
Foto: Shutterstock
1. Kúsky príliš blízko pri sebe
Aby ste zaručili rovnomerné prepečenie mäsa, mali by ste mu na grile nechať priestor. Okrem toho sa s kúskami mäsa na grile takto lepšie manipuluje.Ak máte klasický gril na drevené uhlie, môžete na ňom urobiť jeho rozložením, tepelné zóny. Na tento účel ukladajte drevené uhlie akoby z kopca zľava doprava. Tam kde je vrstva uhlia najvyššia sa produkuje najviac tepla, čo je vhodné na úvodné prudké a krátke opečenie hovädzieho mäsa.
Steak sa potom posunie na strednú úroveň na opekanie, kde je menej uhlia a keď je hotový, môže sa udržiavať teplý v zóne, pod ktorou je najmenej uhlia. Naproti tomu, klobásy by sa mali najprv grilovať na strednej a potom na najvyššej úrovni.
2. Pokrm sa príliš často otáča
Mäso na grile neotáčame "hore dole". Aby zostalo čo najšťavnatejšie, by sa v ideálnom prípade malo na grile otočiť len raz.3. Používanie grilovacej vidličky
V predajniach dostať aj grilovacie vidličky, ale na grilovanie mäsa by sa rozhodne nemali používať. Namiesto nich by ste na otáčanie surovín mali vždy používať grilovacie kliešte.Ak totiž do mäsa pichnete vidličkou, vytečie z neho šťava a tuk. To môže mať dva nežiaduce vedľajšie účinky - po prvé, mäso sa následkom toho vysuší a potom už nechutí tak šťavnato, a po druhé, tekutiny môžu kvapkať do žeravých uhlíkov a dym, ktorý takto vznikne môže obsahovať čiastočky popola, ale aj karcinogénne látky, ktoré v mäse určite nikto nechce.

Foto: Shutterstock
4. Nalievanie piva na uhlíky
Ľudia niekedy zalievajú uhlíky pivom a to vtedy, keď je na grile ešte mäso. Nie je to dobrý zvyk, pretože pri odparovaní tekutiny a následnom dyme vznikajú karcinogénne látky a tiež sa môžu na mäse usadzovať prachové čiastočky, ktoré sú v dyme.5. Používanie alobalových tácok
Hoci v obchodoch dostať alobalové misky a tácky určené na grilovanie, ich používanie nie je dobrý nápad. "Zastavujú" teplo z grilu a spôsobujú, že sa na ne mäso prilepí.Ak nechcete dávať mäso priamo na rošt, alternatívou k alobalovým táckam sú špeciálne kovové grilovacie misky.

Foto: Shutterstock
Diskusia k článku