Hrnčekový koláč
Hrnčekový koláč

Falošný hrnčekový frgál fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 7. júla 2023
Falošný hrnčekový frgál (fotorecept)
Foto: helena10

Tento liaty nekysnutý hrnčekový koláč má tri náplne - tvarohovú, makovú a zo slivkového lekváru. Určite vám bude chutiť.
Zdroj: toprecepty.cz

30
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto hrnčekové:
2 ks
 štipka
1 hrnček
1 hrnček
1/2 hrnčeka
2 hrnčeky
1 bal.
Náplň tvarohová:
2 ks (po 250 g)
1 hrnček
1 hrnček
1 bal.
1 bal. v prášku (40 g)
1 ČL nastrúhaná
Náplň maková:
200 g mletý
2-2,5 dl vriace
4-5 PL
1 PL
Náplň slivková:
 (domáci, hustý)
1 PL teplá
Na posypanie:
Na plech:




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín na cesto a tvarohovú plnku je uvedené podľa pôvodného receptu. Veľkosť hrnčeka ani plechu nebola uvedená. Ja som cesto urobila z 1,5 dávky na hlboký plech 30 x 40 cm a použila som 250 ml hrnček. Plech si prispôsobte podľa objemu hrnčeka, ktorý použijete a podľa toho, aký vysoký chcete mať koláč. Tvarohovú plnku som pripravila podľa pôvodného receptu. Makovú náplň som prispôsobila našej chuti a spravila som jej viac, lebo mám rada mak. Slivkový lekvár som použila domáci - hustý.

  2. 2

    Najprv som si pripravila náplne: makovú, tvarohovú a slivkovú. Moja maková náplň hustej konzistencie bola vymiešaná z mletého maku, vriaceho mlieka, práškového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry. Preložila som ju potom do cukrárskeho vrecka s odstrihnutým koncom bez špičky. Náplň môžete klásť aj lyžičkou. Každý si môže spraviť svoju obľúbenú makovú náplň.

  3. 3

    Na tvarohovú náplň som metličkou vymiešala množstvá surovín z pôvodného receptu – tvaroh, cukor (ja som dala 4/5 hrnčeka), mlieko, vanilku, vanilkový puding - na redšiu konzistenciu. Pridala som aj nastrúhanú citrónovú kôru.

  4. 4

    Slivkový lekvár som použila domáci veľmi hustý (treba ho krájať...) a vymiešala som ho s lyžicou teplej vody. Tiež som si ho naložila do cukrárskeho vrecka s odstrihnutou špičkou...

  5. 5

    Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrom, štipkou soli, prilejem olej, mlieko. Nakoniec ide múka zmiešaná s práškom do pečiva a metličkou vymiešam hustejšie cesto.

    Falošný hrnčekový frgál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dve tretiny cesta (2/3) cesta dávam a rozotieram rovnomerne na namastený a múkou vysypaný hlboký plech. Na celé cesto opatrne vylejem tvarohovú redšiu náplň a rozotriem ju. Na rozotretú tvarohovú náplň striedavo podľa vlastného uváženia nakladám pásy makovej a lekvárovej plnky a nepravidelne prelejem zostatkom - tretinou cesta tak, aby sem-tam bolo vidno náplne.

    Falošný hrnčekový frgál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 °C 35 minút. Skontrolujem špajľou. Každý pečie podľa svojej rúry.

  8. 8

    Vychladnutý upečený koláč posypem trochu práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

anad
Toto vyzerá nádherne. Milujem koláče s nádychom minulých čias. Škoda, že som nemala tento recept pred dvomi týždňami, bol by súčasťou narodeninovej oslavy v záhrade. Nevadí, jeho čas príde 🙂
helena10
Dievčatá, ďakujem pekne za príjemné hodnotenie. Peknú nedeľu želám.🌞
hopsinka
Recept se mi moc líbí, koláč zítra upeču, protože čekám návštěvu dětí tak věřím, že bude moc dobrý a hlavně bude chutnat. Dám vědět jak to dopadne. Děkuji.
hopsinka
Jak jsem slíbila tak dávám vědět jak se zadařilo. Koláč se povedl, je výborný a musím hlavně dodat, že všem chutnal, a že je luxusní. Jsem moc ráda, že jsou tady tak šikovné kuchařky a předávají tak výborné recepty. Ještě jednou děkuji.
helena10
@hopsinka , ďakujem pekne za pochvalu koláča, rada sa so svojimi receptami delím... a teší ma, že koláč všetkým chutil. Prajem pekný víkend.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia