Kysnutý závin
Kysnutý závin

Kysnuté záviny troch chutí fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, včera 15:10
Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept)
Foto: olinecka

Pre milovníkov kysnutých koláčov, cesto s pridaním sušeného mlieka. Veľká dobrota, ktorá poteší...

3
porcie
50-55 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 300 ml)
1,5 hrnčeka
150 ml
1 kocka (čerstvé)
2-3 PL
2 ČL
100 ml (alebo rozpustené maslo)
2 ks
1 ks
3 PL
100 ml (na rozmiešanie sušeného mlieka)
Plnka maková:
200 g
1 PL
2 PL
Plnka tvarohová:
250 g
250 g
podľa chuti
podľa chuti
z 1 citróna
2 ks
1/2 bal.
1 hrsť
Plnka orechová:
200 g mleté
50-70 ml horúce
1 ČL
Na potretie:
1 ks
3 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Do 150 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukor, 1 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť kvások. Múku hladkú a polohrubú preosejeme do väčšej misy, pridáme zvyšok cukru, soľ, nakysnutý kvások, premiešame. V 100 ml vlažnej vody rozmiešame sušené mlieko a vlejeme do cesta. Pridáme olej, vajcia a žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť. Tvarohové plnka: Tvaroh jemný a hrudkovitý, vanilínový a kryštálový cukor, kôru z citróna, žĺtky, Zlatý klas, hrozienka premiešame spolu. Orechová plnka: Mleté vlašské orechy posypeme cukrom, pridáme horúce mlieko, škoricu a premiešame. Maková plnka: Mak, cukor a slivkový lekvár premiešame.

    Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú doskua rozdelíme do troch bochníkov. Každú časť rozvaľkáme na tenko a rozotrieme plnku. Zrolujeme záviny, ktoré uložíme na vymastený plech.

    Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme na teplom mieste nakysnúť.

    Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred vložením do rúry cesto zľahka narežeme, záviny potrieme rozpusteným maslom alebo olejom a žĺtkom, ktoré rozmiešame s trochou mlieka.

    Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 35-40 minút do zlatista. Za horúca potrieme rozpusteným maslom alebo olejom a necháme vychladnúť. Pred podávaním nakrájame a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.

    Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu