Vegánsky hot-dog
Bezmäsitá verzia hot-dogov. Recept na
vhodné pečivo som pridal skôr,
stačí si kliknúť na link. ?
Zdroj: Recept na pečivo na hot-dog
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
150 g |
|
200 g |
|
1 ks stredná |
|
1 ks stredná |
|
4 strúčiky |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Šošovicu namočíme do studenej vody aspoň na 2 hodiny. Potom ju uvaríme vo vode ochutenej vegetou a bobkovým listom (cca 20 minút na miernom ohni). Po uvarení vyberieme bobkový list, rozmixujeme a hmotu premiestnime do väčšej misky.
- 2
Ovsené vločky vložíme do mixéra a rozsekáme na menšie kusy. Nepotrebujeme úplne múčku. Posekané vločky pridáme k šošovici.
- 3
Mrkvu, cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky a posekáme mixérom. Posekané pridáme k šošovici s vločkami.
- 4
Do mažiara dáme ľanové semienka, horčičné semienka, rascu, korenie, papriku, provensalské bylinky a majorán. Rozdrvíme ich spolu čo najlepšie a pridáme do misky k ostatným surovinám.
- 5
Ako posledné pridáme citrónovú šťavu, pretlak a sójovku. Všetko v miske dobre premiešame, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky.
- 6
Z hmoty vytvarujeme "párky", uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C 30 minút. V polovici pečenia otočíme.
- 7
Podávame v obľúbenom pečive a s prílohami podľa chuti. Z tohto množstva surovín vyjde 8 "párkov", ktoré sú vhodné aj pri bezlepkovej diéte.
Tiež párky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Väčšina klasických prísad sa dá niečím nahradiť a niekedy ani nespoznáš rozdiel. 🙂
Máme toho viac než si myslíš😜😉
Prísady áno, ale čím nahradíš hlavnú surovinu, párok s aspoň 85% obsahom mäsa... neber to božechráň ako kritiku, ale ako hovorí Zdeněk Pohlreich "všechny nahrážky stojí za hovno"... nič v zlom 😜
Tie naše párky okolo mäsa ani neprešli, tak by ich ani veľmi nahrádzať nebolo treba. :)
Štruktúru a chuť si vieš nasimulovať veľa spôsobmi. :)
Nie su praky ako parky, jasne niektore maso ani nevideli, neviem z coho ich vyrabaju, ale jest sa to asi neda. Ja kupujem iba tieto: masoparizek.sk/katalog/spisske-parky/...
a tie su fakt vyborne.
Ty si vegan?
Ci uz existuje aj vegan bryndza z dakej soje alebo mandloveho mlieka?ale ved to uz nema s bryndzou nic spolocne ani z rychlika.... :-)
Chapem,ze vela ludi sa takto stravovat musi napr.zo zdravotnych dovodov,ale neberte nam vsezravcom nazvy jedal....;-)
Este si to nahodou omylom kupim a zostanem hladny :-)
Pekny vecer vsetkym ;)
Súhlasím s tým, že spišské párky sú u nás jediné jedlé.
Vegan som nejaký čas. Skúšal som to v rámci pokusu kvôli nejakým zdravotným záležitostiam. Neviem, či budem do konca života, ale zatiaľ mi mäso nepýta a aj predtým mi mäso tvorilo maximálne 15% jedálnička.
1. Vo vegan kiosk v BA som jedol excelentný hot dog. Ono to doobloženie omáčkami, syrom a zeleninou schová absenciu párku a určite je to lepšie ako zlý párok (keď je zlý). Takisto som jedol výborný burger z červenej šošovice, falafel mám tiež rád....
2. Niečo sa nahradiť dá chuťov a štruktúrou niečo nie. a) Jedol som rôzne veganske fašírky a boli dobre, ale klasickej sa skrátka nevyrovnaju, b) rezeň nenahradíš ani približne či už chuť alebo štruktúra a steak už vôbec nie c) platí to aj naopak keď mám chuť na falafel tak fašírka ho nenahradí, 😂
3. Variť chutné veganske jedlo je podľa mňa ťažšie ako neveganske (myslím hlavne dlhodobo). Z jednoduchého dôvodu. Majú menej surovín...
Súhlasím po bod 2b).
Pokiaľ sa pozeráš na vegánske a vegetariánske jedlá iba z pohľadu toho, čo vidíš ako polotovary v obchodoch, tak to nenahradíš. Ale ak sa máš čas doma pohrať, tak to zas až taký problém nie je.
A s veľkosťou výberu je to presne naopak.
Už len keď si to vezmeš z praktického pohľadu, ku každému mäsovému jedlu robíš prílohu minimálne z 3 druhov rastlinných ingrediencií. A celkovo je na svete viac druhov ovocia, zeleniny a byliniek, ako druhov mäsa. :)
Teší ma že to berieš takto s humorom, niekto by sa na take komentáre urazil 😉👍
Dnes už sa dajú kúpiť chuťovo 'výborné' vegánske párky, burgery atď..len sú zbytočne predražené a určite nie zdravé takisto ako aj klasické párky.🤷♀️Preto je aj lepšie keď človek sa pokúsi si ich vyrobiť sám.
Ja sa napríklad mäso vôbec nesnažím nahradiť lebo mi nechýba.😊
S tým, že je ťažšie variť chutné vegánske jedlo trochu nesúhlasím.
Stačí mať trochu fantázie a už to ide.😍Aj dlhodobo sa to dá bez problémov.😉Ale súhlasím, ľudia, ktorí jedia väčšinou iba mäso, pre nich to je možno ťažšie. Treba len chcieť a skúšať, pretože konzumácia mäsa u nás na SK je až prehnaná podľa mňa.😔
Ja som klasicky odchovaný dedinčan. Nikdy ma nikto neučil robiť scény za blbosti. 😀
Nemá čo dodať, preto sa snažím trocha balansovať a jesť menej mäsa. A áno to, že je to ťažšie som myslel hlavnej k "náhrade" mäsa. Aj také aglio e olio čo som práve jedol je v podstate veganske jedlo, takže naozaj netvrdím, že vegani nemajte čo chutné jesť. Napríklad čo sem tam doma robím je taký môj výmysel trošku redšia hrachová kaša (alebo hustejšia polievka 😂) s krupami a opečený tempeh alebo seitan bol to taký experiment a zachutil mi... Tuším ho aj cez víkend urobím, práve som inšpiroval sám seba 🤣
Super😊🙌
Heh experimentovanie chutí aj mne😄
Pointa vegánskej stravy ale nie je simulovať mäso. Niekto to nepotrebuje vôbec, niekto to skúša raz za čas.
Suroviny samotné sú chutné aj samé o sebe a ku kope rastlinných produktov stačí iba korenie a soľ, rovnako ako ku mäsu.
Ja napríklad varím iba z vecí, ktoré kúpim v každých dedinských potravinách a za posledný mesiac som nemal ani 1x opakovaný obed.
Celkovo v mojej kuchyni nenájdeš (okrem lahôdkového droždia) nič, čo by si nekúpil hociktorý deň v obchode u babky na dedine.
Tofu jedávam minimálne, seitan a tempeh som ešte nejedol vôbec. "Vegan" polotovary typu burgre, párky, klobásy a podobne som nikdy nekúpil a pravdepodobne ani nekúpim, lebo na to mám svoj názor (rovnaký ale mám aj na takéto produkty z mäsa).
Navyše niektorí ľudia si myslia, že takáto strava je drahšia, čo je tiež úplný nezmysel. Keď sa človek prestane orientovať podľa značiek a nálepiek "bio", tak zistí, že je schopný oprpti klasickej strave ešte aj ušetriť. 🙂
Jediné, čo vegan v strae nedokáže nahradiť je živočíšna bielkovina. Rastlinné ale zas až tak ďaleko nezaostávajú.
Ja som napríklad ešte cca 10 mesiacov vedel uvariť iba čaj a ľad, lebo ma varenie vôbec nebavilo a o vegánskej strave som mal tiež svoje pochybnosti.
Keď som ale začal s varením a presedlal som na vegánsku / vegetariánsku stravu (tiež pokus kvôli zdravotným veciam) zistil som, že tých možností je podstatne viac, ako som si len dokázal predstaviť.
Ja sa v 95% prípadov vôbec nesnažím simulovať živočíšne produkty a ani nepoužívam náhrady vajec, alebo rastlinné mlieka.
A k tej pestrosti:
Z teoretického hľadiska máš pravdu. Z praktického je to ale presne naopak. Predpokladám, že za rok bežne kupuješ tak 5 druhov mäsa (kura, bravčové, morčacie bežne a na lepšie obedy hovädzie a jahňacie). Ja 5 hlavných ingrediencií na hlavný chod na rozdiel od toho vystriedam za týždeň.
A ešte aby som doplnil:
Problém je práve v tom, že ľudia vidia vegetariánsku / vegánsku kichyňu, ako ty. Proste ľudia čo jedia zeleninu a snažia sa napodobniť mäso.
Pri tom je to tak, že vegánska kuchyňa je úplne samostatná kategória a tak sa na ňu treba aj pozerať. Má vlastné postupy, vlastné ingrediencie, vlastné chute. To, že niečo nazvem ako Vegan Hot-Dog je len v rámci pohodlnosti. Keby to nazvem ako "Šošovicová jaternica so zeleninou v pečive s oblohou a kečupom", tak by ten názov nikto ani nedočítal do konca. 😀
Príklad:
Keď si prvý krát jedol morské potvory, predpokladám, že ti ich nikto nepredstavil, ako "morskú náhradu kuraťa". Jednoducho ako južnú špecialitu a tak si to aj hodnotil. 🙂
Príklad z mojich skúseností:
Raz na pracovnej večeri v Káhire nám domáci objednali veľa ich domácich jedál, aby sme chutnali. Niektoré nám chutili, niektoré nie (ja som si odtiaľ napríklad zobral recept na falafel). Na konci nám povedali, že v niektorých z tých jedál bolo mäso z ťavy a zo somára. Do teraz neviem v ktorých, jednoducho mi len niektoré ich jedlá chutili a iné nie.
Neriešil som, ktorá chuť sa mi na čo z domu podobá, jednoducho som si vychutnával úplne inú kuchyňu. 🙂
Rovnako sa aj jeden druh zeleniny dá urobiť na milión spôsobov. 🙂
Nech sa páči:
- karfiol v cesnakovom cestíčku,
- tagliatelle al arrabiata,
- sekaná z červenej šošovice s varenými zemiakmi,
- "bryndzáky" ,
- granatír,
- pasta con broccoli,
- špenátový prívarok so zeleninovými karbonátkami a tarhoňou.
Ľahké menu na celý týždeň, ingrediencie kúpiš hocikde a príprava nezaberie viac, ako hodinu aj vrátane umývania riadu. :)
Kto určuje, že párok môže byť iba z mäsa? Tak isto sú bravčové, kuracie, hovädzie, morčacie. Rovnako aj šunka.
Ktorý je teda ozajstný párok?
Už som ti vysvetlil, ako to mám s pomenovaním svojich receptov, tak nechápem, čo stále melieš za blbosti. 🙂
Nedá mi nereagovať/týždeň v karanténe robí svoje😜🥴😄/..
'Dostala' ma veta 》 "ľudia, čo to kupujú a podporujú nie sú normálni" - opravila som y na i, ak dovolíš.😉
Len preto že nepodporujem týranie a zabíjanie zvierat ti neprídem normálna?!
'Zaujímavý' názor.
To je podobné ako by som ja tvrdila že nie si normálny pretože ješ mäso.
Netvrdím to!!!
Tešilo by ma keby ľudia k sebe boli viac tolerantní, chápaví a nemali potrebu druhých nazvať nenormálnymi len preto že robia niečo ináč ako väčšina.
A úplne na záver sa ešte raz ospravedlňujem ľuďom čo z presvedčenia ochraňujú zvieratá môj predchádzajúci príspevok naozaj nemal byť o tom, že myslím, že nie sú normálni.
Som tu síce len pár dní, ale z toho čo vidím mi je jasné, že u teba by bolo lepšie riadiť sa príslovím "Mlčať je zlato". 🙂
A nepoložil som rečnícku otázku. Položil som konkrétnu otázku konkrétnej osobe a ty si to rozhodne nebol. 🙂
Od niekoho kto mi vysvetľuje, že veganska kuchyňa nie je o napodobňovaní neveganskej a ma tú recepty ako hot dog, bryndzové halušky a sekanú... a vysvetľuje, že opečené tofu marinované v zeleninovom vývare chutí ako slanina je to dobrý postreh. Naozaj sa nebudem vyjadrovať k tvojim receptom ani sa snažiť diskutovať lebo to nemá význam.
Super. 🙂
sk.m.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rok...
Tu mas definiciu co je parok a je uplne jedno z akeho masa.ak by sa mal parok definovat podla tvaru,tak aj banan by v tom pripade mohol byt parok......
Pointa je v tom,ze jedlo treba pomenovat pravdivo a nie zavadzajuco,cize ked do rozku nedam parok tak to nieje hot-dog,ale rozok s sosovicovym sulkom......a takisto bryndza z tofu nieje bryndza.ale uz hadam staci na tuto temu,vela uspechov vo vareni a rozsiruj si gastronomicke obzory aj nadalej! ;-)
Pozdravujem vsetkych! ;-)
Gratulujem k rozšíreniu kulinárskych obzorov. 🙂 Ak si ale pozrieš recept, vždy je "párok" v úvodzovkách, takže ako prirovnanie. 🙂 A rovnako je to aj s "bryndzou".
Ale nevadí, skúsila si. Možno ma nabudúce dostaneš. Aj keď by som bol spokojnejší, aby si sledovala príklad bugouta a nestarala sa do vecí, proti ktorým si zo svojho presvedčenia. 🙂
Fajn,ale ja som chalan :-)))
A este k tomu aky fesak :-)))
Ďakujem za ospravedlnenie!😊
Tak trochu aj chápem, že niektorí ľudia 'nemajú radi vegánov' ..keď napr. dorazia do reštaurácie s obrázkami umierajúcej kravy, tým dosiahnú pravý opak podľa mňa🤷♀️
Moji rodičia, kamaráti jedia mäso a nebudem im predsa hovoriť čo jesť a čo nejesť.😉
Nech sa rozhodne každý sám za seba.😊💜