Tvarohový a kakaový kysnutý závin
Závin, ktorého sa nikdy neprejete.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
600 g |
|
400 ml |
|
42 g |
|
7 PL |
|
4 PL |
|
1 štipka |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
Kakaová plnka: | |
250 g |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
Na posypanie cesta: | |
|
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Kysnuté cesto: Z vlažného mlieka, lyžice múky a trocha cukru pripravíme kvások, ktorý necháme cca 10 minút odpočívať. Kvások je dobrý, keď na ňom vznikne pena.
- 2
Ostatnú múku, cukor, olej a soľ dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ja som miesila v robote s hákom, na dvojku rýchlosť cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu. Pokiaľ cesto kysne, nachystáme si plnky.
- 3
Tvarohová plnka: tvaroh, vajíčko a cukor vymiešame (cukru si môžeme pridať viac, podľa chuti), pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna. Kakaová plnka: zmiešame zmäknuté maslo s cukrom a kakaom.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri bochníky. Každý rozvaľkáme. Pred natretím plnkou cesto posypeme trochou kryštálového cukru, potom naplníme plnkou a zvinieme. Robila som dva kakaové a jeden tvarohový závin. Záviny prenesieme na maslom vymastený plech. Natrieme maslom a necháme podkysnúť cca 10 minút. Pečieme na 180 °C cca 25 minút.
- 5
Takto robená kakaová plnka je vynikajúca, závin je vláčny a šťavnatý, nie je suchý.
Tiež kysnutý závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu