Lambeth torta fotorecept
cukrárky, včera 11:30

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Prvé torty kedysi boli zdobené maslovým krémom a preto je vintage technika, ktorú dnes celý svet pozná pod názvom lambeth, návratom do starých čias. Zobraziť celý popisPrvé torty kedysi boli zdobené maslovým krémom a preto je vintage technika, ktorú dnes celý svet pozná pod názvom lambeth, návratom do starých čias. "Keď som tento trend objavila, hneď som ho začala používať pri zdobení tort a naši zákazníci si ho veľmi obľúbili," hovorí cukrárka Petra Hübler.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
2 dávky (podľa základného receptu na biskvit) |
|
Krém: | |
250 ml |
|
25 g |
|
250 g |
|
500 g (alebo 250 g masla a 250 g Hery) |
|
Okrem toho: | |
100 g |
|
1 PL |
|
100 g (alebo mrazené) |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme dve dávky piškótového cesta podľa základného receptu na biskvit. Dno dvoch tortových foriem s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do každej polovicu pripraveného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 20 – 25 minút. Či je korpus upečený, skontrolujeme tak, že trochu prstom pritlačíme povrch, ak zostane jamka, ešte pár minút dopečieme, ak sa cesto vyrovná, korpus je hotový. Korpusy necháme vychladnúť, potom vyberieme z formy a každý rozkrojíme na 2 časti.
- 2
Krém: Do misy nad vodným kúpeľom nalejeme tri štvrtiny mlieka a privedieme do varu. Vo zvyšnej štvrtine mlieka rozmiešame pudingový prášok a nalejeme do horúceho mlieka, uvaríme hustejší puding. Prisypeme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Pre dokonalý krém je veľmi dôležité, aby sme cukor primiešali až po zhustnutí pudingu.
- 3
Do misy šľahača vložíme na kocky nakrájanú studenú Heru, prilejeme teplý puding a pomocou metličkového nadstavca šľaháme do nadýchanej peny.
- 4
Čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pomocou metličky ju spojíme s polovicou krému. Nakoniec primiešame podľa chuti rum.
- 5
Do čokoládového krému zľahka primiešame odkôstkované a odkvapkané zavárané alebo rozmrazené višne.
- 6
Čokoládovým krémom s višňami spojíme korpusy. Snažíme sa tortu naplniť čo najdokonalejšie, každá vrstva má byť dokonale rovná, aby sme si boli istí, že to tak je, môžeme použiť aj vodováhu obalenú v potravinárskej fólii. Tortu môžeme dať zachladiť.
- 7
Medzitým si podľa želania zafarbíme krém, ktorým budeme tortu ozdobovať - do druhej polovice pripraveného krému primiešame pár kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva.
- 8
Farbivo dokonale premiešame s krémom, aby sme získali jemne zelený pastelový odtieň.
- 9
Tenkou vrstvou krému obtrieme boky aj vrch torty, uhladíme pomocou cukrárskej špachtle.
- 10
Pripravíme si ozdobné cukrárske špičky, ktorými budeme na torte vytvárať rôzne vzory.
- 11
Krém ešte trochu prifarbíme gélovým farbivom, lebo krémové ozdoby by mali byť o odtieň sýtejšie. Pripravíme si dve vrecká. Do jedného vložíme ozdobnú špičku na vzor, ktorý budeme používať na základné zdobenie. Do druhého vrecka vložíme zafarbený krém a špičku odstrihneme. Vrecko s krémom vložíme do vrecka so špičkou.
- 12
Pomocou ozdobných špičiek vytvoríme vzory na spodnom aj hornom obvode torty, aj zvislé zdobenie.
- 13
Pomocou špeciálnych špičiek s dvoma otvormi vytvoríme historizujúce girlandy.
- 14
Tortu zdobíme podľa svojej fantázie. Pomocou krému zafarbeného ružovým gélovým farbivom môžeme dotvoriť ešte ružičky.
- 15
Krém pri nižších teplotách rýchlo tuhne, aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho na sekundu zohriať v mikrovlnke a potom pomocou metličky premiešať.
- 16
Ak sa počas zdobenia krémom pomýlime, vzor nám nevyjde tak, ako by sme si predstavovali, netreba prepadať zúfalstvu, tortu odložíme do chladničky a potom krém, ktorý sa nám nepáči, jednoducho zotrieme nožíkom alebo stierkou a môžeme nanášať nanovo.
- 17
Torta by sa mala plniť a zdobiť v deň oslavy, pretože krém v chladničke veľmi tuhne, môže popraskať a torta môže napáchnuť inými potravinami.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu