Zimný fazuľkový prívarok U3V fotorecept
Foto: sracz
Väčšina mojich súputníkov a konškolákov mi dá určite za pravdu, že po 35-45 rokoch života v rodine sa ťažko varí pre dvoch. Množstvá jednotlivých Zobraziť celý popisVäčšina mojich súputníkov a konškolákov mi dá určite za pravdu, že po 35-45 rokoch života v rodine sa ťažko varí pre dvoch. Množstvá jednotlivých surovín už máme v ruke. Dokonca aj veľkosti „technického parku“ riadov a potrebných pomôcok v kuchyni je stále rovnaký. Často je potrebné „váru“ dojedať aj 3-4 dni. Snažím sa nájsť kompromisy pre nás „prdochov“, či externých študentov U3V (Univerzity tretieho veku). Nuž a pre tých je „KDP“ alias Konzervovaná Dávka Potravín, veľmi aktuálna. Vyskúšal som!
porcie
príprava
Suroviny
Krémová omáčka: | |
2-3 PL (alebo olivový) |
|
2-3 PL čerstvé |
|
2-3 PL |
|
500 ml |
|
3-4 PL hustá |
|
200 ml |
|
50 g (krémový) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1/2 ks čerstvo strúhaný |
|
Fazuľková zložka: | |
3-4 PL (alebo olivový) |
|
6-7 ks s vňaťou |
|
120-150 g (3-4 plátky) |
|
750-800 g sterilizovaná |
|
3-4 strúčiky |
|
240-250 ml čerstvá pokrájaná |
|
Postup
-
1
Takto zhruba vyzerala vstupná zostava na rýchlu prípravu obeda pre pár dôchodcov.
-
2
Začal som „dvojkovou“ (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky) zápražkou. Keď v hrnci, počas nepretržitého miešania kuchynskou drôtenou „metličkou“, získala jemne „béžovú“ farbu s „dierkami“ a krásne prevoňala, zalial som ju, pokračujúc v miešaní, pol litrom studeného mlieka, 4 PL tuhej kyslej a 150 ml šľahačkovej smotany. Pridal som 50 g taveného syra pokrájaného na malé kocky, zasypal à KL mletého bieleho korenia a soli a pristrúhal ½ muškátového orieška.
-
3
Priebežne som v druhej rajnici s olejom orestoval zväzok nakrájanej mladej cibuľky (časť jej „pierok“ so odložil na dekoráciu pri podávaní obeda).
-
4
Postupne som pridával údené plátky šunky pokrájané asi na 12-15 mm „rezance“ a
-
5
napokon aj dve konzervy sterilizovanej zelenej fazuľky bez nálevu.
-
6
Po krátkom ohriatí sa na prevádzkovú teplotu, som zmes preložil do pripravenej omáčky (do uvoľnenej mastnej panvice som vložil zvyšné 3-4 PL pokrájanej zelenej časti cibuľky a krátko popražil na „oriešku“ masla), pridal pretlačené strúčiky cesnaku a hrnček pokrájanej petržlenovej vňate a nechal „prebublať“.
-
7
Dolial som zvyšok šľahačkovej smotany z „téglika“, nechal „prejsť“ varom.
-
8
Hotový prívarok som hneď podával, posypaný opraženou vňaťou zelenej cibuľky, s maslovou hriankou.
Diskusia k receptu