Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Bylinkové zemiaky s batatmi, syrom a tekvicovým olejom

ellie17 - bez fotkyellie17, 12. novembra 2025

K týmto zemiakom netreba nič viac. Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem Zobraziť celý popisK týmto zemiakom netreba nič viac. Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem pripraviť hlavné jedlo.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
300 g
2 PL
1 PL (ghee)
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
3 strúčiky
1 ČL
podľa chuti
2 PL nasekaná
1 PL strúhaný
1 PL strúhaný
1 ČL
pár kvapiek



Postup

  1. 1

    Zemiaky aj bataty dôkladne umyjeme, prípadne jemne ošúpeme. Nakrájame ich na rovnomerné mesiačiky (hrubé asi 1 cm).

  2. 2

    V hrnci privedieme k varu osolenú vodu a vložíme zemiaky (bataty až po 5 minútach). Varíme ich len 8–10 minút – nesmú sa rozpadávať, majú zostať pevné. Potom ich scedíme a necháme úplne osušiť na papieri alebo sitku.

  3. 3

    V miske zmiešame olivový olej, ghee, bazalku, tymian, saturejku, oregano, údenú papriku, mletú rascu, soľ, korenie a 2 prelisované strúčiky cesnaku.

  4. 4

    Suché zemiaky a bataty premiešame s marinádou tak, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil.

  5. 5

    Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušný režim). Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme zemiaky v jednej vrstve. Pečieme 25–30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Počas pečenia ich v polovici času otočíme.

  6. 6

    Po upečení premiešame horúce zemiaky s čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku, nasekanou petržlenovou vňaťou a kvapkou citrónovej šťavy. Na tanieri posypeme Grana Padanom a parmezánom, nakoniec kvapneme pár kvapiek tekvicového oleja.

Diskusia k receptu

evanaaa
Celkom dobré, opečené, či pečené zemiaky mám rada, aj nedávno som robila, len to ghee asi treba trochu roztopiť, ak ho chcem zmiešať s ostatným, inak by to šlo ťažšie...len ja by som zamenila bylinky (práve tie spomenuté neznášam) za petržlenovú vňať, pažítku a medvedí cesnak, tak to používam....
ellie17
@evanaaa (12.11.2025 18:52)

Áno, ghee treba trochu roztopiť, aby sa dobre spojilo s koreninami. A tvoja verzia s pažítkou a medvedím cesnakom znie výborne 🙂
mijaita
Dobrý nápad na brambory, Mám medvědí česnek v oleji, pridam máslo, udělám v remosce. Tak se mi to jeví.
ellie17
@mijaita (12.11.2025 21:57)

Tak to bude voňať po celom dome! 😄 Medvedí cesnak a maslo sú skvelá kombinácia, v remoske to bude paráda
mijaita
Uz batat koupila, remoska upekla s medvedim olejem i lupenim a kouskem masla. Bylinku jen citronovy tymian suseny. Bylo to tak dobry, ze kdybych mela jeste brambory, budu pect zitra znovu!
Krasny recept jsi mi podsunula, umistil se na bramborovem topu. DIKY!!!
Pridala jsem k obedu jeste jen vareny kvetak lehce omásleny. Ani maso nemusela.


1x haji
ellie17
@mijaita (16.11.2025 13:25)

Juuuuj, to ma tak potešilo! 😍 Som rada, že ti tak chutilo – muselo to byť úplne božské. Ďakujem za krásny komentár aj fotku, hneď si mi zlepšila deň! 💛