pripomenula pre tých, ktorý majú problém s údením, že na internete nájde výrobcov udiarní, ktorí ponúkajú svoj tovar už aj okolo 30 €. (Sú aj drahšie, ale pre príležitostné údenie stačí aj takéto)
gubics
My sme robili doma tiež klobásky, len sme do toho nedávali víno, ale recept je výborný.
Len mám jednu otázku, v tejto letnej horúčave, kým sa všetko pripraví na údenie, či sa to mäsko nezačne v tej klobáske kaziť,
lebo keď je vonku nad 30 stupňov Celzia, tak aj v miestnosti kde sa to vyrába bude asi toľko ak nie viac. Nemala by sa tá príprava odložiť keď teploty ubudne. My sme robili klobásky doma len v zime. Alebo či sa to nepokazí v udiarni v tej horúčave.
Ešte by som pripomenula pre tých, ktorý majú problém s údením, že na internete nájde výrobcov udiarní, ktorí ponúkajú svoj tovar už aj okolo 30 €. (Sú aj drahšie, ale pre príležitostné údenie stačí aj takéto)
gubics
Ja sa ospravedlňujem, že je to tu 2x, ale sa to nechcelo načítať tak som na to ešte raz klikla. A neviem, či sa to dá vymazať, a keď áno, tak ako?
mesiar50
@gubics
Kamarát mal farmu kde choval ošípané.Chodieval som k nemu zakáľať aj v letných mesiacoch.Vedľa svojho domu mal aj starší dom ktorý bol postavený z kameňa.Nebolo tam viac stupňov ako vonku,ale samozrejme,že v tých pekelných horúčavách sme zakáľačky stornovali.Klobásky sme umiestnili v komore,alebo v pivnici.Miestnosť bola zatemnená na oknách bol alobal a musí byť uzavretá k vôli muchám.Neskoro večer sme ich údili mokrými resp.vlhkými pilinami ktoré by mali byť namiešané 24 hodín pred samotným údením.Tak isto to platí aj pre drť ktorá je určená na údenie.V letných mesiacoch je potrebný aj teplomer na udiarni a pri zvyšovaní teploty sme klobásy skvačili a zavesili sme ich do komori,alebo pivnice.Cez deň sme neúdili.Takto sme údili aj viac nocí až do rána.Záleží na počasí.Rozhodne je to náročnejšia procedúra ako cez chladnejšie ročné obdobia.Treba tú udiareň neustále sledovať.Mäso v klobásach by sa nemalo kaziť je obsiahnuté soľou.
mesiar50
@gubics
Nemám ti čo ospravedlniť.Keď tu bude ten samý komentár aj stokrát neinteresuje ma to.Ja sa ospravedlňujem,že som sa ti nepoďakoval.
Velmi pekne ti ďakujem a želám ti všetko dobré.
zuzanka1367
Ja tiež 5* pripájam za pokušenie chuťových pohárikov, svokor bol mäsiar, taký originál dedinský, recept na klobásky už žiaľ neprezradí, ale tieto mi pripomínajú jeho výrobky...si Pán!
1x erisam
mesiar50
@zuzanka1367
Tiez pochadzam z dediny.Clovek sa tam nauci vselico mozne,kedze okolo dvora sa najde vzdy robota o chove zvierat a inych cinostiach ani nehovoriac.Domace zabijacky mali rozhodne svoje caro.V tych rokoch sme boli v rodine styria masiari.Moj starky,krstny otec,bratranec a napokon ja.Verim,ze tvoj svokor bol majstrom na mojej urovni ak nie na vyssej.Dakujem ti a zelam ti pekny zvysok dna.
jozka2
Klobasky su urcite take chutne ako chutne vyzeraju,mas 5*****
havino
ja už som ich obdivovala, ale nemôžem ich obísť ani tu a nie to, že neuložiť si ich, to by bol hriech, aj ked asi ja ich robiť nebudem, aj ked zas človek nikdy nevie a pohrávam sa aj takou myšlienkou dlhšie, tak, že istota je uložiť si recept a samozrejme chválim, šikovný si, poctivý recept Laci.
mesiar50
@jozka2
Klobasky su dobre naozaj.Podla tohto receptu som ich miesal aj v masovyrobe.Dakujem ti pekne.
aroooo
úryvok na pripomenutie:" krásný ráj to na pohled" ..... tieto ingrediencie sme dávali aj mi, no náš mäsiar to nevážil, mal to v oku, no to je dávno už len spomienka.... 5**********************************************
a samozrejme kk, čo ak motyka vystrelí.....
mesiar50
@aroooo
Skuseny masiar to namiesa aj od oko.Ale zas pri takychto malych mnozstvach sa jeden laik moze lahko
,,potknut".Na farme kde kamarat potreboval odporazit prasnicu som raz miesal 120 kg klobas.Maso sa miesalo najprv v troch masiarskych lodnach resp.prepravkach.A potom v jednom velikanskom drevenom koryte sa tie tri davky zmiesali do kopy. Ty chlapi mi boli vdacny,ze to maso nemuseli 100x miesat.Pri 20-25 kg davkach co sa robi na zabijackach nie je ziadny problem to okorenit aj bez vazenia.Dakujem ti mila aroooo.
tatranka
Klobásky sú krásne.No boli časy,keď sme s manželom,hlavne v zime pred Vianocami robili buď celú zabíjačku,alebo len na dva tri krát klobásky.
