Marcipánová štóla na plechu

archaa - fotkaarchaa, 10. decembra 2020
Marcipánová štóla na plechu
Foto: archaa

Takáto štóla je jedna báseň. Z dvojnásobnej dávky jej môžete napiecť za plech, nakrájať na rezy alebo štvorce. Ja pečiem len polovičné množstvo, Zobraziť celý popisTakáto štóla je jedna báseň. Z dvojnásobnej dávky jej môžete napiecť za plech, nakrájať na rezy alebo štvorce. Ja pečiem len polovičné množstvo, zato však do okrúhlej tartovej formy a mám ešte aj efektný vianočný zákusok. Tak alebo onak, určite neoľutujete, ak sa do tejto mojej štóly pustíte, uvidíte, že stojí za to a nie je s ňou ani veľa práce. Recept teda uvádzam na plochú tartovú formu, ak jej chcete napiecť za plech zdvojnásobte uvedené množstvo.

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

200 g
1/2 bal.
50 g ľubovoľné (mleté)
125 g
75 g
100 g
2 ks
1 bal.
50 g
50 g
100 g
75 g
štipka
štipka  (nastrúhaný)
40 g (na namočenie)
Okrem toho:
50 g
50 g (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Hrozienka a kandizované kôry namočíme do rumu a necháme dobre odpočinúť.

  2. 2

    Formu, v ktorej budeme štólu piecť si vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.

  3. 3

    Orechy (ja dávam mandle) krátko orestujeme na suchej panvici. Dávame pozor, aby nezhoreli. Marcipán nakrájame na menšie kúsky.

  4. 4

    Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme orestované orechy, tvaroh, práškový a vanilkový cukor, vajcia, maslo a korenie. Vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu podobnú konzistencii cesta na bábovku. Primiešame doň namočenú rumovú zmes ovocia a marcipán. Premiešame a vylejeme do pripravenej formy na pečenie. Dobre uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 25 minút.

  5. 5

    Roztopíme maslo a potrieme ním vrch ešte teplého koláča. Hneď pocukrujeme a necháme vychladnúť.

    Marcipánová štóla na plechu - obrázok 5
  6. 6

    Potom už len najkrájame a podávame.

    Marcipánová štóla na plechu - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť.

    Marcipánová štóla na plechu - obrázok 7

Diskusia k receptu

archaa
@atina1947 (11.12.2020 09:49)

Vôňa i chuť je skrátka mega! Ďakujem za komentárik a držím palce nech sa vydarí a chutí
1x haji
haji
Velmi pěkný receptík! Mám otázku, marcipán nastrúháš?
1x archaa
archaa
@haji (11.12.2020 11:56)

Ja mám radšej kusocky v ceste ale spokojne ide aj nastruhat kto ako ma rad... Len by som marcipan pred struhanim na pár minútou vložila do mrazničky aby sa ľahšie dal struhat...
1x haji
haji
@archaa (11.12.2020 12:00)
Dobrý nápad s mrazničkou, děkuji!! Mno, to je otázka, či marcipán dožije těsta. Asi to urobím tak, že hned po příchodu z obchodu ho nacpu do mrazáku. Tam by mohl vydržet...
Hezký den a díky za fajnový receptík, navnadila si ma.
1x archaa
archaa
@haji (11.12.2020 12:04)

:-D držím palce pri záchrane marcipanu a poteším sa potom spravicke ako vám doma chutilo
1x haji
archaa
@terinka55 (12.12.2020 13:49)

Ďakujem a veľmi sa teším že sa ti moje recepty páčia. Stóla je úžasná určite vyskúšaj




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia