Špargľový koláč
Špargľový koláč

Špargľový koláč fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, dnes 10:42
Špargľový koláč (fotorecept)
Foto: siuuu

Dostala som od kamarátky špargľu, tak som dumala čo s ňou a voľba padla na tento koláč, a musím povedať že sme si pochutili.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 190-200 °C

Suroviny

16-18 ks
1 bal. (hotové chladené)
1-2 bal. (alebo feta)
4-5 PL
2 ks (alebo cibuľa)
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
podľa chuti (biele a čierne)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Špargľu umyjeme, osušíme a skrátite na dĺžku cca 12 cm a ochutíme soľou, korením, chilli vločkami a olivovým olejom. Ja som na pekáč dala papier na pečenie a priamo na tento som dala olej, soľ, korenie a chilli vločky. V tejto zmesi som špargľu pekne "okúpala" tak, aby bola celá obalená.

    Špargľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto pripravenú špargľu rozdelíme na dve polovice a zarovnáme do bloku uložíme na papier na pečenie, zarovnáme, navrch uložíme kolieska očistenej šalotky alebo klasickej cibule, podľa chuti. Ja používam šalotku, pretože má jemnejšiu chuť. Na cibuľu rozložíme v jednej vrstve plátky mozzarelly alebo syra feta, podľa toho či preferujete jemnejšie alebo výraznejšie chute.

    Špargľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravenú špargľu prikryjeme plátkom lístkového cesta (ja som využila hotové vyvaľkané cesto), ktorý bude z každej strany väčší cca o 1,5-2 cm ako pripravená špargľa. Okraje cesta vidličkou pritlačíme okolo špargle. Potrieme vajíčkom, môžeme ale nemusíme posypať sezamovými semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190-200 °C. Pri tejto teplote pečieme do zlatista - mne to v mojej rúre trvalo asi 14-15 minút.

    Špargľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení 2-3 minúty necháme odpočinúť na plechu.

    Špargľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po pár minútach pomocou obracačky obrátime a teplé podávame. Ja som posypala čerstvým tymianom a podávala som s cherry rajčinkami, ktoré toto chutné papaníčko pekne doplnili svojou sviežou chuťou.

    Špargľový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zolik
Veľmi pekný, chutný recept. Šikovná a rýchla príprava.