Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci pšenično-ražný chlieb fotorecept

kucharecka33 - fotkakucharecka33, 13. októbra 2024
30
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
140 g
1,5 ČL
1 PL
20 g
500 ml (vlažná)
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať hladkú múku s označením T650 a ražnú chlebovú múku. Ja používam najčastejšie tieto.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do nádoby dáme múku. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej vodu, pridáme cukor a rozdrobené droždie. Opatrne premiešame a necháme zaktivovať kvások.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa kvások zaktivuje (cca 5 minút) pridáme soľ, lyžicu octu, rascu a miesime pomaly 5-10 minút.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pri používaní ražnej múky byva cesto dosť lepkavé. Stačí ho lopatkou upraviť do bochníčka, nepridávajte ďalšiu múku.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prikrývam igelitovou čiapkou aj utierkou. Nechávam ho kysnúť v rúre. Ak nemáte program na kysnutie, úplne stačí, ak si rúru nahrejete na cca 40 °C a vypnete. Chlebík potrebuje na kysnutie teplo a pokoj. Aj jemný prievan, či hýbanie miskou môže kysnutie cesta narušiť. Necháme kysnúť cca 40 minút.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď cesto nakysne, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a trocha poprekladáme. Natiahneme sprava doľava, preložíme, zhora dole, preložíme. Už nemiesime, len zľahka tvarujeme do bochníka.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochník vložíme do vhodnej formy. Niekto chlebík pečie v remoske, niekto v rímskej mise, v jenskom skle... Ja občas pečiem v tortovej forme, ktorej veľkosť si viem prispôsobiť podľa množstva cesta. Je dôležité, aby forma nebola príliš veľká. Tak akurát, aby v nej chlebík trocha narástol a aby sa o ňu oprel a bol pekný vysoký. Dám ho do tak veľkej formy, aby mal ešte rezervu na kysnutie. Takto necháme nakysnúť cca 20-30 minút.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chlebík môžeme pred pečením narezať žiletkou. Na dobre hydratované cesto si pripravíme postrekovač s vodou.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hydratácii tiež pomôže, ak si do rúry pripravíme prázdny plech a necháme ho pred pečením nahrievať. Rúru predhrejeme na 230 °C.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakysnutý bochník môžeme narezať žiletkou, vložíme do rúry, do plechu pod neho vlejeme hrnček vody, hneď zatvoríme a pečieme takto 15 minút.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 15 minútach rúru otvoríme, paru vypustíme, plech s vodou vyberieme a teplotu znížime na 200 °C. Postriekame vodou a pečieme ďalej 30 minút. Ak pečieme vo forme, na konci ho z nej vyberieme a pečieme ešte cca o 10 minút viac. Ak sa vrch chleba pripeká, môžeme ho prekryť papierom na pečenie.

  12. 12

    Po vybratí ho niekoľko krát postriekame vodou. Kôrka bude jemnejšia. Či je chlebík hotový zistíme tak, že poklopeme na jeho dno. Zvuk by nemal byť "plný", ale dutý. Hotový chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakrájame a veľmi rýchlo zjeme :) aspoň u nás to tak vždy dopadne. Dobrú chuť!

    Domáci pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

farbuska
Pekný chlebík a dobre napísaný postup. Páči sa mi, že je v chlebíku aj ražná múka. Ja chlieb veľmi nepečiem, ale takéto recepty ma pokúšajú skúsiť častejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia