Zapekaná tekvica
Zapekaná tekvica

Oko zo špagetovej tekvice fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, dnes 10:35
Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept)
Foto: tejaja

Špagetová tekvica je mojím najobľúbenejším druhom tekvice. Ak ju zoberiem zo záhrady na jeseň, keď je už plne zrelá, v chlade vydrží až Zobraziť celý popisŠpagetová tekvica je mojím najobľúbenejším druhom tekvice. Ak ju zoberiem zo záhrady na jeseň, keď je už plne zrelá, v chlade vydrží až do jari. Teda za podmienky, že ju dovtedy nezjeme. Má široké použitie, dá sa použiť na všetky spôsoby ako klasické cestovinové špagety.

1
porcia
30 (+ varenie tekvic minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks (použijeme 250 g)
1 ks
100 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Celú neolúpanú špagetovú tekvicu uvaríme (v tlakovom hrnci varím cca 25-30 minút od syčania ventilu, podľa veľkosti tekvice, vypnem a nechám prechladnúť). Potom ju rozrežeme po dĺžke na polovice, vyberieme semienka a vidličkou dužinu „vyšpagetujeme“ - vidličkou ťaháme zhora až nadol tekvice, dostaneme pekné špagety). 250 g použijeme na 1 porciu tohto jedla, zvyšok vyšpagetovanej tekvice, ktorý nespotrebujeme, uskladníme v chladničke a použijeme na iné jedlo. V chladničke vydrží cca 4-5 dní.

    Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olejom jemne vymastenom pekáči vytvoríme z polovice uvarenej a vyšpagetovanej tekvice (z 250 g) medzikružie, teda kruh s jamkou v strede.

    Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jemne osolíme (ja nesolím, syr je slaný dosť, ale kto potrebuje, môže trocha osoliť). Posypeme polovicou nahrubo nastrúhaného syra tekvicu aj otvor.

    Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozložíme dookola druhú polovicu tekvice.

    Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do otvoru vyklepneme vajce.

    Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opäť posypeme celé zvyškom syra.

    Oko zo špagetovej tekvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do rúry a na 180 °C zapečieme, asi 10-15 minút. Na tanieri posypeme sekanou pažítkou.

  8. 8

    Poznámka: Kedysi sme nosili semienka špagetovej tekvice z Maďarska, ale teraz ich bežne dostať aj u nás. Ak máte záhradu, doporučujem. Je vhodná na všetky recepty, kde sa používajú klasické cestovinové špagety.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia