Vianočná štóla
Vianočná štóla

Drážďanská vianočná štóla

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 12. decembra 2022
Drážďanská vianočná štóla
Foto: Shutterstock

Medzičasom vzniklo množstvo variácií vianočnej štóly, ochrannou známkou, ako „pravá“ sa však môže pýšiť len tá, ktorá je vyrobená v Drážďanoch.

20 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
80 minút
na 190-200 °C

Suroviny

1 kg
2 bal. čerstvé
200 g
500 ml
500 g
1 ks
1 ČL
12 g
500 g
150 g
100 g
150 g
150 g




Postup

  1. 1

    Večer pred prípravou odvážime a pripravíme všetky prísady - kandizovanú citrónovú kôru a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájame na jemné pásiky alebo kocky, mandle sparíme a ošúpeme, nahrubo nasekáme, hrozienka pretriedime a všetko dáme na noc do teplej miestnosti.

  2. 2

    Na druhý deň preosejeme múku do misky, urobíme do stredu jamku a do nej rozdrobíme droždie. Zmiešame ich s polovicou vlažného mlieka a 3 ČL cukru, prikryjeme a necháme kysnúť, kým povrch kvásku nenapučí.

  3. 3

    Múku a predpracované cesto zmiešame s cukrom, so soľou, s korením, mäkkým, ale nerozpusteným maslom a vlažným mliekom tak, aby vzniklo hladké, nelepivé a lesklé cesto. Cesto intenzívne miesime, kým sa neodlepí od okraja misy a nezačnú sa v ňom robiť bubliny.

  4. 4

    Do cesta vmiešame mandle, hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a miešame, kým sa všetky prísady rovnomerne nerozložia.

  5. 5

    Z cesta vytvoríme guľu a necháme ju v zakrytej miske na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.

  6. 6

    Potom cesto znova prepracujeme a necháme kysnúť ďalších 30 až 50 minút.

  7. 7

    Vytvarujeme ho do podlhovastého bochníka, položíme na vymastený plech, necháme znova chvíľu kysnúť a pečieme ho v rúre vyhriatej na 190 °C až 200 °C asi 80 minút.

  8. 8

    Ešte horúcu upečenú štólu potrieme maslom, posypeme najprv jemným alebo kryštálovým cukrom a potom bohato vanilkovým a práškovým cukrom.

  9. 9

    Necháme vychladnúť. Štólu krájame až po 3 až 6 dňoch.

Diskusia k receptu

farbuska
Dnes som ju podľa tohto receptu upiekla. Keďže musí odpočívať 3-6 dní, foto pridám po rozkrojení. Inak vyzerá veľmi dobre. Chcem však upozorniť, že z uvedeného množstva surovín (vyše 2 kg) mi vyšli dve riadne veľké štóly: ako poriadne oválne bochníky chleba. Nevadí mi to, keďže štóla vydrží dlhší čas a je u nás obľúbená. Nabudúce urobím z uvedeného rozpisu surovín 4 menšie a bude aj na rozdávanie/podarovanie. V prípade, že vás je menej, úplne postačí z polovičnej dávky a aj tak bude dosť.
2x bekla a temzy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia