Opitý Izidor
Klasický slovenský sviatočný dezert - rez s názvom Opitý Izidor. Krásne sviatky prajem!
Kváskový štedrák z kvásku lievito madre
Štedrák sa u nás nikdy na Vianoce nepiekol. Párkrát sme dostali na ochutnávku, chutil, ...
Citrónové rožteky
Vykrajované citrónové rožteky sú jemne kyslastej chuti, upečené podľa môjho starého receptu. Rýchle a jednoduché...
Medovníky s mandľami a kandizovaným ovocím
Veľmi chutné medovníky, plné ovocia a mandlí, poliate čokoládovou polevou.
Chalupárske zemiaky zapečené s hubami
Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb....
Strapaté kokosové pusinky
Potešia mladších aj starších. Pečiem ich zo zvyšných vaječných bielkov podľa tohto môjho receptu už niekoľko...
Kokosové ježe
Koláčik pre milovníkov čokolády a kokosu, ktorý nechýba na vianočnom stole. Nenáročne pečenie, ktorého...
Mramorový koláč s tvarohom a ovocím
Tentoraz pridávam recept na veľmi jednoduchý hrnčekový koláč plný tvarohu a lesného ovocia.
Vianočné venčeky
Vianoce sú za dverami a ja keď mám troška času, pripravujem, vymýšľam. Ponúkam venčeky,...
Neapolský šalát
Prečo neapolský, to neviem, asi kvôli paradajkovému pretlaku, ktorý tam ide. Ale je výborný, či už s pečivom alebo na chlebíčky, hrianky, alebo ako súčasť pohostenia návštevy alebo oslavy....
Omáčka z bystrických sliviek
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....
Bravčové na rasci podľa ČSN
Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.
Opekance Amálka
Teraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla....
Krehké vianočné pečivo
Jednoduchá príprava, ktorej sa nemusia zľaknúť ani začiatočníci. Nezaberie čas, výsledok poteší na blížiace...
Starodávne šuhajdy
Vhodné aj na Mikulášske posedenie. Je to niekoľko desaťročí starý recept z mojej písanky receptov na...
Mriežkované čajové pečivo
Veľmi chutné a krásne vyzerajúce trvanlivé pečivko, ktoré si rýchlo a jednoducho viete pripraviť aj vy doma. Hodí sa naozaj na každú príležitosť....
Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál
Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia!...
Zemiaky na kyslo s vôňou húb
...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“....
Jablkové koláče s cukrovým povrchom
Jablkové koláče sú veľmi obľúbené a myslím, že receptov na ne nikdy nie je dosť, keďže jablká sú najčastejším a najobľúbenejším ovocím do koláčov....
Jablkovo-orechový koláč
Jednoduchá príprava, ktorej sa nemusia zľaknúť ani začiatočníci. Výsledok, ktorý poteší.
Pletený koláč ľahučký ako pavučinka
Je naozaj taký ako je v nadpise uvedené, že je ľahučký ako pavučinka. Veľmi je chutný....
Šalát Rumcajs podľa ČSN
Tento šalát sa nachádza v mladšom vydaní Receptury studených pokrmů....
Maslové sušienky
Výborné sušienky zo štyroch surovín. Jednoduchá príprava, ale výsledok prekvapí.
Bratislavské rezy
V cukrárňach vyhľadávané fantastické rezy, ktoré nechýbajú ani na svadbách, oslavách a sú vhodné aj na...
Kuracie prsia na šampiňónoch
Potrebné suroviny: šampiňóny nakrájame na plátky, kuracie prsia na rezance...
Chrumkavé jablkové šatôčky z tvarohového cesta
Zvonku chrumkavé, vnútri šťavnaté. Veľmi jednoduchý recept na výborné šatôčky z tvarohového cesta plnené jablkami....
Králik pečený s mladou fazuľou a krúpami
Je to niečo ako šolet, len s králikom. Je to jedlo z jedného hrnca.
Jablkový elegán
Výborne chutí, vonia aj výborne vyzerá. Padol mi do oka. Upiekla som ho v nedeľu....
Hovädzie kocky v červenej kapuste
Nedeľný obed z hovädzieho mäsa, ktoré som teraz pripravila v červenej kapuste....
Kurací perkelt s koreňovým petržlenom
Na vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen....