Výborný kysnutý závin plnený makom.
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
180 g vlažné |
|
60 g |
|
45 g |
|
4 g |
|
4 g |
|
3 g |
|
Plnka: | |
180 g mletý |
|
90 g |
|
90 g |
|
60 g |
|
1 ks (veľkosť M) |
|
Na potretie: | |
1 ks (veľkosť M) |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku cukru, prikryté necháme nakysnúť asi 10 minút. Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, olej a vymiesime. Prikryté cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu.
- 2
Urobíme plnku. Vyšľaháme bielok, prišľaháme lekvár, primiešame mak, preosiaty cukor a vodu + - podľa potreby (hustá plnka).
- 3
Vykysnuté cesto trochu pomúčime, vyvaľkáme, na 2/3 cesta dáme plnku, zvinieme, boky závinu spojíme. Na plech dáme mastný papier a položíme závin. Prikrytý necháme kysnúť asi 1 hodinu.
- 4
Zmiešame žĺtok a vodu, ktorým pred pečením závin potrieme.
- 5
Pečieme na 180 stupňov 20 - 25 minút.
Tiež kysnutý závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu