Ovocná torta s jahodovým krémom a so želé fotorecept
Vhodná na každú príležitosť, sviatky, oslavy, posedenie. U mňa to je pre radosť...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
6 PL |
|
6 PL (z kompótu alebo džús) |
|
200 g |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Želé: | |
200 ml (z kompótu alebo džús) |
|
400 ml studená |
|
3-4 PL |
|
1,5 bal. (v prášku) |
|
Krém: | |
250 ml |
|
3 PL |
|
1 bal. (v prášku) |
|
200-250 g čerstvé zmäknuté |
|
Na ozdobu: | |
podľa vlastnej chuti |
|
Postup
-
1
Suroviny na krém.
-
2
V mlieku rozmiešame pudingový prášok, pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej nádoby. Zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
-
3
Suroviny na cesto. Bielky vyšľaháme do peny, postupne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor a šľaháme na najvyššom stupni mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí. Zašľaháme postupne po jednom žĺtky a následne pridáme striedavo olej a šťavu z kompótu.
-
4
Do vaječného základu varechou vmiešame preosiatu múku. Formu na tortu boky vymastíme maslom a vysypeme múkou, spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40-45 minút. Kontrola upečenia korpusu špajľou...
-
5
Vychladnutý jahodový puding preložíme do mixéra, zašľaháme do hladka a postupne pridáme zmäknuté maslo.
-
6
Hotový krém.
-
7
Korpus po vychladnutí, suroviny na želé. Šťavu z kompótu a vodu zmiešame, pridáme pudingový prášok, cukor vlejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme želé.
-
8
Z korpusu odstránime papier na pečenie, korpus prekrojíme na rovnaké polovice. Spodnú časť korpusu preložíme na podnos, potrieme jahodovým lekvárom a spevníme odnímateľnou formou.
-
9
Polovicu želé za horúca nalejeme na korpus, ktorý sme natreli lekvárom. Dáme vychladnúť .
-
10
Na stuhnuté želé nanesieme polovicu krému. Položíme druhú časť korpusu, zľahka pritlačíme.
-
11
Korpus potrieme zvyšným krémom.
-
12
Na krém nanesieme zvyšok želé a tortu dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme krémom a ovocím... Dobrú chuť.
-
13
Torta po ochutnávke v reze...
Diskusia k receptu