Dusené teľacie osso buco
Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup- Na prípravu nálevu, v ktorom budeme dusiť teľacie lýtko,
zmiešame víno s vodou, pridáme čierne a nové
korenie, bobkový list, nakrájanú mrkvu, cibuľu, cesnak, dve
rajčiny a dve lyžice soli. Tento nálev necháme zovrieť.
- Medzitým na panvici s olejom opečieme teľacie lýtka ochutené soľou a korením. Nálev aj s lýtkami premiestnime na pekáč a zakryté
dusíme v rúre domäkka približne 100 minút.
- Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme soľ,
korenie a nakrájanú jarnú cibuľku. Z tejto masy vyformujeme
pomocou kruhovej formy zemiakové rösti, ktoré smažíme na
panvici s olejom.
- Hráškové pyré pripravíme rozmixovaním uvareného
hrášku, masla a smotany. Dochutíme soľou.
- Ako prílohu použijeme čierny koreň a špargľu, ktoré nakrájané asi 3 minúty smažíme na masle a dochutíme soľou a korením.
- Gremolata sa tradične robí kombináciou najemno nasekanej petržlenovej vňate a nastrúhanej citrónovej kôry. Po upečení teľacích lýtok gremolatu nanesieme na každý kus lýtka.
Osso bucco je tradičný recept zo severného Talianska a obľúbenými prílohami k tomuto pokrmu sú aj polenta alebo rizoto.
|