Makový koláč
Makový koláč

Maková štóla fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 5. decembra 2017
Maková štóla (fotorecept)
Foto: eruska25

Všetko ako na makový závin, len má iný tvar. Občas treba tradičné recepty inovovať. Túto štólu pečiem len na Vianoce.

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
1 PL
20 g
150 ml
1 ks
50 ml
1 štipka
Plnka:
500 g
200 g
1 hrsť
100 g
Na vrch:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtok, soľ, kvások, vlažné mlieko a miesime. Nakoniec prilejeme olej, vypracujeme cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 40 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky, každý vyvaľkáme na obdĺžnik, pomastíme roztopeným maslom, posypeme makom zmiešaným s cukrom a hrozienkami.

    Maková štóla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stočíme z každej strany smerom do stredu.

    Maková štóla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu na biskupský chlebík vymastíme a opatrne do nej vložíme stočené cesto. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. C 30 minút. Z druhého bochníka som robila závin, keďže mám len jednu formu. Piekla som ich spolu na jednom plechu.

    Maková štóla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte teplú štólu vyberieme, boky a vrch potrieme maslom. . .

    Maková štóla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    . . . a posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí ešte posypeme práškovým cukrom.

    Maková štóla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá v reze.

    Maková štóla (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
nádhera, toto isto vyskúšam. a už teraz viem, že to bude parádna štóla, ďakujem za recept a prajem príjemne predvianočné prípravy a vypekanie :)
Veľmi zaujímavé, toto bude pasovať môjmu mužovi, má rád veľa plnky a mňa kritizuje, vraj je to ako keby som to tintovou ceruzkou popísala.
Vyzerá to nádherne, môjmu by som iste ulahodila, on je taký "makový závislák" ale prosím, chcem sa opýtať - kysnuté cesto má tendenciu rýchlo stvrdnúť a vyschnúť. Takže táto štóla sa má robiť až tesne pred použitím?

Pridaj komentár k receptu: