Diviačia sviečkovica
Diviačia sviečkovica

Sviečkovica na smotane z diviačieho stehna so žemľovou knedľou

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 24. novembra 2020
Sviečkovica na smotane z diviačieho stehna so žemľovou knedľou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie
140 minút
príprava

Suroviny

1 kg
2 ks menšia
300 g
200 g
200 g
100 g
100 ml
3-4 ks
300 ml
podľa potreby (alebo voda)
z 1 citróna
1 PL
Žemľová knedľa:
10-15 ks predošlého dňa (alebo iné pečivo)
500 ml
5 ks
150 g
2 ks menšia
2 PL
50 ml
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Diviačie stehno posolíme, okoreníme a potrieme horčicou. V hrnci rozpálime olej, na ktorom sprudka opečieme mäso z každej strany, vyberieme ho a dáme nabok. Do hrnca potom dáme pokrájanú cibuľu, opražíme do zlata. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme, kým sa nezačne chytať na spodok hrnca, potom podlejeme vývarom alebo vodou. Mäso vrátime naspäť do hrnca, premiešame, dolejeme vývar tak, aby bolo mäso zakryté. Pridáme zvyšné korenie, prikryjeme a na miernom ohni udusíme domäkka.

  2. 2

    Z hrnca vyberieme hotové mäso a bobkové listy. Do uvarenej zeleninovej zmesi pridáme smotanu, citrónovú šťavu, kryštálový cukor a ponorným mixérom rozmixujeme, kým nevznikne hladká omáčka. Mäso nakrájame na plátky.

  3. 3

    Knedľa: Na panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu a pražíme dozlata. Pečivo nakrájame na menšie kúsky, dáme do misy a pridáme udusenú slaninu a cibuľu, vajcia, mlieko a zvyšné ingrediencie: Zmiešame tak, aby vznikla jednoliata masa.

  4. 4

    Na pripravenú potravinovú fóliu rozložíme zmes a vytvarujeme do tvaru knedle. Potom ju zabalíme do fólie tak, aby sa dnu nedostala voda. Do hrnca dáme zovrieť vodu, do ktorej ponoríme pripravenú knedľu, zakryjeme a varíme asi 30 minút. Hotovú knedľu vyberieme z vody, vybalíme z fólie, nakrájame a podávame.

Diskusia k receptu