Vždy v tomto období klobások, sme v robote rozprúdili debatu o naj. recepte na domáce výrobky.Samozrejme,potom nasledovali klobáskové,tlačienkové a iné...ové,koštovky.
Vyhodnocovali sme ,kto má naj. chuťovú klobásku.
Recepty na klobásky mám rôzne,no klobásky už aspoň 25 rokov nerobíme.
Tvoja vonia až k nám pod V.Tatry a určite by obsadila v našom hodnotení 1.miesto !!!!!!!!!!! 5*
mesiar50
@tatranka
Ked som pracoval na bitunku tam sa robili tiez rozne kostovky z masovych vyrobkov.Bol to len maly bitunok no vela som sa tam naucil.Porazali sme vlastne vsetky druhy jat.zvierat.Osipane,kozy,barany,kance,kone,kravy,bykov a dokonca raz aj pstrosov ked si polamali nohy pri prevoze do Bulharska a vratili ich z colnici na bitunok.
Srdecna vdaka,ze si sa somnou podelila o svoje spomienky.Dalej ti dakujem za ohodnotenie receptu a zelam ti pekny den.
kimlo
Teda Laci, mas moj obdiv, paradne klobasy si narobil, aj ten mlyncek mam presne taky isty...klobuk dole, si odbornik! 5*
sonulienka
Ja už ani nemám čo dodať. Tiež robievame klobásky recept podobný okrem bieleho vína. Narobil si nám všetkým chute. Sú aj na oko krásne a chutné škoda, že si nie bližšie možno viacerí by sme sa na ne nasáčkovali a asi by si mal málo.
safran
absolútna profesionálna práca, verím, že u Teba už remeselná zručnosť :-) víno som nepočula na Slovensku, zväčša známejšie u vínových (svetlých) tenkých klobások z Čiech (5*)
mesiar50
@kimlo
Priateľu,slová od tak skvelého kuchára ako ty si ctím a vážim si ich.Tvoje čabajské klobásy sú pekným príkladom na vareche sk.Vďaka.
mesiar50
@daanoo
Tak ako píšeš daanoo.Bez strašidelných éčok.Ani si predstaviť neviem,že čo by sa stalo s potrvinárskym odvetvím keby nepoužívali tie ich nepekne preslávené éčka.Iste by po jednom skrachovali.Vďaka.
mesiar50
@safran
Iste sa budem opakovať,ale u uja Laca v neďalekej dedine kde som chodil pravidelne porážať ošípanú každý rok, sa aplikovalo víno do klobás.Pri večernej koštovke sa celou kuchyňou šírila lahodná vôňa.V momente keď som miešal tieto klobásy ma trochu zamrzelo,že som abstinent a víno som nemal doma ani kvapku.,ale aj tak chutili a to je hlavné.Ďakujem ti pekne.
eviana
Lacko, vyusmievala som sa pri dôkladnom študovaní Tvojho receptu, tiež si mi veľa milých spomienok klobáskových privial... Vyzerajú úžasne, voňaju až ku mne, lákave už na pohľad... nie pol kráľovstva, celé by som dala za možnosť ochutnať z nich... máš môj veľký obdiv priateľ milý a samozrejme 5***** :)
medovnicek
Krásne spracovaný recept, ktorý si ukladám, vyvolal si mi ním spomienky na detstvo, kedy sme pravideľne zabíjali prasa a robili klobásy, domácim sa veru nič nevyrovná
kecemis
Lacko, nakolko moj recept zostal v mojom starom laptope, pouzil som tvoj recept, pretoze sa mi zdal najblizsie k mojmu. A dobre som urobil. A po prvy krat som pouzil vino. Vdaka, su vyornea a zvysok je v udiarny.
mesiar50
@kecemis
Mirko,milo si ma prekvapil,že môj recept bol
ako inšpirácia k výrobe tvojich klobás a nie je čo ďakovať.
Potešenie je na mojej strane,že sa ti vydarili
a že ti klobásy aj chutia.Ďakujem ti kamarát za odskúšanie receptu.
dasik
@Mesiar50

Klobásky vyzerajú úžasne - ja som sa len chcela spýtať či sa môže použiť aj práškový cesnak namiesto čerstvého s aké by bolo množstvo na 10kg masa? Veľmi pekne ďakujem!

mesiar50
@Dasik
Ahoj.
Samozrejme,že sa môže použiť aj sušený cesnak,ale ja som ho v mäsovýrobe do klobás nepridával.
Používali sme ho buď v solenom stave,alebo ho nám jedna milá tetuška zvykla čistiť a pridával sa do mäsa čerstvý.No keď nemáš inú možnosť ako použiť sušený cesnak tak ku 10 kg mäsa primiešaj 50 g suš.cesnaku...necháme mäso trochu postáť a potom keď je za potreby,tak cesnak pridáme znova
resp.doladíme klobásky podľa svojej chuti.
Ďakujem ti srdečne.