Kysnutý závin
Kysnutý závin

Tvarohový a kakaový kysnutý závin

margitka100 - bez fotkymargitka100, dnes 16:42

Závin, ktorého sa nikdy neprejete.

120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
600 g
400 ml
42 g
7 PL
4 PL
1 štipka
Tvarohová plnka:
250 g
3 PL
1 ks
z 1 citróna
Kakaová plnka:
250 g
3 PL
2 PL
Na posypanie cesta:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto: Z vlažného mlieka, lyžice múky a trocha cukru pripravíme kvások, ktorý necháme cca 10 minút odpočívať. Kvások je dobrý, keď na ňom vznikne pena.

  2. 2

    Ostatnú múku, cukor, olej a soľ dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ja som miesila v robote s hákom, na dvojku rýchlosť cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu. Pokiaľ cesto kysne, nachystáme si plnky.

  3. 3

    Tvarohová plnka: tvaroh, vajíčko a cukor vymiešame (cukru si môžeme pridať viac, podľa chuti), pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna. Kakaová plnka: zmiešame zmäknuté maslo s cukrom a kakaom.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na tri bochníky. Každý rozvaľkáme. Pred natretím plnkou cesto posypeme trochou kryštálového cukru, potom naplníme plnkou a zvinieme. Robila som dva kakaové a jeden tvarohový závin. Záviny prenesieme na maslom vymastený plech. Natrieme maslom a necháme podkysnúť cca 10 minút. Pečieme na 180 °C cca 25 minút.

  5. 5

    Takto robená kakaová plnka je vynikajúca, závin je vláčny a šťavnatý, nie je suchý.

    Tvarohový a kakaový kysnutý závin - obrázok 5

Diskusia k receptu