Chutné recepty:
Čo robia z cukety známe tváre? Inšpirujte sa Vačkovou, Horváthovou, Kalisovou či Pycom

Jana Klimanová, 20. augusta 2025     15 minút čítania

Hľadáte každú možnosť, ako zužitkovať všetku cuketu? Máme pre vás niekoľko výborných tipov od našich foodblogerov. Cuketovej nádielke totiž neujdú ani oni...



Foto: Shutterstock

Kým si pozriete, ako si s cuketou dokážu chutne poradiť známi slovenskí foodblogeri, ponúkneme vám náš tip na jemnú krémovú nátierku, ktorú sme v tejto sezóne robili už niekoľkokrát.

Pripravuje pomalým dusením nastrúhanej cukety s cibuľkou, cesnakom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Výsledkom je hladká, lesklá nátierka s jemne sladkastou a zároveň sviežou chuťou, ktorá je úžasne univerzálna - využijete ju na toasty, do omelety alebo aj na cestoviny.

Cuketová nátierka

Potrebujeme:
  • 2–3 PL extra panenského olivového oleja
  • 700 g nastrúhanej cukety
  • 1 malú šalotku (alebo kúsok bielej cibule)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL morskej soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • šťavu z polovice citróna

  • 1. Na strednom plameni rozohrejeme väčšiu panvicu s olivovým olejom. Pridáme nastrúhanú cuketu, nasekanú šalotku, soľ a korenie. Za občasného miešania dusíme 20–25 minút, kým cuketa nezmäkne a nezačne sa prichytávať ku dnu.

    2. Potom pridáme nastrúhaný cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Miešame ešte 2–3 minúty, kým sa tekutina neodparí. Odstavíme z plameňa a dochutíme soľou, korením, prípadne čerstvými bylinkami (mäta, bazalka, pažítka, kôpor) alebo štipkou chilli.

    Nátierku môžeme podávať hneď, alebo ju uskladniť v sterilizovanej nádobe v chladničke.

    Inšpirácie od foodblogerov

    Ani známe tváre sa prebytku cukety nezľaknú. Pozrite si ich nápady na spracovanie cukety, určite sa vám hodia.

    Cuketový prívarok podľa bývalej moderátorky, dnes blogerky Miriam Kalisovej:


    Zdroj: Instagram/@miriam.kalisova

    Zapekaná cuketa od moderátorky Kvetky Horváthovej:


    Zdroj: Instagram/@kvetkah

    Zapekaná cuketa s morčacím mäsom od herečky a blogerky Zuzany Vačkovej:


    Zdroj: Instagram/@zuzanavackova

    Cukety s ázijskou omáčkou podľa bývalého moderátora a dnes foodblogera Pyca:


    Zdroj: Instagram/@mrpyco





    ANKETA: Dokážete si vždy poradiť so všetkou cuketou, ktorá sa vám urodí v záhrade?

    74,1%



    25,9%







    Diskusia k článku










    TOPlist