Domáci chlieb
Domáci chlieb

Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 3. novembra 2024
Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami (fotorecept)
Foto: tejaja

Recept na tento chlebík som dostala od svojej kamarátky Airan, rodilej Bulharky, už pred rokmi. Jej recept som obohatila iba o slnečnicové semienka, ktoré Zobraziť celý popisRecept na tento chlebík som dostala od svojej kamarátky Airan, rodilej Bulharky, už pred rokmi. Jej recept som obohatila iba o slnečnicové semienka, ktoré mám v chlebe veľmi rada.

1 bochník
porcia
20 (+ kysnutie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

120 g
380 g
300 ml
1 ks (stredný, nastrúhaný najemno)
3 PL rozdrvené
1 ks
1 strúčik
2 PL
1 PL
2 PL zarovnané
1 PL
1/2 KL
1/2 kocky (alebo 1 bal. sušeného)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do misy a vypracujeme cesto. Zemiak najemno nastrúhame, cesnak prelisujeme, huby nadrobno rozmrvíme alebo rozmixujeme. Ak používame čerstvé droždie, rozmrvíme ho, ak sušené, len ho vysypeme. Môžeme použiť robot alebo ručný hnetač, samozrejme aj domácu pekáreň. V každom prípade dáme najprv tekuté suroviny, až potom sypké.

    Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Čím pomalšie kysne, tým lepšie. Niekedy si cesto na akýkoľvek chlieb "predpripravím" deň vopred a dám ho zakryté do chladničky. Tam kysne pomaly. Na druhý deň sa už nezdržiavam s prípravou cesta a kysnutím, ale rovno pečiem.

    Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Dáme do olejom vymastenej teriny a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Chlieb ale môžeme vytvarovať aj do klasického tvaru.

    Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejeme a 200 °C a na spodok dáme hrnček s vodou. Do takto vyhriatej rúry dáme piecť chlieb, pričom teplotu hneď znížime na 180 °C. Pečieme asi 40 minút, závisí to od rúry. Upečenosť chleba skontrolujeme špilkou.

  5. 5

    Chlieb vyberieme z rúry, necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Necháme vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu

chemik
Vy, resp. vaše bulharská kamarádka s jménem mého oblíbeného nápoje, ke kebabu asi máte autorská práva na použití drtě suchých hub jako sypké chlebové suroviny. Na netu je publikován jen tento váš recept v roce 2021, všechny ostatní používají houby jako nějak upravenou vložku do těsta, což je běžné. Houbařské kuchařky to nezmiňují a pražští členové mykologické společnosti, kde mám osobní kontakty o tom ani neslyšeli. Takže hlavní otázka zní, zdali a jak silně se při této dávce v chlebu houbová chuť projeví? Letos by to mohlo mít úspěch neb každý má po výjimečné sezoně spoustu nasušeno. Já sice mám také, ale péct chléb jsem ještě nezkoušel a kupuji kvasový z výborné pekárny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia