Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Bylinkové zemiaky s batatmi, syrom a tekvicovým olejom

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 17:06

K týmto zemiakom netreba nič viac. Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem Zobraziť celý popisK týmto zemiakom netreba nič viac. Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem pripraviť hlavné jedlo.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
300 g
2 PL
1 PL (ghee)
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
3 strúčiky
1 ČL
podľa chuti
2 PL nasekaná
1 PL strúhaný
1 PL strúhaný
1 ČL
pár kvapiek



Postup

  1. 1

    Zemiaky aj bataty dôkladne umyjeme, prípadne jemne ošúpeme. Nakrájame ich na rovnomerné mesiačiky (hrubé asi 1 cm).

  2. 2

    V hrnci privedieme k varu osolenú vodu a vložíme zemiaky (bataty až po 5 minútach). Varíme ich len 8–10 minút – nesmú sa rozpadávať, majú zostať pevné. Potom ich scedíme a necháme úplne osušiť na papieri alebo sitku.

  3. 3

    V miske zmiešame olivový olej, ghee, bazalku, tymian, saturejku, oregano, údenú papriku, mletú rascu, soľ, korenie a 2 prelisované strúčiky cesnaku.

  4. 4

    Suché zemiaky a bataty premiešame s marinádou tak, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil.

  5. 5

    Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušný režim). Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme zemiaky v jednej vrstve. Pečieme 25–30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Počas pečenia ich v polovici času otočíme.

  6. 6

    Po upečení premiešame horúce zemiaky s čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku, nasekanou petržlenovou vňaťou a kvapkou citrónovej šťavy. Na tanieri posypeme Grana Padanom a parmezánom, nakoniec kvapneme pár kvapiek tekvicového oleja.

Diskusia k receptu

evanaaa
Celkom dobré, opečené, či pečené zemiaky mám rada, aj nedávno som robila, len to ghee asi treba trochu roztopiť, ak ho chcem zmiešať s ostatným, inak by to šlo ťažšie...len ja by som zamenila bylinky (práve tie spomenuté neznášam) za petržlenovú vňať, pažítku a medvedí cesnak, tak to používam....
ellie17
@evanaaa (12.11.2025 18:52)

Áno, ghee treba trochu roztopiť, aby sa dobre spojilo s koreninami. A tvoja verzia s pažítkou a medvedím cesnakom znie výborne 🙂
mijaita
Dobrý nápad na brambory, Mám medvědí česnek v oleji, pridam máslo, udělám v remosce. Tak se mi to jeví.
ellie17
@mijaita (12.11.2025 21:57)

Tak to bude voňať po celom dome! 😄 Medvedí cesnak a maslo sú skvelá kombinácia, v remoske to bude paráda