Tvarohová štóla s figovou plnkou s červeným vínom videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, dnes o 06:00

Ak ste si doposiaľ na prípravu štóly netrúfli, tak s týmto receptom to určite vyskúšajte. Jednoduché tvarohové cesto bez kysnutia a mimoriadne lahodná figová Zobraziť celý popisAk ste si doposiaľ na prípravu štóly netrúfli, tak s týmto receptom to určite vyskúšajte. Jednoduché tvarohové cesto bez kysnutia a mimoriadne lahodná figová plnka s červeným vínom naozaj stojí za to.

30 minút
príprava
10 + 45 minút
na 200/175 °C

Suroviny

Plnka:
400 g
1 ks
200 ml
50 g
2 PL
2 ks
2 tyčinky
Cesto:
200 g
100 g
1/4 ČL
1/2 ČL (škorica, klinčeky, kardamóm)
2 ks
250 g
500 g
3 ČL
Okrem toho:
150 g
80 g




Postup

  1. 1

    Plnka: Z fíg odstránime stopky a nahrubo ich nakrájame. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, vyškrabeme zrnká a dáme ich spolu s vanilkovým strukom, figami, červeným vínom, cukrom, medom a koreninami do hrnca. Privedieme do varu a varíme na stredne silnom ohni bez pokrievky 12-14 minút, kým sa červené víno takmer neodparí. Zmes prelejeme do misky, odstránime koreniny a figy rozmixujeme na jemné pyré, ktoré necháme vychladnúť.

  2. 2

    Cesto: Maslo, cukor, soľ a vianočné korenie šľaháme asi 5 minút, kým nebude zmes krémová. Po jednom pridávame vajcia a každé zašľaháme asi 1 minútu. Pridáme tvaroh a zašľaháme. Múku a prášok do pečiva preosejeme do zmesi a zapracujeme ich pomocou hnetacích hákov. Cesto vytvarujeme do gule pomúčenými rukami.

  3. 3

    Na pomúčenej ploche cesto vyvaľkáme na rozmer 35x25 cm. Vychladnutú figovú plnku rozotrieme rovnomerne na cesto pomocou stierky. Hornú a dolnú štvrtinu cesta preložíme smerom do stredu. Cesto preložíme na polovicu. V strede cesto jemne pritlačíme valčekom a polovicu cesta mierne sploštíme. Dlaňami vytvarujeme a okraje cesta zahneme pod štólu.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 10 minút. Potom znížime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších 45 minút.

  5. 5

    Roztopíme 100 g masla a horúcu štólu ním hneď potrieme. Posypeme 50 g práškového cukru, pevne zabalíme do alobalu a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň roztopíme zvyšných 50 g masla, štólu opäť potrieme a posypeme zvyšným práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia