Foto: archaa
Takáto štóla je jedna báseň. Z dvojnásobnej dávky jej môžete napiecť za plech, nakrájať na rezy alebo štvorce. Ja pečiem len polovičné množstvo, Zobraziť celý popisTakáto štóla je jedna báseň. Z dvojnásobnej dávky jej môžete napiecť za plech, nakrájať na rezy alebo štvorce. Ja pečiem len polovičné množstvo, zato však do okrúhlej tartovej formy a mám ešte aj efektný vianočný zákusok. Tak alebo onak, určite neoľutujete, ak sa do tejto mojej štóly pustíte, uvidíte, že stojí za to a nie je s ňou ani veľa práce. Recept teda uvádzam na plochú tartovú formu, ak jej chcete napiecť za plech zdvojnásobte uvedené množstvo.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
200 g |
|
1/2 bal. |
|
50 g ľubovoľné (mleté) |
|
125 g |
|
75 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
50 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
75 g |
|
štipka |
|
štipka (nastrúhaný) |
|
40 g (na namočenie) |
|
Okrem toho: | |
50 g |
|
50 g (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Hrozienka a kandizované kôry namočíme do rumu a necháme dobre odpočinúť.
- 2
Formu, v ktorej budeme štólu piecť si vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
- 3
Orechy (ja dávam mandle) krátko orestujeme na suchej panvici. Dávame pozor, aby nezhoreli. Marcipán nakrájame na menšie kúsky.
- 4
Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme orestované orechy, tvaroh, práškový a vanilkový cukor, vajcia, maslo a korenie. Vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu podobnú konzistencii cesta na bábovku. Primiešame doň namočenú rumovú zmes ovocia a marcipán. Premiešame a vylejeme do pripravenej formy na pečenie. Dobre uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 25 minút.
- 5
Roztopíme maslo a potrieme ním vrch ešte teplého koláča. Hneď pocukrujeme a necháme vychladnúť.
- 6
Potom už len najkrájame a podávame.
- 7
Dobrú chuť.
Tiež Štóla:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Určite vyskúšaj koláčik je úžasný!
Veľmi veľmi rada a nech vám chutí:)
Vôňa i chuť je skrátka mega! Ďakujem za komentárik a držím palce nech sa vydarí a chutí
Ja mám radšej kusocky v ceste ale spokojne ide aj nastruhat kto ako ma rad... Len by som marcipan pred struhanim na pár minútou vložila do mrazničky aby sa ľahšie dal struhat...
Dobrý nápad s mrazničkou, děkuji!! Mno, to je otázka, či marcipán dožije těsta. Asi to urobím tak, že hned po příchodu z obchodu ho nacpu do mrazáku. Tam by mohl vydržet...
Hezký den a díky za fajnový receptík, navnadila si ma.
:-D držím palce pri záchrane marcipanu a poteším sa potom spravicke ako vám doma chutilo
Ďakujem a veľmi sa teším že sa ti moje recepty páčia. Stóla je úžasná určite vyskúšaj
ale táto verzia ma veľmi zaujala, je menej prácna. Asi tento rok nahradí tú moju. Ďakujem za recept :-)
Veľmi Veľmi rada:-)