
Foto: Shutterstock
Kým si pozriete, ako si s cuketou dokážu chutne poradiť známi slovenskí foodblogeri, ponúkneme vám náš tip na jemnú krémovú nátierku, ktorú sme v tejto sezóne robili už niekoľkokrát.
Pripravuje pomalým dusením nastrúhanej cukety s cibuľkou, cesnakom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Výsledkom je hladká, lesklá nátierka s jemne sladkastou a zároveň sviežou chuťou, ktorá je úžasne univerzálna - využijete ju na toasty, do omelety alebo aj na cestoviny.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:1. Na strednom plameni rozohrejeme väčšiu panvicu s olivovým olejom. Pridáme nastrúhanú cuketu, nasekanú šalotku, soľ a korenie. Za občasného miešania dusíme 20–25 minút, kým cuketa nezmäkne a nezačne sa prichytávať ku dnu.
2. Potom pridáme nastrúhaný cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Miešame ešte 2–3 minúty, kým sa tekutina neodparí. Odstavíme z plameňa a dochutíme soľou, korením, prípadne čerstvými bylinkami (mäta, bazalka, pažítka, kôpor) alebo štipkou chilli.
Nátierku môžeme podávať hneď, alebo ju uskladniť v sterilizovanej nádobe v chladničke.
Inšpirácie od foodblogerov
Ani známe tváre sa prebytku cukety nezľaknú. Pozrite si ich nápady na spracovanie cukety, určite sa vám hodia.Cuketový prívarok podľa bývalej moderátorky, dnes blogerky Miriam Kalisovej:
Zdroj: Instagram/@miriam.kalisova
Zapekaná cuketa od moderátorky Kvetky Horváthovej:
Zdroj: Instagram/@kvetkah
Zapekaná cuketa s morčacím mäsom od herečky a blogerky Zuzany Vačkovej:
Zdroj: Instagram/@zuzanavackova
Cukety s ázijskou omáčkou podľa bývalého moderátora a dnes foodblogera Pyca:
Zdroj: Instagram/@mrpyco
Diskusia k článku