Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. septembra 2021
Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept)
Foto: sracz

Dáte mi isto za pravdu, že univerzálny variant na slovenskú zeleninovú polievku neexistuje. Priznávam, že ani u mňa. Spravidla postupujem podľa noriem ČDD, Zobraziť celý popisDáte mi isto za pravdu, že univerzálny variant na slovenskú zeleninovú polievku neexistuje. Priznávam, že ani u mňa. Spravidla postupujem podľa noriem ČDD, ČDN, či ČNvChaK = Čo Dom Dá, Čo Doma Nájdeš, či Čo Nájdeš v Chladničke a Komore. Čerstvé či konzervované. Prívlastok dnešnej zosobňuje moje detstvo a ranné pubertálne roky, kedy na turistické „stretká“ a výlety, každý kamarát niečo doniesol a potom sa v kotlíku „vytvorilo“ niečo podľa aktuálneho stavu. Kto nedoniesol, nazbieral huby či drevo.

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
1 ks žltá veľká
2-3 ks (Roma)
2-3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL
1 KL
2-3 KL
700-800 g
6-9 ks
2-3 ks
2-3 ČL
1 ks veľká
1 ks stredný (paštrnák)
1 200-1 500 ml (alebo vývar)
240-250 ml (crimini, portobello a šampiňóny)
2-3 KL
240-250 ml nasekaná (zelerová)




Postup

  1. 1

    Polievky tohto typu môže pripraviť aj ten „najprvejší“ začiatočník a suroviny si vyberie a poskladá podľa toho, čo práve nájde doma. Do zodpovedajúceho hrnca som postrúhal cibuľu, zalial ju olejom, zapol stredný ohrev a hneď pridal pokrájané paradajky a plátky cesnaku, premiešal.

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypal soľou a koreninami (podľa zoznamu), vzápätí opäť premiešal.

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa základ podusil, pokrájal som na „slížiky“ maličkú hlávku už tohotoročnej kapusty (podľa mňa max. 1 kg), ružičkový kel na ¼-inky, stonkový zeler na „C-čka“ a hneď aj vložil do hrnca. Posypal celou rascou, premiešal a vzápätí opäť päť minút podusil,

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než som na „mandolíne“ pokrájal mrkvu i petržlen a pridal ich do vstupnej zostavy.

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po zmiešaní a krátkom orestovaní som do hrnca so zeleninou vlial horúcu vodu, pridal huby a tento komplet necelú pol „hoďku“ povaril. Dochucovať už nebolo načim, iba na záver som do horúcej polievky vložil „oriešok“ masla.

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak jej konzistencia niekomu pripomína „slávnu zoštíhľovaciu“ kapustovú polievku, niekedy z 80. rokov, má „recht“, teda pravdu!

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...Varil som za každého počasia, bez ohľadu na dennú či nočnú dobu, dokladuje to aj vzácny záber kpt. Kamila Krlína, zo skorého rána v Žiarskej doline (Puťák - júl 1964), kedy celú noc pršalo, kamaráti ešte spali, ale ja už som im hotovil raňajky. Nuž a ešte poznámka k rokom 1957-1963, kedy každý mladý turista DPaM v mojich rodných Košiciach, ale aj správny zálesák, nosil pri sebe soľ a mleté čierne korenie. Ja som mal zvyšné koreniny v železničiarskej taške, dar to po otcovi môjho spolužiaka, rušňovadičovi „na pare“ ujovi Ferkovi Kračunovi, B. P. Boli to vzácne časy a som rád, že som ich zažil tak, ako bolo. Mám na čo spomínať a na posedeniach prispievať do debaty. Varieval som v prírode od Bielych Karpát až po Vihorlatské vrchy. Naše Slovensko vždy poskytovalo úžasnú duševnú i fyzickú pohodu v lone svojej prírody. ...ak si bol k prírode a k ľuďom pokorný a mal otvorené oči i srdce!

    Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Bohatá zeleninová polévka, tvořivosti se meze nekladou, zelenina spolu vždy ladí. Uvarené, napsané, vyfocené s láskou. Je to znát. Včetně bodu 7. Krásné pozdravení připojím s díky za sdílení.
1x sracz
kvakac
Paradajkovú kapustu s hubami aj ja robím. Koreňová zelenina a hlavne mrkva hu ohromne ochutí, to je na ruský spôsob mrkvu dávajú hodne. Musela byť dobrá. Len jednu chybu ma, že nie je u mňa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia