Kuracie rizoto
Kuracie rizoto

„Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, dnes 16:08
„Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept)
Foto: helena10

Suroviny

1 ks veľké
2 ks
 (zelená vňať)
 (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb)
2 PL mrazený
 (drvená/mletá)
2 PL (alebo pasírované paradajky)
1 PL
300 g (vrecúšková, Vitana)
1 KL
50 ml (na ryžu)
čerstvá
 (20 % tuku v sušine)
Mrkvovo-jablkový šalát:
štipka




Postup

  1. 1

    Rizoto: Kuracie stehná zbavím kože a vykostím. Mäso z nich nakrájam na kocky. V nepriľnavom kastróle mäso aj kosti s maličkým zostatkom mäsa na horúcom oleji s troškou rasce a približne 5-6 cm dlhých pierok z cibuľky orestujem.

    „Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa mäso zatiahne, pridám na kocky nakrájanú očistenú koreňovú zeleninu a restujem, aby mrkva zafarbila trochu šťavu. Zalejem vodou, pridám jemný kečup, sušenú cibuľu, soľ. Občasne premiešam.

    „Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne dávam aj mrazený hrášok. Prikryté ďalej dusím domäkka. Vydusenú vňať jarnej cibuľky – pierka – vyberám preč z mäsa. Nakoniec na zjemnenie dám lyžicu masla.

    „Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zároveň si medzitým uvarím opláchnutú a presušenú ryžu v osolenej vode, do ktorej nalejem aj 50 ml oleja. Uvarenú scedenú ryžu vysypem všetku do jednej misky.

    „Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarenú ryžu hneď postupne zamiešam do uduseného mäkkého mäsa so zeleninou. Ak by sa mi ryže zdalo priveľa, nezamiešam celé množstvo. Nasypem nastrihanú petržlenovú vňať a jemne premiešam.

    „Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Strúhaný tvrdý syr pridáme až na porciu ryže v tanieri. Prílohou bol mrkvovo – jablkový šalát.

    „Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šalát: Ošúpané jablká a polovicu množstva mrkvy nastrúham nahrubo. Druhú polovicu mrkvy nastrúham najemno. Podľa chuti pocukrujem vanilkovým a škoricovým cukrom, osolím, vymiešam. Vlejem šťavu z citróna a zamiešam. Nechám odležať v chlade.

Diskusia k receptu