Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Strakatý jablčník s pudingom a čokoládou fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 20. mája 2025
Strakatý jablčník s pudingom a čokoládou (fotorecept)
Foto: helena10

Nenáročná príprava s chutným lahodným výsledkom.

20 minút
na 175 °C

Suroviny

Strakatý korpus:
3 ks (veľkosť L)
1 hrnček (250 ml)
1/2 hrnčeka
štipka
2/5 hrnčeka
2/5 hrnčeka
1 KL
1 PL (prášok)
1 PL vlažná
Plnka jablková:
1 kg
1 PL
1/2 hrnčeka
1 PL
1 bal. (72 g)
Puding:
1 l
3 bal. (Dr.Oetker 40 g)
5 PL
1-2 PL (voliteľné)
Na posypanie:
 (alebo mliečna)




Postup

  1. 1

    Korpus strakatý: V miske vyšľahám celé vajcia s cukrom a štipkou soli do nadýchanej masy. Prilejem olej, mlieko a prešľahám. Múku s práškom do pečiva pridávam po častiach. Približne 4/5 svetlého cesta vylejem do hlbokého plechu 20x35 cm vyloženého papierom na pečenie.

  2. 2

    Do zostávajúcej 1/5 cesta primiešam kakao vymiešané v lyžici vody. Kakaové cesto nalejem cik-cak na svetlé a trochu v ňom zakrúžim koncom stierky.

  3. 3

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 20 minút. Skontrolujem. Po upečení nechám vychladnúť.

    Strakatý jablčník s pudingom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablková zmes: Jablká nešúpem len ich zbavím jaderníkov. Aj so šupkou ich narežem na malé kocky. Dusím na panvici s maslom, cukrami. V prípade potreby podlejem troškou vody. Keď sú jablká mäkké, podusené odstavím z ohňa. Hneď do horúcich nasypem práškovú galaretku a poriadne miešam s jablkami až do rozpustenia. Nechám chladnúť.

    Strakatý jablčník s pudingom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Puding uvarím klasicky z uvedených surovín a maslo ide do hotového pudingu nakoniec. Ja som tentokrát maslo nedávala. Puding dám bokom a hneď skladám koláč.

    Strakatý jablčník s pudingom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vychladnutý strakatý korpus rozotriem vychladnutú jablkovú zmes, na ktorú rovnomerne rýchlo rozotriem ešte horúci puding, lebo tuhne. Nechám chladnúť, aby potom mohol ísť koláč do chladničky. Pred vložením do chladničky som povrch koláča posypala jemne nastrúhanou čokoládou.

    Strakatý jablčník s pudingom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stuhnutý koláč nakrájam a pri dobrej káve ho ochutnáme.

Diskusia k receptu

helena10
Dievčatá, ďakujem za milé komentáre a čas venovaný môjmu rcp. 🍎🍏 Jablká mám najradšej, lebo som na nich vyrástla - aj na ostatnom slovenskom ovocí. Pekný deň vám prajem.🌞
1x haji
paeva
recept fajn, ale Helka, neviem, čo je galaretka.
helena10
@paeva , nájdi si info na nete...ja som to už písala aj dala foto viackrát pro mojich receptoch, môžeš pohľadať.
Je to poľský výrobok, ovocná želatína. Ďakujem za nahliadnutie rcp.




1x haji