Farebná cukrová poleva a podrobný návod na zdobenie medovníkov fotorecept
mesačník Varecha, včera 10:00
Foto: Kulinární studio MAFRA
Sviatočnému pečivu kraľujú tradičné medovníčky, ktoré sú najkrajšie ozdobené cukrovou polevou. Farby na polevu odporúčame používať gélové. Stačí ich bez riedenia dôkladne vmiešať Zobraziť celý popisSviatočnému pečivu kraľujú tradičné medovníčky, ktoré sú najkrajšie ozdobené cukrovou polevou. Farby na polevu odporúčame používať gélové. Stačí ich bez riedenia dôkladne vmiešať priamo do polevy.
príprava
Postup
-
1
Bielky rozbijeme do misky a potom ich lyžicou prenesieme do misy na šľahanie tak, aby sme ich zbavili takzvaných „pútok“.
-
2
Práškový cukor musí byť úplne jemný a bez hrudiek. K bielkom ho poctivo preosejeme cez jemné čajové sitko.
-
3
Citrónová šťava polevu dochutí aj zriedi. Preto najskôr pridáme k cukru a k bielkom 1 ČL, potom podľa potreby pridáme ďalšiu.
-
4
Na šľahanie musíme mať výkonný šľahač. Bielky s cukrom a s citrónovou šťavou šľaháme na plný výkon dovtedy, kým bielky zhustnú na sneh.
-
5
Škrob po lyžičkách preosievame a zašľahávame do bielkového snehu. Poleva je správne hustá, keď po vytiahnutí šľahača drží špičky.
-
6
Bielu polevu najjednoduchšie zafarbíme, keď ju rozdelíme do menších mikroténových vrecúšok, do každého potom pridáme pár kvapiek gélového potravinárskeho farbiva a vo vrecúšku stláčaním premiešame.
-
7
Na polevy sú vhodné jemné mikroténové vrecúška. Po naplnení a zafarbení polevy sa uzatvoria pomocou uzlíka a dobre sa držia.
-
8
Zdobenie začíname tým, že ostrými nožničkami odstrihneme malý kúsok vrecúška. Potom maľujeme ornamenty a obrysy farebných plôch. Polevu, ktorú používame na kreslenie okrajov plôch pred vyfarbovaním, musíme pred vyfarbovaním plôch nechať trochu stuhnúť.
-
9
Na vyfarbenie plôch potrebujeme trochu redšiu polevu. Nariedime ju kvapkami citrónovej šťavy alebo vody. Polevu vo vnútri plochy opatrne roztierame čistým štetcom. Ozdobené medovníčky necháme dôkladne zaschnúť.
Diskusia k receptu