Kuracie mäso
Velouté s kuriatkom, hubami a prepeličím vajíčkom
Autor receptu: redakcia
5 porcií |
180 minút príprava |
Postup- Kurací vývar: Mäso na vývar opláchneme v studenej vode, osolíme, vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Keď vývar zovrie, pozbierame penu a nečistoty. Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, koreniny a varíme aspoň 2 hodiny. Potom mäso vyberieme spoločne s koreňovou zeleninou a vývar precedíme cez sito.
- Mäsové knedličky: Časť uvareného mäsa oberieme od kostí a nakrájame nadrobno. Pridáme žĺtok, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, nasekaný ligurček a muškátový oriešok. Vytvarujeme malé knedličky a uvaríme ich vo vývare.
- Velouté: V hrnci rozohrejeme olej a prudko orestujeme polovicu čerstvých húb, osolíme a okoreníme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a znova restujeme. Pridáme maslo, hladkú múku
a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme horúcim vývarom a povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom, octom, nasekanými bylinkami a zjemníme smotanou. Pred servírovaním vymixujeme
a vyšľaháme dopenista.
- Zvyšok uvareného mäsa nakrájame na väčšie kusy a prudko opečieme na masle. Pripravíme prepeličie vajcia (stratené alebo uvaríme namäkko). Jarné zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky a uvaríme vo vývare. Druhú polovicu húb prudko
orestujeme na masle, osolíme a okoreníme. Servírujeme tak, že do taniera naaranžujeme mäso,
zemiaky, knedličky, prepeličie vajce a huby. Zalejeme našľahaným velouté a ozdobíme čerstvými
bylinkami.
|