Krémová torta
Krémová torta

Lambeth torta fotorecept

Petra a Sofia Hübler
cukrárky, včera 11:30
Lambeth torta (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Prvé torty kedysi boli zdobené maslovým krémom a preto je vintage technika, ktorú dnes celý svet pozná pod názvom lambeth, návratom do starých čias. Zobraziť celý popisPrvé torty kedysi boli zdobené maslovým krémom a preto je vintage technika, ktorú dnes celý svet pozná pod názvom lambeth, návratom do starých čias. "Keď som tento trend objavila, hneď som ho začala používať pri zdobení tort a naši zákazníci si ho veľmi obľúbili," hovorí cukrárka Petra Hübler.

12
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

2 dávky (podľa základného receptu na biskvit)
Krém:
250 ml
25 g
250 g
500 g (alebo 250 g masla a 250 g Hery)
Okrem toho:
100 g
1 PL
100 g (alebo mrazené)




Postup

  1. 1

    Pripravíme dve dávky piškótového cesta podľa základného receptu na biskvit. Dno dvoch tortových foriem s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do každej polovicu pripraveného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 20 – 25 minút. Či je korpus upečený, skontrolujeme tak, že trochu prstom pritlačíme povrch, ak zostane jamka, ešte pár minút dopečieme, ak sa cesto vyrovná, korpus je hotový. Korpusy necháme vychladnúť, potom vyberieme z formy a každý rozkrojíme na 2 časti.

  2. 2

    Krém: Do misy nad vodným kúpeľom nalejeme tri štvrtiny mlieka a privedieme do varu. Vo zvyšnej štvrtine mlieka rozmiešame pudingový prášok a nalejeme do horúceho mlieka, uvaríme hustejší puding. Prisypeme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Pre dokonalý krém je veľmi dôležité, aby sme cukor primiešali až po zhustnutí pudingu.

  3. 3

    Do misy šľahača vložíme na kocky nakrájanú studenú Heru, prilejeme teplý puding a pomocou metličkového nadstavca šľaháme do nadýchanej peny.

  4. 4

    Čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pomocou metličky ju spojíme s polovicou krému. Nakoniec primiešame podľa chuti rum.

  5. 5

    Do čokoládového krému zľahka primiešame odkôstkované a odkvapkané zavárané alebo rozmrazené višne.

  6. 6

    Čokoládovým krémom s višňami spojíme korpusy. Snažíme sa tortu naplniť čo najdokonalejšie, každá vrstva má byť dokonale rovná, aby sme si boli istí, že to tak je, môžeme použiť aj vodováhu obalenú v potravinárskej fólii. Tortu môžeme dať zachladiť.

  7. 7

    Medzitým si podľa želania zafarbíme krém, ktorým budeme tortu ozdobovať - do druhej polovice pripraveného krému primiešame pár kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Farbivo dokonale premiešame s krémom, aby sme získali jemne zelený pastelový odtieň.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tenkou vrstvou krému obtrieme boky aj vrch torty, uhladíme pomocou cukrárskej špachtle.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravíme si ozdobné cukrárske špičky, ktorými budeme na torte vytvárať rôzne vzory.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krém ešte trochu prifarbíme gélovým farbivom, lebo krémové ozdoby by mali byť o odtieň sýtejšie. Pripravíme si dve vrecká. Do jedného vložíme ozdobnú špičku na vzor, ktorý budeme používať na základné zdobenie. Do druhého vrecka vložíme zafarbený krém a špičku odstrihneme. Vrecko s krémom vložíme do vrecka so špičkou.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pomocou ozdobných špičiek vytvoríme vzory na spodnom aj hornom obvode torty, aj zvislé zdobenie.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pomocou špeciálnych špičiek s dvoma otvormi vytvoríme historizujúce girlandy.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tortu zdobíme podľa svojej fantázie. Pomocou krému zafarbeného ružovým gélovým farbivom môžeme dotvoriť ešte ružičky.

    Lambeth torta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krém pri nižších teplotách rýchlo tuhne, aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho na sekundu zohriať v mikrovlnke a potom pomocou metličky premiešať.

  16. 16

    Ak sa počas zdobenia krémom pomýlime, vzor nám nevyjde tak, ako by sme si predstavovali, netreba prepadať zúfalstvu, tortu odložíme do chladničky a potom krém, ktorý sa nám nepáči, jednoducho zotrieme nožíkom alebo stierkou a môžeme nanášať nanovo.

  17. 17

    Torta by sa mala plniť a zdobiť v deň oslavy, pretože krém v chladničke veľmi tuhne, môže popraskať a torta môže napáchnuť inými potravinami.

Diskusia k receptu