Kuracie rizoto
„Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Postup- Rizoto: Kuracie stehná zbavím kože a vykostím. Mäso z nich nakrájam na kocky. V nepriľnavom kastróle mäso aj kosti s maličkým zostatkom mäsa na horúcom oleji s troškou rasce a približne 5-6 cm dlhých pierok z cibuľky orestujem.
- Keď sa mäso zatiahne, pridám na kocky nakrájanú očistenú koreňovú zeleninu a restujem, aby mrkva zafarbila trochu šťavu. Zalejem vodou, pridám jemný kečup, sušenú cibuľu, soľ. Občasne premiešam.
- Následne dávam aj mrazený hrášok. Prikryté ďalej dusím domäkka. Vydusenú vňať jarnej cibuľky – pierka – vyberám preč z mäsa. Nakoniec na zjemnenie dám lyžicu masla.
- Zároveň si medzitým uvarím opláchnutú a presušenú ryžu v osolenej vode, do ktorej nalejem aj 50 ml oleja. Uvarenú scedenú ryžu vysypem všetku do jednej misky.
- Uvarenú ryžu hneď postupne zamiešam do uduseného mäkkého mäsa so zeleninou. Ak by sa mi ryže zdalo priveľa, nezamiešam celé množstvo. Nasypem nastrihanú petržlenovú vňať a jemne premiešam.
- Strúhaný tvrdý syr pridáme až na porciu ryže v tanieri. Prílohou bol mrkvovo – jablkový šalát.
- Šalát: Ošúpané jablká a polovicu množstva mrkvy nastrúham nahrubo. Druhú polovicu mrkvy nastrúham najemno. Podľa chuti pocukrujem vanilkovým a škoricovým cukrom, osolím, vymiešam. Vlejem šťavu z citróna a zamiešam. Nechám odležať v chlade.
|