Pečie celé Slovensko:
Pamätáte si retro zákusok strecha? Finalisti ho budú piecť podľa pravítka, vy nemusíte

Jana Klimanová, včera 06:00     7 minút čítania

Strecha, ktorá nespadne, súmerné okrúhle tartaletky a torta podľa vodováhy. V dnešnej epizóde sladkej šou sa všetko bude točiť okolo geometrie. Veď napokon, pekárske umenie si vyžaduje nielen kreativitu, ale aj zručnosť, presnosť a odhad.



V osobnej výzve potrápi súťažiach dezert strecha.
Foto: STVR


Tak trocha zabudnutá strecha

Osobnou výzvou bude retro dezert “strecha”. Kedysi populárny zákusok bol v minulosti bežne v ponuke cukrární, dnes sa však z nich už akosi vytratil. "Strechy sú veľmi náročné na dokončenie. Aby po rozkrojení pekne držali formu a tvar, musia sa presne vymerať. Aj preto sa v našich cukrárňach pripravujú čoraz menej,” vysvetľuje dôvody porotkyňa Jožka Zaukolcová.

Základom tohto klasického dezertu v tvare trojuholníka sú dva korpusy - jeden svetlý a druhý tmavý, ktoré sú spojené krémom. Následne sa zákusok rozkrojí, pootočí a opäť spojí do tvaru trojuholníkovej strechy.

Na čo by si mali dať súťažiaci pri príprave pozor? "Pri streche sú dôležité tenké a jemné korpusy, ale zároveň tuhší a stabilnejší krém, ktorý bude celú strechu držať pokope,” upozorňuje Petra Tóthová.

Ak si chcete pripomenúť tento dezert, môžete si ho pripraviť podľa nasledujúcich receptov

Korpusy naplnené maslovým krémom ochuteným rumom a navrchu marcipán. Vyskúšate?


Varecha je vďaka našim prispievateľom plná nápadov a tak na nej nájdete aj recept na vianočnú striešku, ktorá je z piškótového a medového cesta. Aby v reze vyzerala efektne ako na fotografii, tiež je pri jej príprave dôležitá geometria.


Vzhľadom na to, že ide o náročnejší typ zákuska, strecha boduje v slovenských domácnostiach najmä v jednoduchšej podobe. Ak sa vám nechce do zložitého pečenia, môžete siahnuť po receptoch na nepečené strechy, v ktorých sa namiesto korpusov používajú sušienky.



Geometria po francúzsky

Technická výzva prenesie divákov pred televíznymi obrazovkami a pekárov v stane priamo do Francúzska. K porotkyniam Petre Tóthovej a Jožke Zaukolcovej sa totiž pridá špeciálny hosť – odborná garantka súťaže Natacha Pacal.



V deviatej časti zavíta do šou špeciálny hosť - Natacha Pacal.
Foto: STVR


Profesionálna cukrárka Natacha Pacal s vlastnou sieťou obľúbených cukrární je špecialistkou na francúzske dezerty a pre súťažiacich pripravila ďalší geometrický rébus v podobe okrúhlych tartaletiek na platni. Na ich prípravu majú dve a pol hodiny. Na finalistov čaká netradičná technika zdobenia, precízna práca s cukrárskym vreckom a špičkou, ktoré amatérskych pekárov poriadne potrápia.

Čo stojí jej úspechom Natache Pacal? Prečítajte si jej príbeh, ktorý hovorí o krásnej rodinnej spolupatričnosti, ale aj tvrdej práci


Efektné mini dezerty sú výnimočné vyladenými plnkami a krásnym zdobením. Aj keď sa občas ako tartaletky prezentujú aj košíčky, je v nich rozdiel.

Tartaletky sú väčšie a podľa porotkyne šou Petry Tóthovej musia mať ostré hrany, nie tvar oblého košíčka. Vďaka týmto odlišnostiam sa do nich zmestí viac krému, čokolády či ovocia a to ich robí jednoducho neodolateľnými.

Dostali ste chuť na malé a milé tartaletky? Vyberte si niektorý z receptov od prispievateľov Varecha.sk


Torty podľa obľúbených cukrárov

V kreatívnej výzve budú súťažiaci pripravovať torty inšpirované ich pekárskymi vzormi. Moderátori si pre nich pripravili emotívne prekvapenie. Pekárske idoly nahrali osobné odkazy pre súťažiacich, ktoré väčšinu z nich rozplačú.

Extra prekvapenie čaká na súťažiacu Martinu – jej pekársky vzor - Miňo Macuľa, víťaz prvej série televíznej šou Pečie celé slovensko - ju navštívi priamo v stane a pomôže jej s prípravou torty.



Súťažiacej Martine pomohol s prípravou torty jej pekársky vzor Miňo Macuľa.
Foto: STVR


A pomoc veru bude potrebovať, pretože porotkyne budú neúprosné: "V deviatom kole už budeme skutočne prísne - budeme hodnotiť stabilitu torty, presnosť, rovnováhu a všetky geometrické tvary,” zdôrazňuje Petra Tóthová.



ANKETA: Poznáte zákusok s názvom strecha?

74,2%



25,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist