Tvarohová štóla s figovou plnkou s červeným vínom videorecept
Ak ste si doposiaľ na prípravu štóly netrúfli, tak s týmto receptom to určite vyskúšajte. Jednoduché tvarohové cesto bez kysnutia a mimoriadne lahodná figová Zobraziť celý popisAk ste si doposiaľ na prípravu štóly netrúfli, tak s týmto receptom to určite vyskúšajte. Jednoduché tvarohové cesto bez kysnutia a mimoriadne lahodná figová plnka s červeným vínom naozaj stojí za to.
príprava
na 200/175 °C
Foto: Televízia Varecha
Suroviny
Plnka: | |
400 g |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
50 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
2 tyčinky |
|
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
1/4 ČL |
|
1/2 ČL (škorica, klinčeky, kardamóm) |
|
2 ks |
|
250 g |
|
500 g |
|
3 ČL |
|
Okrem toho: | |
150 g |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Plnka: Z fíg odstránime stopky a nahrubo ich nakrájame. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, vyškrabeme zrnká a dáme ich spolu s vanilkovým strukom, figami, červeným vínom, cukrom, medom a koreninami do hrnca. Privedieme do varu a varíme na stredne silnom ohni bez pokrievky 12-14 minút, kým sa červené víno takmer neodparí. Zmes prelejeme do misky, odstránime koreniny a figy rozmixujeme na jemné pyré, ktoré necháme vychladnúť.
- 2
Cesto: Maslo, cukor, soľ a vianočné korenie šľaháme asi 5 minút, kým nebude zmes krémová. Po jednom pridávame vajcia a každé zašľaháme asi 1 minútu. Pridáme tvaroh a zašľaháme. Múku a prášok do pečiva preosejeme do zmesi a zapracujeme ich pomocou hnetacích hákov. Cesto vytvarujeme do gule pomúčenými rukami.
- 3
Na pomúčenej ploche cesto vyvaľkáme na rozmer 35x25 cm. Vychladnutú figovú plnku rozotrieme rovnomerne na cesto pomocou stierky. Hornú a dolnú štvrtinu cesta preložíme smerom do stredu. Cesto preložíme na polovicu. V strede cesto jemne pritlačíme valčekom a polovicu cesta mierne sploštíme. Dlaňami vytvarujeme a okraje cesta zahneme pod štólu.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 10 minút. Potom znížime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších 45 minút.
- 5
Roztopíme 100 g masla a horúcu štólu ním hneď potrieme. Posypeme 50 g práškového cukru, pevne zabalíme do alobalu a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň roztopíme zvyšných 50 g masla, štólu opäť potrieme a posypeme zvyšným práškovým cukrom.
Tiež Štóla:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu