Ostrý je lepší:
Tri spôsoby, ako doma nabrúsiť kuchynský nôž

Jana Klimanová, 24. marca 2023     7 minút čítania

Ostrý nôž je v kuchyni základ a aj keď sa to nezdá, je bezpečnejší, než ten tupý. Poradíme vám, ako svoje zanedbané nože dostanete do kondície.

3. O hrnček alebo schody



Foto: Jana Kollárová

Ak ste na chalupe a o ocieľke či brúsnom kameni ani nechyrujete, nôž sa dá nabrúsiť aj alternatívne. Nožoví fajnšmekeri sa teraz asi chytajú za hlavu, ale nejako si predsa poradiť musíme, či nie?

  • Schody - prejdite nožom párkrát z obidvoch strán po hrane kamenného či betónového schodu. Nôž nezabudnite opláchnuť.
  • Keramický hrnček - otočte keramický hrnček hore dnom a jemne prechádzajte čepeľou po neglazúrovanej hrane hrnčeka.
  • Hrniec - rovnako si môžete pomôcť aj hrncom, ktorý otočíte hore dnom. Pri brúsení noža dodržiavajte 20-stupňový uhol.
  • Kožený opasok - spomínate si na filmy, kde sa v holičstve brúsili britvy o kožený pás? Rovnako to funguje aj pri nožoch. Pravá koža sa používa aj na vyhladenie ostria po brúsení noža.
  • Tanier - nakoniec rada od Varecháča @kimlo: „Ja brúsim nože o spodok porcelánového taniera, poradil mi to pred pár rokmi môj sused, Vietnamec. A veru, stačí zopárkrát pretiahnuť z každej strany ostrie o spodnú hranu taniera a nôž je ako britva.“


  • 4. Zúbkované len u odborníka

    Do brúsenia nožov so zúbkovanou čepeľou sa určite nepúšťajte. Na ich brúsenie treba špeciálne tvarovanú brúsku a preto patria do rúk odborníkov. A rada jedného z nich na záver: „Ak máte naozaj radi svoje nože, nikdy ich nebrúste na vysokoobrátkových brúskach. Nikdy.“

    Prečítajte si aj:






    ANKETA: Brúsite svoje nože pravidelne?

    70,0%



    30,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist