Vyhnite sa im:
7 najčastejších chýb, ktoré ľudia robia pri grilovaní

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ugrilovať mäso tak, aby bolo chutné a šťavnaté, vyžaduje trochu praxe a skúseností. A niektoré veci by ste pri tom určite robiť nemali...



Foto: Shutterstock

1. Kúsky príliš blízko pri sebe

Aby ste zaručili rovnomerné prepečenie mäsa, mali by ste mu na grile nechať priestor. Okrem toho sa s kúskami mäsa na grile takto lepšie manipuluje.

Ak máte klasický gril na drevené uhlie, môžete na ňom urobiť jeho rozložením, tepelné zóny. Na tento účel ukladajte drevené uhlie akoby z kopca zľava doprava. Tam kde je vrstva uhlia najvyššia sa produkuje najviac tepla, čo je vhodné na úvodné prudké a krátke opečenie hovädzieho mäsa.

Steak sa potom posunie na strednú úroveň na opekanie, kde je menej uhlia a keď je hotový, môže sa udržiavať teplý v zóne, pod ktorou je najmenej uhlia. Naproti tomu, klobásy by sa mali najprv grilovať na strednej a potom na najvyššej úrovni.

2. Pokrm sa príliš často otáča

Mäso na grile neotáčame "hore dole". Aby zostalo čo najšťavnatejšie, by sa v ideálnom prípade malo na grile otočiť len raz.

3. Používanie grilovacej vidličky

V predajniach dostať aj grilovacie vidličky, ale na grilovanie mäsa by sa rozhodne nemali používať. Namiesto nich by ste na otáčanie surovín mali vždy používať grilovacie kliešte.

Ak totiž do mäsa pichnete vidličkou, vytečie z neho šťava a tuk. To môže mať dva nežiaduce vedľajšie účinky - po prvé, mäso sa následkom toho vysuší a potom už nechutí tak šťavnato, a po druhé, tekutiny môžu kvapkať do žeravých uhlíkov a dym, ktorý takto vznikne môže obsahovať čiastočky popola, ale aj karcinogénne látky, ktoré v mäse určite nikto nechce.



Foto: Shutterstock

4. Nalievanie piva na uhlíky

Ľudia niekedy zalievajú uhlíky pivom a to vtedy, keď je na grile ešte mäso. Nie je to dobrý zvyk, pretože pri odparovaní tekutiny a následnom dyme vznikajú karcinogénne látky a tiež sa môžu na mäse usadzovať prachové čiastočky, ktoré sú v dyme.

5. Používanie alobalových tácok

Hoci v obchodoch dostať alobalové misky a tácky určené na grilovanie, ich používanie nie je dobrý nápad. "Zastavujú" teplo z grilu a spôsobujú, že sa na ne mäso prilepí.

Ak nechcete dávať mäso priamo na rošt, alternatívou k alobalovým táckam sú špeciálne kovové grilovacie misky.



Foto: Shutterstock

6. Kupovanie marinovaného mäsa

Supermarkety často predávajú balené marinované mäso určené na grilovanie. Je to síce praktické, lebo to šetrí čas, ale na druhej strane je to kupovanie mačky vo vreci. Neviete, aké prísady sa v marináde nachádzajú a akú kvalitu mäsa dostanete. Preto je lepšie kúpiť mäso u overeného zdroja a pripraviť si vlastnú marinádu.


7. Konzumácia pripálených pokrmov

Ak sa mäso či zelenina na grile nedajbože pripáli, určite to nie je niečo, čo by sme mali jesť. Pri spálení môžu vznikať tzv. heterocyklické aromatické amíny, ktoré sú karcinogénne. Ak je mäso pripálené len na jednom mieste, nemusí putovať do koša, ale pripálené miesto treba dôkladne odstrániť.





ANKETA: Robíte pri grilovaní niektorú zo spomínaných chýb?

63,0%



37,0%







Diskusia k článku










TOPlist