„Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii fotorecept
Suroviny
1 ks veľké |
|
2 ks |
|
|
|
(zelená vňať) |
|
|
|
(mrkva, zeler, petržlen, kaleráb) |
|
2 PL mrazený |
|
(drvená/mletá) |
|
|
|
2 PL (alebo pasírované paradajky) |
|
|
|
1 PL |
|
300 g (vrecúšková, Vitana) |
|
1 KL |
|
50 ml (na ryžu) |
|
čerstvá |
|
(20 % tuku v sušine) |
|
Mrkvovo-jablkový šalát: | |
|
|
|
|
štipka |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Rizoto: Kuracie stehná zbavím kože a vykostím. Mäso z nich nakrájam na kocky. V nepriľnavom kastróle mäso aj kosti s maličkým zostatkom mäsa na horúcom oleji s troškou rasce a približne 5-6 cm dlhých pierok z cibuľky orestujem.
-
2
Keď sa mäso zatiahne, pridám na kocky nakrájanú očistenú koreňovú zeleninu a restujem, aby mrkva zafarbila trochu šťavu. Zalejem vodou, pridám jemný kečup, sušenú cibuľu, soľ. Občasne premiešam.
-
3
Následne dávam aj mrazený hrášok. Prikryté ďalej dusím domäkka. Vydusenú vňať jarnej cibuľky – pierka – vyberám preč z mäsa. Nakoniec na zjemnenie dám lyžicu masla.
-
4
Zároveň si medzitým uvarím opláchnutú a presušenú ryžu v osolenej vode, do ktorej nalejem aj 50 ml oleja. Uvarenú scedenú ryžu vysypem všetku do jednej misky.
-
5
Uvarenú ryžu hneď postupne zamiešam do uduseného mäkkého mäsa so zeleninou. Ak by sa mi ryže zdalo priveľa, nezamiešam celé množstvo. Nasypem nastrihanú petržlenovú vňať a jemne premiešam.
-
6
Strúhaný tvrdý syr pridáme až na porciu ryže v tanieri. Prílohou bol mrkvovo – jablkový šalát.
-
7
Šalát: Ošúpané jablká a polovicu množstva mrkvy nastrúham nahrubo. Druhú polovicu mrkvy nastrúham najemno. Podľa chuti pocukrujem vanilkovým a škoricovým cukrom, osolím, vymiešam. Vlejem šťavu z citróna a zamiešam. Nechám odležať v chlade.
Diskusia k receptu