Chutné recepty:
Čo robia z cukety známe tváre? Inšpirujte sa Vačkovou, Horváthovou, Kalisovou či Pycom

Jana Klimanová, dnes 06:00     15 minút čítania

Hľadáte každú možnosť, ako zužitkovať všetku cuketu? Máme pre vás niekoľko výborných tipov od našich foodblogerov. Cuketovej nádielke totiž neujdú ani oni...



Foto: Shutterstock

Kým si pozriete, ako si s cuketou dokážu chutne poradiť známi slovenskí foodblogeri, ponúkneme vám náš tip na jemnú krémovú nátierku, ktorú sme v tejto sezóne robili už niekoľkokrát.

Pripravuje pomalým dusením nastrúhanej cukety s cibuľkou, cesnakom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Výsledkom je hladká, lesklá nátierka s jemne sladkastou a zároveň sviežou chuťou, ktorá je úžasne univerzálna - využijete ju na toasty, do omelety alebo aj na cestoviny.

Cuketová nátierka

Potrebujeme:
  • 2–3 PL extra panenského olivového oleja
  • 700 g nastrúhanej cukety
  • 1 malú šalotku (alebo kúsok bielej cibule)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL morskej soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • šťavu z polovice citróna

  • 1. Na strednom plameni rozohrejeme väčšiu panvicu s olivovým olejom. Pridáme nastrúhanú cuketu, nasekanú šalotku, soľ a korenie. Za občasného miešania dusíme 20–25 minút, kým cuketa nezmäkne a nezačne sa prichytávať ku dnu.

    2. Potom pridáme nastrúhaný cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Miešame ešte 2–3 minúty, kým sa tekutina neodparí. Odstavíme z plameňa a dochutíme soľou, korením, prípadne čerstvými bylinkami (mäta, bazalka, pažítka, kôpor) alebo štipkou chilli.

    Nátierku môžeme podávať hneď, alebo ju uskladniť v sterilizovanej nádobe v chladničke.

    Inšpirácie od foodblogerov

    Ani známe tváre sa prebytku cukety nezľaknú. Pozrite si ich nápady na spracovanie cukety, určite sa vám hodia.

    Cuketový prívarok podľa bývalej moderátorky, dnes blogerky Miriam Kalisovej:


    Zdroj: Instagram/@miriam.kalisova

    Zapekaná cuketa od moderátorky Kvetky Horváthovej:


    Zdroj: Instagram/@kvetkah

    Zapekaná cuketa s morčacím mäsom od herečky a blogerky Zuzany Vačkovej:


    Zdroj: Instagram/@zuzanavackova

    Cukety s ázijskou omáčkou podľa bývalého moderátora a dnes foodblogera Pyca:


    Zdroj: Instagram/@mrpyco





    ANKETA: Dokážete si vždy poradiť so všetkou cuketou, ktorá sa vám urodí v záhrade?

    84,2%



    15,8%







    Diskusia k článku










    TOPlist