Falošný hrnčekový frgál fotorecept
Foto: helena10
Tento liaty nekysnutý hrnčekový koláč má tri náplne - tvarohovú, makovú a zo slivkového lekváru. Určite vám bude chutiť.
Zdroj: toprecepty.cz
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto hrnčekové: | |
2 ks |
|
štipka |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 hrnčeky |
|
1 bal. |
|
Náplň tvarohová: | |
2 ks (po 250 g) |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1 bal. |
|
1 bal. v prášku (40 g) |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
Náplň maková: | |
200 g mletý |
|
2-2,5 dl vriace |
|
4-5 PL |
|
1 PL |
|
Náplň slivková: | |
(domáci, hustý) |
|
1 PL teplá |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na plech: | |
|
|
|
Postup
-
1
Množstvo surovín na cesto a tvarohovú plnku je uvedené podľa pôvodného receptu. Veľkosť hrnčeka ani plechu nebola uvedená. Ja som cesto urobila z 1,5 dávky na hlboký plech 30 x 40 cm a použila som 250 ml hrnček. Plech si prispôsobte podľa objemu hrnčeka, ktorý použijete a podľa toho, aký vysoký chcete mať koláč. Tvarohovú plnku som pripravila podľa pôvodného receptu. Makovú náplň som prispôsobila našej chuti a spravila som jej viac, lebo mám rada mak. Slivkový lekvár som použila domáci - hustý.
- 2
Najprv som si pripravila náplne: makovú, tvarohovú a slivkovú. Moja maková náplň hustej konzistencie bola vymiešaná z mletého maku, vriaceho mlieka, práškového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry. Preložila som ju potom do cukrárskeho vrecka s odstrihnutým koncom bez špičky. Náplň môžete klásť aj lyžičkou. Každý si môže spraviť svoju obľúbenú makovú náplň.
- 3
Na tvarohovú náplň som metličkou vymiešala množstvá surovín z pôvodného receptu – tvaroh, cukor (ja som dala 4/5 hrnčeka), mlieko, vanilku, vanilkový puding - na redšiu konzistenciu. Pridala som aj nastrúhanú citrónovú kôru.
- 4
Slivkový lekvár som použila domáci veľmi hustý (treba ho krájať...) a vymiešala som ho s lyžicou teplej vody. Tiež som si ho naložila do cukrárskeho vrecka s odstrihnutou špičkou...
- 5
Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrom, štipkou soli, prilejem olej, mlieko. Nakoniec ide múka zmiešaná s práškom do pečiva a metličkou vymiešam hustejšie cesto.
- 6
Dve tretiny cesta (2/3) cesta dávam a rozotieram rovnomerne na namastený a múkou vysypaný hlboký plech. Na celé cesto opatrne vylejem tvarohovú redšiu náplň a rozotriem ju. Na rozotretú tvarohovú náplň striedavo podľa vlastného uváženia nakladám pásy makovej a lekvárovej plnky a nepravidelne prelejem zostatkom - tretinou cesta tak, aby sem-tam bolo vidno náplne.
- 7
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 °C 35 minút. Skontrolujem špajľou. Každý pečie podľa svojej rúry.
- 8
Vychladnutý upečený koláč posypem trochu práškovým cukrom.
Tiež hrnčekový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu