Špargľový koláč fotorecept
Dostala som od kamarátky špargľu, tak som dumala čo s ňou a voľba padla na tento koláč, a musím povedať že sme si pochutili.
porcie
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
16-18 ks |
|
1 bal. (hotové chladené) |
|
1-2 bal. (alebo feta) |
|
4-5 PL |
|
2 ks (alebo cibuľa) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
podľa chuti (biele a čierne) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny. Špargľu umyjeme, osušíme a skrátite na dĺžku cca 12 cm a ochutíme soľou, korením, chilli vločkami a olivovým olejom. Ja som na pekáč dala papier na pečenie a priamo na tento som dala olej, soľ, korenie a chilli vločky. V tejto zmesi som špargľu pekne "okúpala" tak, aby bola celá obalená.
-
2
Takto pripravenú špargľu rozdelíme na dve polovice a zarovnáme do bloku uložíme na papier na pečenie, zarovnáme, navrch uložíme kolieska očistenej šalotky alebo klasickej cibule, podľa chuti. Ja používam šalotku, pretože má jemnejšiu chuť. Na cibuľu rozložíme v jednej vrstve plátky mozzarelly alebo syra feta, podľa toho či preferujete jemnejšie alebo výraznejšie chute.
-
3
Takto pripravenú špargľu prikryjeme plátkom lístkového cesta (ja som využila hotové vyvaľkané cesto), ktorý bude z každej strany väčší cca o 1,5-2 cm ako pripravená špargľa. Okraje cesta vidličkou pritlačíme okolo špargle. Potrieme vajíčkom, môžeme ale nemusíme posypať sezamovými semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190-200 °C. Pri tejto teplote pečieme do zlatista - mne to v mojej rúre trvalo asi 14-15 minút.
-
4
Po upečení 2-3 minúty necháme odpočinúť na plechu.
-
5
Po pár minútach pomocou obracačky obrátime a teplé podávame. Ja som posypala čerstvým tymianom a podávala som s cherry rajčinkami, ktoré toto chutné papaníčko pekne doplnili svojou sviežou chuťou.
Diskusia k receptu