Zalievaný krehký jablkový koláč fotorecept
Foto: helena10
Krehké cesto je rýchle, suroviny sa odmeriavajú 250 ml hrnčekom. Prípravu a pečenie zvládne aj začiatočník.
Suroviny
Krehké cesto: | |
2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml) |
|
štipka |
|
1 KL |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 ks domáce |
|
Okrem toho: | |
mleté |
|
|
|
Jablková zmes: | |
700-750 g |
|
z 1/2 citróna |
|
2-3 PL |
|
3 PL (13 %) |
|
3-4 PL |
|
Smotanová zálievka: | |
400 g (16 %) |
|
50 ml (3,5 %) |
|
2 ks domáce |
|
1/2 bal. |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Hrozienka namočím v medovine. Ošúpané jablká nakrájam na stredne veľké plátky, polejem citrónovou šťavou a odložím do chladu.
- 2
Zálievku si metličkou vymiešam zo smotany, mlieka, celých vajec, cukrov, Zlatého klasu. Nechám bokom.
- 3
V miske z múky, štipky soli, prášku do pečiva, cukru, oleja a celých vajec vymiešam rukou krehké mäkké cesto.
- 4
Plech 20 x 30 cm vyložím papierom na pečenie a roztlačím naň rukou krehké cesto. Môžete si pomôcť aj malým valčekom. Cesto posypem jemnou strúhankou a mletými orechmi podľa vlastného uváženia. Na cesto rozložím jablká aj so šťavou, posypem ich scedenými hrozienkami (bez medoviny) a vrch posypem škoricovým cukrom podľa vlastnej chuti.
- 5
Vložím do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečiem 8-10 minút. Zapečené cesto s jablkami potom vyberám z rúry a zalievam pripravenou smotanovou zálievkou. Vrátim do rúry a pečiem 20-25 minút na 175 stupňoch. Skontrolujem. Každý sa riadi svojou rúrou.
- 6
Na noc nechávam v chladničke. Potom koláč nakrájam.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu