Odvážne spojenia:
Sladko-slané chute na hrane. Ochutnajte tieto trendy

Veronika Lucáková, včera 06:00     4 minúty čítania

Niektoré kombinácie znejú ako kuchynský experiment, ktorý sa nepodaril a predsa sa stali ikonami modernej gastronómie. Sladko-slaná symfónia chutí už dávno nie je len o slanom karameli. Vo svete dezertov sú ešte trúfalejšie kombinácie...



Foto: Shutterstock

Prečo to funguje?

Naša chuť reaguje na kontrast – keď sa sladké stretne so slaným, mozog zažíva malý „chuťový výbuch“. Slanosť zintenzívni sladkosť, zvýrazní vône a uvoľní v nás túžbu po ďalšom súste. Nie je to len trend – je to biológia s gurmánskym výsledkom.

Miso a čokoláda

Kto by to bol povedal, že miso pasta, pasta z fermentovanej sóje, ktorá je základom japonských polievok, sa raz dostane do čokoládových dezertov? Ale šéfkuchári vo svete tvrdia, že lyžička bieleho misa dokáže zázraky. Zvýrazní kakaové tóny, pridá hĺbku a vyváži sladkosť.

Skúste to takto: Vyskúšajte ganache z bielej čokolády, miso pasty a s kvapkou sezamového oleja. Miso pastu pozháňate v obchodoch s ázijskými potravinami alebo aj vo veľkých supermarketoch.

Slaný karamel a ovocie

Slaný karamel sa stal modernou klasikou ale teraz sa opäť vracia v kombináciách s rôznym ovocím. Najviac letí slaný karamel s hruškami, figami či pečeným jablkom. Táto trojica chutí je dokonalým jesenným jedlom, ktoré prináša pohodu. Slanosť zvýrazní ovocnú sladkosť, a výsledok je vážne skvelý.

Skúste to takto: Pripravte si karamelizované hrušky so soľou a rozmarínom. Je to veľmi lahodný a aj voňavý dezert.


Med a tymian

Jemná sladkosť kvetového medu sa stretáva s bylinkovou hĺbkou tymianu, ktorá dodá dezertu zaujímavú korenistú vrstvu a výraznú vôňu. Za vyskúšanie stoja napríklad slané tymianové keksy podávané s medovým mascarpone.



Foto: Shutterstock

Syry v sladkostiach

Syrový tanier s hroznom či ďalším ovocím poznáme. Novšie sa vychutnáva syr s modrou plesňou s medom a orechmi, plesňový syr ako brie alebo hermelín v croissante so šunkou, ale aj čokoládová pena s kozím syrom, či dokonca cheesecake s parmezánom. Slanosť syra vytvára kontrast, ktorý prekvapí všetkých.



Foto: Shutterstock

Fermentované sladkosti

Kombinácia fermentácie, teda kvasenia, a sladkého sa objavuje na špičkových ochutnávkach po celom svete. Kombucha želé, miso karamel, či fermentovaný med dodávajú dezertom rozmer komplexnosť, ktorú bežný cukor nikdy nedosiahne. Tento trend smeruje k prírodnej sladkosti a k zaujímavým textúram – menej cukru, viac chuti, viac príbehu.



ANKETA: Chutí vám kombinácia sladkého a slaného v jednom jedle?

81,0%



19,0%







Diskusia k článku










TOPlist