Kuracie mäso
Kuracie mäso

Velouté s kuriatkom, hubami a prepeličím vajíčkom

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 29. marca 2021
Velouté s kuriatkom, hubami a prepeličím vajíčkom
Foto: Dušan Křístek
5
porcií
180 minút
príprava

Suroviny

Kurací vývar:
650 g
250 g (mrkva, zeler, petržlen)
60 g
40 g
2 l
Mäsové knedličky:
200 g uvarené
50 g
10 g
1 ks
10 g
Velouté:
1 l
50 ml
50 ml
30 g
125 g čerstvé jarné (napr. smrčky)
250 ml
50 g
10 ml
 (hladkolistá petržlenová vňať, ligurček, potočnica)
Na konečné servírovanie:
125 g čerstvé jarné (napr. smrčky)
60 g
125 g nové
 (hladkolistá petržlenová vňať, ligurček, potočnica)




Postup

  1. 1

    Kurací vývar: Mäso na vývar opláchneme v studenej vode, osolíme, vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Keď vývar zovrie, pozbierame penu a nečistoty. Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, koreniny a varíme aspoň 2 hodiny. Potom mäso vyberieme spoločne s koreňovou zeleninou a vývar precedíme cez sito.

  2. 2

    Mäsové knedličky: Časť uvareného mäsa oberieme od kostí a nakrájame nadrobno. Pridáme žĺtok, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, nasekaný ligurček a muškátový oriešok. Vytvarujeme malé knedličky a uvaríme ich vo vývare.

  3. 3

    Velouté: V hrnci rozohrejeme olej a prudko orestujeme polovicu čerstvých húb, osolíme a okoreníme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a znova restujeme. Pridáme maslo, hladkú múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme horúcim vývarom a povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom, octom, nasekanými bylinkami a zjemníme smotanou. Pred servírovaním vymixujeme a vyšľaháme dopenista.

  4. 4

    Zvyšok uvareného mäsa nakrájame na väčšie kusy a prudko opečieme na masle. Pripravíme prepeličie vajcia (stratené alebo uvaríme namäkko). Jarné zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky a uvaríme vo vývare. Druhú polovicu húb prudko orestujeme na masle, osolíme a okoreníme. Servírujeme tak, že do taniera naaranžujeme mäso, zemiaky, knedličky, prepeličie vajce a huby. Zalejeme našľahaným velouté a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia