Bylinkové zemiaky s batatmi, syrom a tekvicovým olejom
K týmto zemiakom netreba nič viac. Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem Zobraziť celý popisK týmto zemiakom netreba nič viac. Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem pripraviť hlavné jedlo.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 600 g |
|
| 300 g |
|
| 2 PL |
|
| 1 PL (ghee) |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 3 strúčiky |
|
| 1 ČL |
|
| podľa chuti |
|
| 2 PL nasekaná |
|
| 1 PL strúhaný |
|
| 1 PL strúhaný |
|
| 1 ČL |
|
| pár kvapiek |
|
Postup
-
1
Zemiaky aj bataty dôkladne umyjeme, prípadne jemne ošúpeme. Nakrájame ich na rovnomerné mesiačiky (hrubé asi 1 cm).
- 2
V hrnci privedieme k varu osolenú vodu a vložíme zemiaky (bataty až po 5 minútach). Varíme ich len 8–10 minút – nesmú sa rozpadávať, majú zostať pevné. Potom ich scedíme a necháme úplne osušiť na papieri alebo sitku.
- 3
V miske zmiešame olivový olej, ghee, bazalku, tymian, saturejku, oregano, údenú papriku, mletú rascu, soľ, korenie a 2 prelisované strúčiky cesnaku.
- 4
Suché zemiaky a bataty premiešame s marinádou tak, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil.
- 5
Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušný režim). Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme zemiaky v jednej vrstve. Pečieme 25–30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Počas pečenia ich v polovici času otočíme.
- 6
Po upečení premiešame horúce zemiaky s čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku, nasekanou petržlenovou vňaťou a kvapkou citrónovej šťavy. Na tanieri posypeme Grana Padanom a parmezánom, nakoniec kvapneme pár kvapiek tekvicového oleja.
Tiež pečené zemiaky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Áno, ghee treba trochu roztopiť, aby sa dobre spojilo s koreninami. A tvoja verzia s pažítkou a medvedím cesnakom znie výborne 🙂
Tak to bude voňať po celom dome! 😄 Medvedí cesnak a maslo sú skvelá kombinácia, v remoske to bude paráda