Fazuľkový prívarok
Fazuľkový prívarok

Zimný fazuľkový prívarok U3V fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. februára 2021
Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept)
Foto: sracz

Väčšina mojich súputníkov a konškolákov mi dá určite za pravdu, že po 35-45 rokoch života v rodine sa ťažko varí pre dvoch. Množstvá jednotlivých Zobraziť celý popisVäčšina mojich súputníkov a konškolákov mi dá určite za pravdu, že po 35-45 rokoch života v rodine sa ťažko varí pre dvoch. Množstvá jednotlivých surovín už máme v ruke. Dokonca aj veľkosti „technického parku“ riadov a potrebných pomôcok v kuchyni je stále rovnaký. Často je potrebné „váru“ dojedať aj 3-4 dni. Snažím sa nájsť kompromisy pre nás „prdochov“, či externých študentov U3V (Univerzity tretieho veku). Nuž a pre tých je „KDP“ alias Konzervovaná Dávka Potravín, veľmi aktuálna. Vyskúšal som!

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Krémová omáčka:
2-3 PL (alebo olivový)
2-3 PL čerstvé
2-3 PL
500 ml
3-4 PL hustá
200 ml
50 g (krémový)
1 KL
1 KL
1/2 ks čerstvo strúhaný
Fazuľková zložka:
3-4 PL (alebo olivový)
6-7 ks s vňaťou
120-150 g (3-4 plátky)
750-800 g sterilizovaná
3-4 strúčiky
240-250 ml čerstvá pokrájaná




Postup

  1. 1

    Takto zhruba vyzerala vstupná zostava na rýchlu prípravu obeda pre pár dôchodcov.

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začal som „dvojkovou“ (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky) zápražkou. Keď v hrnci, počas nepretržitého miešania kuchynskou drôtenou „metličkou“, získala jemne „béžovú“ farbu s „dierkami“ a krásne prevoňala, zalial som ju, pokračujúc v miešaní, pol litrom studeného mlieka, 4 PL tuhej kyslej a 150 ml šľahačkovej smotany. Pridal som 50 g taveného syra pokrájaného na malé kocky, zasypal à KL mletého bieleho korenia a soli a pristrúhal ½ muškátového orieška.

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priebežne som v druhej rajnici s olejom orestoval zväzok nakrájanej mladej cibuľky (časť jej „pierok“ so odložil na dekoráciu pri podávaní obeda).

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne som pridával údené plátky šunky pokrájané asi na 12-15 mm „rezance“ a

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    napokon aj dve konzervy sterilizovanej zelenej fazuľky bez nálevu.

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po krátkom ohriatí sa na prevádzkovú teplotu, som zmes preložil do pripravenej omáčky (do uvoľnenej mastnej panvice som vložil zvyšné 3-4 PL pokrájanej zelenej časti cibuľky a krátko popražil na „oriešku“ masla), pridal pretlačené strúčiky cesnaku a hrnček pokrájanej petržlenovej vňate a nechal „prebublať“.

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dolial som zvyšok šľahačkovej smotany z „téglika“, nechal „prejsť“ varom.

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotový prívarok som hneď podával, posypaný opraženou vňaťou zelenej cibuľky, s maslovou hriankou.

    Zimný fazuľkový prívarok U3V (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

matased
Aký dobrý tip ste mi tu vnukli....Prívarok je na pohľad pekný, o jeho chuti vôbec nepochybujem, hneď by som si dala! Akurát fazuľky z konzerva nahradím mrazenými, dopestovala som si ich doma.
kvakac
Toto máme radi. Tohto roku sa nám strúčky nepodarilo nazbierať, prepásli sme dobu zberu. A tie kúpene nám nechutia. Dobré si navaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia