Fazuľkový prívarok
Fazuľkový prívarok

Fazuľkový prívarok à la lady Ann fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. septembra 2018
Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept)
Foto: sracz

Veľmi rád siahnem po rcp s vôňou spomienok na moju babičku lady Ann. Na dvore „šéfovala” asi stohlavej čriede pernatej a chlpatej hávede, nám Zobraziť celý popisVeľmi rád siahnem po rcp s vôňou spomienok na moju babičku lady Ann. Na dvore „šéfovala” asi stohlavej čriede pernatej a chlpatej hávede, nám dvom stálym a 8 prechodným „kotňakom”, t.j. svojim vnúčatám. Mimo stály služobný príjem bola aj neoficiálna vodkyňa „kofárskeho cechu” na Dominikánskom pľaci v košickom starom meste. … a to všetko pri 140 cm výšky a 44 kg hmotnosti aj s topánkami. Varila jednoducho no úžasne chutne, ako na ňu spomína aj moja prisahaná „šéfka”, hlavne na zelený petržlen.

4-6
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g (struky)
2-3 ks
2-3 ks
2-3 KL
500-600 ml studená
Bèchamel omáčka:
2-3 PL (olivový)
2-3 PL
2-3 PL
250-333 ml sladké
250-333 g hustá
250-333 ml
3-4 PL strúhaný
1-1,5 KL
0,5 KL
250-333 ml
2-3 strúčikov




Postup

  1. 1

    Ukážka vstupnej zostavy potrebných ingrediencií… Prípadní ortodoxní oponenti majú pravdu. Babička varila jednoduchšie a podľa všetkého aj rýchlejšie. S mladou fazuľkou „šesťtýždňovkou” varila zároveň 3÷4 zemiaky na „kocky”, priebežne v malej „láboške” rozhabarkovala zo pol litra kyslého kozieho mlieka (ale rada používala aj cmar, kefír, či jogurt s mliekom) s 2÷3 PL hladkej múky a po uvarení ho miešajúc vliala do hotového základu, pridala „dva harsce” pokrájanej „žeľenej petrušky” - petržlenovej vňaťky, zo 3÷4 minútky nechala povariť a hotovo. Sebe servírovala s domácim chlebíkom, nám kotňakom s volským okom a dospelákom s pečenou točenou klobásou na „ježka”!

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dočistil, umyl a pokrájal som, asi na 25÷30 mm kúsky lusky fazuľky, na „C-éčka” zelerové stonky, obtrhal lístočky z halúzok petržlenovej vňate a olúpal strúčiky cesnaku.

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájanú fazuľku, stonky zeleru a „broky” z halúzok petržlenovej vňate s bobkovým listom som vložil do rajnice a

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dal variť v osolenej vode.

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo väčšom hrnci som pripravil bèchamelový základ, ja ho nazývam "trojkový": po 3 PL masla, slnečnicového oleja a hladkej múky, stálym miešaním tepelne upraviť do pekne voňajúcej „béžovej” farby.

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postupne, s nepretržitým miešaním „metličkou”, pridával studené mlieko, kyslú i šľahačkovú smotanu a postrúhaný tvrdší syr (gouda a cheddar).

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do hladkej omáčky som potom nastrúhal asi ½ muškátového orieška a nasypal „dobrúúú” ML bieleho mletého korenia; ešte som nesolil, lebo fazuľka sa varila v slanej vode.

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz som scedil uvarenú fazuľku (asi po 12÷15´), časť vody som zachytil na prípadné zriedenie hotového prívarku a presypal ju do bèchamelu, prisypal lístočky petržlenovej vňate, pridal pretlačený cesnak, zamiešal, ochutnal, dosolil, nechal 3÷4´ spoločne prevrieť a hotovo!

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Lady Ann a moja vzácna Pani tvorili dobre si rozumejúcu dvojicu. No na 1. mieste je to spomienka na ich spoločnú „lásku” – čerstvú to petržlenovú vňať. Že ju naša Babča pridávali aj do fazuľkového prívarku, pamätá si už len Ona. Svoju dcéru, moju presladkú mamku, Babička odprevadila na večnosť tri roky pred svojim odchodom na Nebeské lúky. Neprejde však 24 hodín, aby sme si na ne s láskou nespomenuli Pohľad na hotový, ale ešte bublajúci, fazuľkový prívarok!

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Predjedlo: 44÷55´ po všetkých stranách na 200÷210 °C poopekaná hrubostenná paprika; 12÷15´ zaparená v mikroténovom vrecúšku, kedy sa ľahko dala zbaviť „predkožky”, osolená, obalená v polohrubej múke a na dva razy opečená na olivovom oleji,

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podávaná s plátkom masla; kto chce môže s bielym pečivom.

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tááák, nech sa páči, náš prívarok zo „šesťtýždňových” fazuľkových luskov!

    Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Hmm, určitě výborný prívarok, oceňuji fúziu stopkového zeleru a fazulových luskov, najisto vyzkouším. Pěkný recep!
haji
@Haji (23.9.2018 12:24)
Klobúk dole pred Paní Ann, musela být úžasná žena!
1x rela
mijaita
recept na tu papriku je tu od tebe davnejsie, patri mezi moje favority ☺
45678
Vždy obdivujem Tvoje precízne spracované/odprezentovane recepty:-) niet pochýb,že varenie je Tvojou láskou,samozrejme po tej krajšej polovičke..tak aj tento,môj obľúbený prívarok zo zelenej fazuľky.
Ak môžem,spýtam sa Ťa, čo nemáš v USA a rád si privezies,či necháš poslať zo Slovenska? Rada by som obdarovala priateľov za morom a netuším,čím ich prekvapiť..ďakujem,za odpoveď.
1x sracz
sracz
Vážená @45678 , milá priateľka na Varecha.sk!
Na začiatku, podľa dobrých zvykov doma na našom krásnom Slovensku, dovoľ aby som Ťa čo najsrdečnejšie pozdravil a poďakoval sa Ti za nielen za milé slová v komente, ale aj za povzbudivý podnet, ktorý ma inšpiroval aj do ďalších, dokonca nových, aktivít. Odpoveď naň mám pripravenú už dávnejšie, ale nemám istotu, či sa ešte k nemu vrátiš a keď som sa snažil informáciu vložiť pod niektorý z Tvojich, zistil som, že ani v tomto smere neprerazím, lebo žiaľ nie si „aktívna”. Tak preto táto forma, ktorá dúfam, že Ťa uspokojí!
Zo Slovenska si určite donesiem, alebo nechám poslať ovčí syr, kravskú hrudku, oštiepky, parenice, či korbáčiky z Liptova a výrobky zo Zvolenskej Slatiny. Bez liptovskej plnotučnej horčice a sušených húb z okolia majich rodných Košíc, si svoju kuchyňu nedokážem ani predstaviť. Pozorne a veľmi opatrne „pašujem“ aj domáce klobásy a údenú slaninu. Pamätám sa na máj roku 2006, kedy som si vo svojej batožine „nenápadne“ niesol asi päť kilový pôlt vlastnoručne pripravenej a na slivkovom dreve vyúdenej slaniny a 5÷6 kg vlastnoručne vyhotovenej štvormäsovej klobásy. Infarktový stav nastal na O´Hare letisku v Chicago, kedy na otázku colníka, „sausage, bacon, kielbasa?“ som pokrútil hlavou a rozhodným hlasom „zameldoval“ NO! Máš ho vidieť. Obrovitý officier hravo zodvihol môj „napechovaný“ vyše 30 kg vážiaci kufor, otvoril ho a hrabol doň. Za chrbátom mal skoro dvojmetrový kontajner (a to viem „na betón“, pretože ja sám mám výšku 189 cm) s hrubogumennou oponou, do ktorého „per partes“ putoval aj môj „kontraband“. Mohlo ma tešiť iba to, že nebol som sám, ktorý takto dopadol. Inak, ak si „pamätníčka” určite si spamenieš na film „Mortadela“ so Sofiou Loren a ak si „greenhorn”, po jeho vzhliadnutí sa určite poučíš. Ale Tvoji priatelia či rodinní príslušnici pobývajúci tu v „krajine zázrakov a amerických snov” Ťa určite radi poinformujú o svojich potrebách, ktorými ich môžeš obdarovať, aj keď uznám nie prekvapiť. Tak to by snáď stačilo. Pokiaľ by si mala ešte ďalšie otázky, hlavne, ehmmm, „osobného charakteru”, môžeš ich formulovať podrobnejšie, poslať mi ich na E-mail ferry@saske.sk a ja Ti rád odpoviem. Ešte „krát” Ťa pozdravujem a želám Ti krásne dni v spoločnosti dobroprajných usmievavých ľudí. Ferry Šrác, F(S)VK.
P. S.: túto informáciu som, prepáč mi prosím moju trúfalosť, v širšom formáte zverejnil aj diskusii na našej Vareške!



1x mitzy
45678
@sracz , ďakujem,za Tvoj čas,milý Feri, že si mi napísal,aj keď neskôr.Moj balík už rozbalili vo VA ,a mám info.,že prekvapil a potešil:-)
Všetko čo si písal,žiaľ ,zakonne nemožno posielať,aj keď viem,že také dobroty by potešili najviac.
Áno,som pamätnicka:-) a nie som aktívna na Vareche, neustála by som komenty od niektorých rypalov,preto som stiahla aj moje zverejnené recepty a pribehy, no rada prispejem radou,či pridám pochvalu,pretože si myslím, a dosť často si popozeraj nové recepty a príspevky. Som rada,že redakcia po zvazeni, i napriek tomu,že nemám zverejnené recepty,na základe obsahu mojich komentárov už tieto neschvaľuje:-)
45678
@Sracz (14.10.2018 19:12)

Máš odpustené,za verejne zverejnenie:-) srdečne pozdravujem a prajem všetko dobré.
Komentár odišiel skôr,teda odklikla som,ako som sa stihla pozdraviť.mailom sa ozvem ..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia