Záhradka v črepníku:
3 jednoduché tipy, ako sa starať o bylinky z obchodu, aby vydržali dlhšie

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Ste odkázaní na bylinky v kvetináči zo supermarketu? Poradíme vám, ako ich udržať v dobrej kondícii.



Foto: Shutterstock

Obdobie, kedy si môžeme ostrihať bylinky do jedla priamo v záhrade sa končí a ak ich chceme mať čerstvé, treba si ich kúpiť v supermarkete v črepníku. Väčšinou ich potrebujeme do jedla na jedenkrát len zlomok, ale chceme, aby sme ich mali čo najdlhšie. Ako na to?

1. Rozdeľte ich a presaďte

Prvá vec, ktorú treba urobiť je rozdeliť bylinky z kúpeného črepníka do troch až štyroch samostatných črepníkov. To platí pre bazalku, pažítku, šalviu, rozmarín alebo iné druhy. Bylinky zo supermarketu sú zvyčajne vysadené príliš nahusto, takže nemajú dostatok miesta na rast a navzájom si odoberajú živiny, čo vedie k tomu, že postupne chradnú. A práve tomu zabránite, keď ich rozsadíte do viacerých črepníkov.

Stačí vám na to štandardná zemina do črepníkov, nemusíte kupovať žiadnu špeciálnu zeminu na bylinky. Z času na čas môžete pažítku, petržlen a bazalku pohnojiť – buď tekutým hnojivom na bylinky, ale použiť môžete aj kávovú usadeninu, odstáte pivo alebo zvyšky čaju (najlepšie zo zeleného alebo z čierneho čaju). Dávajte pozor, aby ste nepoužili príliš veľa hnojiva a starú kávovú a čajovú usadeninu z povrchu pravidelne odstraňujte.

2. Strihajte ich

Ak idete bylinky použiť, vyhnite sa oberaniu jednotlivých lístkov – napríklad bazalky. Namiesto toho odstrihnite celé konce výhonkov nožnicami alebo nožom – najlepšie v hornej časti rastliny.
Odstrihnutý kus by mal merať asi päť až sedem centimetrov. Rez veďte tesne nad dvojicou listov, aby mohli vyklíčiť nové vetvičky. Zabránite tým, aby rástli do výšky, namiesto toho sa pekne rozkonária a tiež tak zabránite kvitnutiu. Z kríčkov treba pravidelne odstraňovať staré a odumreté listy a vetvičky.




3. Zalievajte tak akurát

Bylinky by mali mať dostatok svetla, ale nemali by stáť na priamom slnku, inak môžu citlivé listy zhorieť. Pre dlhodobú sviežosť je však dôležitejší prísun vody. Vody by malo byť nie príliš veľa ani nie príliš málo.

Orientačne sa môžete riadiť pravidlom - množstvo vody by malo byť asi desať percent objemu črepníka denne. Na to je samozrejme dobré pred tým, než bylinky dáte do črepníka, jeho objem odmerať. Príliš veľa vlhkosti spôsobuje pleseň a iné hubové choroby, ktoré môžu viesť k tomu, že rastlina zvädne. Ak majú bylinky naopak príliš málo vody, vyschnú.





ANKETA: Kupujete si bylinky v črepníkoch?

71,4%



28,6%







Diskusia k článku










TOPlist