Prívarok z fazuľkových strukov so shimeji hubami fotorecept
Foto: sracz
Prívarky ma sprevádzajú už krátko od narodenia. Jedným z nich je zo skorej luskovej (strúčikovej) fazuľky, ktorú po mojej babičke aj ja nazývam Zobraziť celý popisPrívarky ma sprevádzajú už krátko od narodenia. Jedným z nich je zo skorej luskovej (strúčikovej) fazuľky, ktorú po mojej babičke aj ja nazývam šesť týždňová. Hneď po 2. zbere, do tej istej hriadky, sadím fazuľku ešte „krát”. Tzv. dvojkový bešamelový doplnok je v mojom prípade už samozrejmosť a keby som na záver nevložil do hotového prívarku poriadnu „gundžu” lístočkov petržlenovej a niekedy aj zelerovej vňate, tak to by potom na mňa lady Ann, z Nebeských obláčikov, „bizovňe” hrozila prstom!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 000-1 200 g (mladé struky) |
|
3-4 ks žlté väčšie |
|
120 g |
|
2-3 strúčiky |
|
12-15 ks |
|
5-7 ks |
|
3-4 ks |
|
podľa chuti |
|
Bešamelová omáčka: | |
4 PL (rastlinný, či olivový) |
|
4 PL čerstvé |
|
4 PL |
|
250-333 ml |
|
250 g hustá |
|
2-3 PL strúhaný (alebo údený oštiepok) |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL čerstvo strúhaný (asi ¼) |
|
Na dokončenie: | |
220-250 g čerstvé |
|
2-3 KL (Better Than Bouillon) |
|
300-500 ml (petržlenová a zelerová) |
|
Postup
-
1
Vstupný obrázok pôsobí skromne, ale výsledok je naozaj chutný!
-
2
Očistenú a pokrájanú fazuľku i zemiaky som vložil do hrnca, osolil, v kovovom sitku sú bobkový list a guličky nového a čierneho korenia, zalial studenou vodou tak,
-
3
aby boli ponorené.
-
4
Keď voda už asi 5 minút vrela, priložil som do hrnca aj shimeji huby bez koreňov a varil do skoro mäkka.
-
5
Medzitým som uvaril našu klasickú dvojkovú bešamelovú omáčku (bechamel sauce), podľa ingediencií uvedených v surovinách.
-
6
Uvarenú fazuľku so zemiakmi som scedil (3 hrnčeky vývaru som si odložil na zápražku a prípadné zriedenie výsledného „diela”). Do uvoľneného hrnca som vložil po 2 PL oleja a masla a po rozpustení som na vzniknutej „emulzii” podusil nadrobno pokrájanú šalotku, potom ju posypal KL mletej sladkej červenej papriky a zalial odloženým vývarom. Po 2-3 minútovom prevretí som do tejto zápražky vrátil odkvapkanú zeleninu, pridal strúčiky pretlačeného cesnaku a vmiešal hotovú bešamelovú omáčku.
-
7
Bez lístočkov petržlenovej i zelerovej vňate by to nebol NÁŠ fazuľkový prívarok s krásnymi spomienkami na dávno odídené detstvo i mladosť, pod ochranou babičkinej a mamkinej sukne!
-
8
A výsledné „dielo“? Chutilo úžasne, dokonca aj za studena. Len tak bez ničoho, alebo s volským okom, párkom, pečenou klobásou (prípad mojej lepšej ½), či s perkeltom z bársakého mäsa.
Diskusia k receptu