Velouté s kuriatkom, hubami a prepeličím vajíčkom
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 29. marca 2021

Foto: Dušan Křístek
porcií
príprava
Suroviny
| Kurací vývar: | |
| 650 g |
|
| 250 g (mrkva, zeler, petržlen) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 60 g |
|
| 40 g |
|
| 2 l |
|
| Mäsové knedličky: | |
| 200 g uvarené |
|
| 50 g |
|
|
|
|
| 10 g |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
| 10 g |
|
|
|
|
|
|
|
| Velouté: | |
| 1 l |
|
| 50 ml |
|
| 50 ml |
|
| 30 g |
|
| 125 g čerstvé jarné (napr. smrčky) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 250 ml |
|
| 50 g |
|
| 10 ml |
|
| (hladkolistá petržlenová vňať, ligurček, potočnica) |
|
| Na konečné servírovanie: | |
| 125 g čerstvé jarné (napr. smrčky) |
|
| 60 g |
|
| 125 g nové |
|
| (hladkolistá petržlenová vňať, ligurček, potočnica) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Kurací vývar: Mäso na vývar opláchneme v studenej vode, osolíme, vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Keď vývar zovrie, pozbierame penu a nečistoty. Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, koreniny a varíme aspoň 2 hodiny. Potom mäso vyberieme spoločne s koreňovou zeleninou a vývar precedíme cez sito.
- 2
Mäsové knedličky: Časť uvareného mäsa oberieme od kostí a nakrájame nadrobno. Pridáme žĺtok, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, nasekaný ligurček a muškátový oriešok. Vytvarujeme malé knedličky a uvaríme ich vo vývare.
- 3
Velouté: V hrnci rozohrejeme olej a prudko orestujeme polovicu čerstvých húb, osolíme a okoreníme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a znova restujeme. Pridáme maslo, hladkú múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme horúcim vývarom a povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom, octom, nasekanými bylinkami a zjemníme smotanou. Pred servírovaním vymixujeme a vyšľaháme dopenista.
- 4
Zvyšok uvareného mäsa nakrájame na väčšie kusy a prudko opečieme na masle. Pripravíme prepeličie vajcia (stratené alebo uvaríme namäkko). Jarné zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky a uvaríme vo vývare. Druhú polovicu húb prudko orestujeme na masle, osolíme a okoreníme. Servírujeme tak, že do taniera naaranžujeme mäso, zemiaky, knedličky, prepeličie vajce a huby. Zalejeme našľahaným velouté a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Tiež kuracie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu