Kysnutý závin
Kysnutý závin

Makový závin

alica7 - fotkaalica7, dnes 08:50
Makový závin
Foto: alica7

Výborný kysnutý závin plnený makom.

140 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
180 g vlažné
60 g
45 g
4 g
4 g
3 g
Plnka:
180 g mletý
90 g
90 g
60 g
1 ks (veľkosť M)
Na potretie:
1 ks (veľkosť M)
1 ČL



Postup

  1. 1

    Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku cukru, prikryté necháme nakysnúť asi 10 minút. Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, olej a vymiesime. Prikryté cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu.

  2. 2

    Urobíme plnku. Vyšľaháme bielok, prišľaháme lekvár, primiešame mak, preosiaty cukor a vodu + - podľa potreby (hustá plnka).

  3. 3

    Vykysnuté cesto trochu pomúčime, vyvaľkáme, na 2/3 cesta dáme plnku, zvinieme, boky závinu spojíme. Na plech dáme mastný papier a položíme závin. Prikrytý necháme kysnúť asi 1 hodinu.

  4. 4

    Zmiešame žĺtok a vodu, ktorým pred pečením závin potrieme.

  5. 5

    Pečieme na 180 stupňov 20 - 25 minút.

Diskusia k receptu