Kysnutý jablkový závin
Kysnutý jablkový závin

Jablkové záviny

margitka100 - bez fotkymargitka100, 2. novembra 2025
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
42 g
4 PL
7 PL
400 ml
Plnka:
2 kg
podľa chuti
3 bal.
3 bal.
podľa chuti
podľa potreby
100 g



Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások. Do cca 200 ml vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky, zamiešame a počkáme cca 10 minút, než kvások vzíde. Mala by sa vytvoriť pena, ak je droždie čerstvé.

  2. 2

    Ostatné suroviny na cesto dáme do robota, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Miesim na dvojke rýchlosti cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť pod utierkou cca 1 hodinu.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme trochou strúhanky a kryštálovým cukrom. Navrstvíme jablká nastrúhané na hrubom strúhadle. Jablká nedávame v hrubej vrstve. Posypeme ich škoricou, vanilkovým cukrom a škoricovým cukrom. Cesto s plnkou zvinieme a závin dáme na plech pomastený maslom a vysypaný polohrubou múkou. Takto pripravíme všetky záviny. Necháme ich na plechu podkysnúť cca 10 minút. Potom potrieme rozpusteným maslom.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 cca 25 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.

    Jablkové záviny - obrázok 4

Diskusia k receptu