Dá sa to zachrániť:
Rozmrazené mäso za pár minút? Toto je trik pre zábudlivých

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Aj vám sa občas stane, že večer zabudnete mäso vybrať z mrazničky a na druhý deň si lámete hlavu, čo s tým? Riešenia existujú.



Foto: Shutterstock

Mraznička je úžasná vec na skladovanie potravín, má však jeden háčik. Treba myslieť na to, že veci z nej treba vybrať dostatočne včas pred použitím. Napríklad také mäso – ideálne večer pred tým, ako ho budeme pripravovať a rozmrazovať ho pomaly v chladničke. Lenže, čo ak večer na túto "maličkosť" zabudneme?

Rozmrazovanie plátkov

Tu je každá rada drahá. Jeden trik, ako si pomôcť a mäso rýchlo rozmraziť ale existuje. Nie je však vhodný pre každý typ mäsa, dá sa použiť vtedy, ak potrebujeme rozmraziť plátky mäsa. Je to metóda tzv. dvoch hrncov a je založená na jednoduchom fyzikálnom princípe vedenia tepla. Ako na to?



Foto: Shutterstock

Prvý hrniec postavíme hore dnom. Mäso, vo vrecku alebo bez neho, položíme na hrniec. Druhý hrniec naplníme vlažnou vodou tak, aby výška jej hladiny bola približne rovnaká ako hrúbka mäsa, a postavíme ho na zmrznuté mäso. Touto metódou by mal byť asi 250 gramový plátok mäsa rozmrazený približne za desať minút. Myslieť treba len na to, že takto rozmrazené mäso je potrebné tepelne upravovať o nejaké 3-4 minúty dlhšie.

Mäso vcelku

Čo však, ak zabudneme rozmraziť mäso vcelku určené na pečenie či dusenie v rúre? Dobrá správa je, že v princípe sa dá dať do rúry aj zmrazené, treba tomu však prispôsobiť niekoľko vecí.

Teplotu pečenia je potrebné oproti tej, pri akej sa mäso bežne pečie, znížiť o 20 stupňov a čas pečenia predĺžiť o 40-50 percent. To znamená, ak by sa rozmrazené mäso vcelku pieklo napríklad hodinu, tak nerozmrazené treba piecť 1,5 hodiny.

Ak ide o nerozmrazené mäso s kosťou, tam treba teplotu pečenia znížiť oproti bežnej až o 40 stupňov, nemala by byť však nižšia ako 140 stupňov. Asi po hodine pečenia ju možno zvýšiť o 20 stupňov.

Či je mäso či už s kosťou alebo bez kosti hotové, zistíme buď teplomerom na mäso, ak odmeriame teplotu v jeho strede, alebo vidličkou, prípadne z neho kúsok odrežeme.

Mleté mäso

Mleté mäso by sa pred tepelnou úpravou vôbec nemalo rozmrazovať, ale malo by sa pomaly piecť zmrazené. Preto je dobré ho mať v mrazničke už naporciované tak, že ho môžeme dať rovno do rúry alebo na gril, napríklad ako mäsové placky na burgre alebo mäsové guľky.

Foto: Shutterstock

Mleté mäso je totiž pri rozmrazovaní náchylnejšie na kontamináciu baktériami, ako mäso vcelku. Je to preto, lebo pri mletom mäse je plocha, ktorú môžu napadnúť veľanásobne väčšia.



ANKETA: Máte doma v mrazničke pravidelne zamrazené aj mäso?

93,8%



6,2%







Diskusia k článku










TOPlist