Recepty, kde je lák
Bulharská sarma
Sparené kapustné listy naklepeme,
naplníme zmesou bravčového
a hovädzieho mäsa,
namočenej žemle, vajec, soli
a korenia.
Musaka z baklažánov
Umyté a olúpané baklažány
nakrájame priečne alebo
pozdĺžne na plátky. Potom
ich osolíme, obalíme v múke
a na oleji...
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé
kúsky, premiešame s cibuľou,
petržlenovou vňaťou,
saturejkou, mätou,...
Pečená baranina s údenou slaninou
Baranie mäso osolíme, dáme
na pekáč, pridáme masť,
údenú slaninu pokrájanú
na kocky, pokrájanú cibuľu,
trochu...
Zajac na paprike
Očistenú a umytú prednú
časť zajaca posekáme na
menšie kúsky a opražíme
v rozohriatom rastlinnom
oleji.
Bratislavské bravčové pliecko
Pliecko umyjeme, osušíme,
osolíme a zo všetkých strán
prudko opečieme na rozohriatom
tuku.
Fazuľová gulášová polievka
K variacej sa fazuli pridáme
ku koncu varenia na
krúžky pokrájaný kabanos
a na miernom ohni uvaríme
spolu domäkka.
Makrely v omáčke
Vo všetkých krajinách, kde pijú pivo, poznajú veľa receptov na ryby pripravované s pivom...
Francúzske špagety
Do väčšieho množstva vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, speníme cibuľu na rozohriatom oleji,...
Labužnícke makaróny
Nakrájanú šunku opečieme na masle, pridáme hrášok, šampiňóny, soľ, korenie a dusíme 5...
Polievka z rybieho filé s kyslou kapustou
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané rybie filé, pokrájanú kyslú kapustu, ...
Bravčové kotlety na tokajský spôsob
Kotlety zľahka naklepeme,
osolíme, z oboch strán obalíme
v múke a v troche rozpáleného
oleja opečieme
mäso do sfarbenia....
Slepačia polievka Ujházy
Do veľkého hrnca dáme očistenú,
vypitvanú sliepku aj
s drobkami, ale bez pečene,
pridáme hovädzie mäso, ...
Kolienka s párkami
Pór očistíme, pokrájame,
opražíme na oleji, pridáme
paradajkový pretlak, pokrájané
párky, pretlačený cesnak
a dusíme asi...
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme
omáčkou a posypeme strúhaným
syrom a nakrájanou
pažítkou.
Zeleninové špagety so slaninou
Nadrobno nakrájanú slaninu
vyškvaríme, pridáme nastrúhanú zeleninu
a dusíme, až sa voda
odparí.
Cestoviny v paradajkovej omáčke s kuracím mäsom
Najprv si pripravíme cestoviny,
ktoré uvaríme tak, aby
boli dostatočne mäkké (nie
rozvarené).
Špagety s hovädzím mäsom
Špagety uvaríme v osolenej
vode domäkka, precedíme
a odložíme na teplé miesto.
Steak s pikantnou hubovo–zeleninovou omáčkou
Cesnak očistíme a pretlačíme.
Dáme ho do 1, 2 l vody
a necháme zovrieť. Osolíme,
okoreníme a...
Diabolské kuracie krídla
Na panvici roztopíme maslo. Do mangového chutney nahrubo nakrájame akékoľvek ovocie.
Kanadské ražniči
400 g teľacej pečene
150 g šunkovej salámy
100 g cibule
100 g jabĺk
5 g...
Ukrajinský boršč
Mäso uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäkké mäso a zeleninu...
Rajčiaková polievka s kapustou
Do vriacej osolenej vody dáme variť na rezance pokrájanú kapustu aj s niekoľkými zrniečkami čierneho korenia a...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku,
podlejeme ju paradajkovým
pretlakom a vodou.
Bretónsky šalát
Uvarenú rybu nakrájame nadrobno a dáme do šalátovej misy. Krevety rozkúskujeme, hlávkový šalát nakrájame a...
Kuracie prsia na zelenine
Olej rozpálime v hrnci a opražíme v ňom cesnak rozotrený so soľou. Pridáme kuracie mäso nakrájané...
Špenátové lievance
Mrazený špenátový pretlak necháme úplne rozmraziť, pridáme prelisovaný cesnak, hrubú múku, žĺtky, soľ...
Makrely v ostrej omáčke
Očistené makrely osolíme a pomaly opečieme na panvici z oboch strán na rozohriatom oleji. Vyberieme ich,...
Karfiol na taliansky spôsob
Karfiol očistíme a dáme do osolenej vriacej vody s octom. Varíme na miernom plameni 10 -...
Šošovicový šalát s cestovinou
Šošovicu a cestoviny uvaríme domäkka a zmiešame so šalotkou opraženou na oleji. Pridáme umyté na štvrtiny...
Losos po grécky
Ryby pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch strán na oleji do červena....
Bulharská sarma
Sparené kapustné listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia.
Musaka z baklažánov
Umyté a olúpané baklažány nakrájame priečne alebo pozdĺžne na plátky. Potom ich osolíme, obalíme v múke a na oleji...
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou,...
Pečená baranina s údenou slaninou
Baranie mäso osolíme, dáme na pekáč, pridáme masť, údenú slaninu pokrájanú na kocky, pokrájanú cibuľu, trochu...
Zajac na paprike
Očistenú a umytú prednú časť zajaca posekáme na menšie kúsky a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji.
Bratislavské bravčové pliecko
Pliecko umyjeme, osušíme, osolíme a zo všetkých strán prudko opečieme na rozohriatom tuku.
Fazuľová gulášová polievka
K variacej sa fazuli pridáme ku koncu varenia na krúžky pokrájaný kabanos a na miernom ohni uvaríme spolu domäkka.
Makrely v omáčke
Vo všetkých krajinách, kde pijú pivo, poznajú veľa receptov na ryby pripravované s pivom...
Francúzske špagety
Do väčšieho množstva vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, speníme cibuľu na rozohriatom oleji,...
Labužnícke makaróny
Nakrájanú šunku opečieme na masle, pridáme hrášok, šampiňóny, soľ, korenie a dusíme 5...
Polievka z rybieho filé s kyslou kapustou
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané rybie filé, pokrájanú kyslú kapustu, ...
Bravčové kotlety na tokajský spôsob
Kotlety zľahka naklepeme, osolíme, z oboch strán obalíme v múke a v troche rozpáleného oleja opečieme mäso do sfarbenia....
Slepačia polievka Ujházy
Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, ...
Kolienka s párkami
Pór očistíme, pokrájame, opražíme na oleji, pridáme paradajkový pretlak, pokrájané párky, pretlačený cesnak a dusíme asi...
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom a nakrájanou pažítkou.
Zeleninové špagety so slaninou
Nadrobno nakrájanú slaninu vyškvaríme, pridáme nastrúhanú zeleninu a dusíme, až sa voda odparí.
Cestoviny v paradajkovej omáčke s kuracím mäsom
Najprv si pripravíme cestoviny, ktoré uvaríme tak, aby boli dostatočne mäkké (nie rozvarené).
Špagety s hovädzím mäsom
Špagety uvaríme v osolenej vode domäkka, precedíme a odložíme na teplé miesto.
Steak s pikantnou hubovo–zeleninovou omáčkou
Cesnak očistíme a pretlačíme. Dáme ho do 1, 2 l vody a necháme zovrieť. Osolíme, okoreníme a...
Diabolské kuracie krídla
Na panvici roztopíme maslo. Do mangového chutney nahrubo nakrájame akékoľvek ovocie.
Kanadské ražniči
400 g teľacej pečene 150 g šunkovej salámy 100 g cibule 100 g jabĺk 5 g...
Ukrajinský boršč
Mäso uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäkké mäso a zeleninu...
Rajčiaková polievka s kapustou
Do vriacej osolenej vody dáme variť na rezance pokrájanú kapustu aj s niekoľkými zrniečkami čierneho korenia a...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.
Bretónsky šalát
Uvarenú rybu nakrájame nadrobno a dáme do šalátovej misy. Krevety rozkúskujeme, hlávkový šalát nakrájame a...
Kuracie prsia na zelenine
Olej rozpálime v hrnci a opražíme v ňom cesnak rozotrený so soľou. Pridáme kuracie mäso nakrájané...
Špenátové lievance
Mrazený špenátový pretlak necháme úplne rozmraziť, pridáme prelisovaný cesnak, hrubú múku, žĺtky, soľ...
Makrely v ostrej omáčke
Očistené makrely osolíme a pomaly opečieme na panvici z oboch strán na rozohriatom oleji. Vyberieme ich,...
Karfiol na taliansky spôsob
Karfiol očistíme a dáme do osolenej vriacej vody s octom. Varíme na miernom plameni 10 -...
Šošovicový šalát s cestovinou
Šošovicu a cestoviny uvaríme domäkka a zmiešame so šalotkou opraženou na oleji. Pridáme umyté na štvrtiny...
Losos po grécky
Ryby pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch strán na oleji do červena....