Kuracie rizoto

„Riziko“ z kuracieho mäsa – nepravé rizoto v mojej verzii (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Suroviny

Postup

  1. Rizoto: Kuracie stehná zbavím kože a vykostím. Mäso z nich nakrájam na kocky. V nepriľnavom kastróle mäso aj kosti s maličkým zostatkom mäsa na horúcom oleji s troškou rasce a približne 5-6 cm dlhých pierok z cibuľky orestujem.
  2. Keď sa mäso zatiahne, pridám na kocky nakrájanú očistenú koreňovú zeleninu a restujem, aby mrkva zafarbila trochu šťavu. Zalejem vodou, pridám jemný kečup, sušenú cibuľu, soľ. Občasne premiešam.
  3. Následne dávam aj mrazený hrášok. Prikryté ďalej dusím domäkka. Vydusenú vňať jarnej cibuľky – pierka – vyberám preč z mäsa. Nakoniec na zjemnenie dám lyžicu masla.
  4. Zároveň si medzitým uvarím opláchnutú a presušenú ryžu v osolenej vode, do ktorej nalejem aj 50 ml oleja. Uvarenú scedenú ryžu vysypem všetku do jednej misky.
  5. Uvarenú ryžu hneď postupne zamiešam do uduseného mäkkého mäsa so zeleninou. Ak by sa mi ryže zdalo priveľa, nezamiešam celé množstvo. Nasypem nastrihanú petržlenovú vňať a jemne premiešam.
  6. Strúhaný tvrdý syr pridáme až na porciu ryže v tanieri. Prílohou bol mrkvovo – jablkový šalát.
  7. Šalát: Ošúpané jablká a polovicu množstva mrkvy nastrúham nahrubo. Druhú polovicu mrkvy nastrúham najemno. Podľa chuti pocukrujem vanilkovým a škoricovým cukrom, osolím, vymiešam. Vlejem šťavu z citróna a zamiešam. Nechám odležať v chlade.