Knedle Pálffy

Kulinární studio Mafra
mesačník Varecha, 4. novembra 2024
Knedle Pálffy
Foto: Kulinární studio Mafra

Knedľa Pálffy bola veľmi slávna a svoje meno zdedila po šľachtickej rodine, kde ju pravidelne pripravovali. Jej zloženie je veľmi podobné karlovarskej knedli. Zobraziť celý popisKnedľa Pálffy bola veľmi slávna a svoje meno zdedila po šľachtickej rodine, kde ju pravidelne pripravovali. Jej zloženie je veľmi podobné karlovarskej knedli. Mala by sa variť v utierke. Ale je moderná doba, a tak sme jednotlivé kúsky varili v potravinárskej fólii.

4
porcie
20 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
75 g
60 g
100 ml
2 ks
2 PL
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Rožky a slaninu nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané rožky a opečieme ich do chrumkava. Vhodné sú staršie, trochu vyschnuté rožky, ktoré lepšie absorbujú smotanu a vajíčka. Čerstvé rožky môžu byť príliš mäkké a cesto sa môže rozpadávať.

  2. 2

    Do misy dáme na kocky nakrájané maslo a pridáme osmažené rožky so slaninou a nasekanú pažítku. Vajíčka rozšľaháme v smotane so štipkou soli a korenia. Nalejeme na opečené rožky, pridáme múku, premiešame a necháme odstáť 10 minút.

  3. 3

    Z cesta vytvarujeme guľaté knedle. Každú zabalíme do potravinárskej fólie, zviažeme a vložíme ich do vriacej vody. Varíme asi 12–15 minút. Na tanieri ich posypeme opraženou strúhankou.

  4. 4

    Pre väčšiu chuťovú rozmanitosť môžete opraženú strúhanku zmiešať s trochou nastrúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia