Rumovo-orechové linecké košíčky s parížskou šľahačkou
Foto: dadkaivanicova
príprava
na 180 °C
Suroviny
Linecké cesto: | |
250 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
Parížska šľahačka: | |
1 téglik (33 %) |
|
150 g |
|
Plnka: | |
6 hrstí |
|
1 dcl |
|
2 PL |
|
|
|
Navrch: | |
50 g |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Ako prvé si spravím základ na parížsku šľahačku. Do malého hrnca dám celú smotanu na šľahanie a nechám zovrieť. Keď smotana zovrela, odstavím, pridám nakrájanú čokoládu na varenie, ktorú nechám chvíľu rozpustiť v smotane a potom rozmiešam, aby som nemala žiadne hrudky. Nechám vychladnúť na linke, a potom premiestnim do chladničky.
- 2
Následne si spravím linecké košíčky. Do robota si dám všetky ingrediencie na cesto a nechám na pomalých otáčkach vymiešať, kým sa cesto nespojí. Následne po cca 5 minútach miešania, cesto zabalím do potravinovej fólií a zatiaľ čo si nachystám formičky, nechám cesto v chladničke. Cesto následne začnem vtláčať do všetkých formičiek, tak akurát hrubé, a vytvorím peknú vaničku na plnku. Keď mám všetky formičky naplnené, zatiaľ čo sa mi rozohreje rúra dáme košíčky do chladničky. Popichám vidličkou a pečiem na 180 °C cca 15 minút do zlata.
- 3
Zatiaľ čo sa košíčky pečú, pomeliem vlašské orechy a zmiešam ich s práškovým cukrom a rumom. Následne vyšľahám stuhnutý a vychladený základ na parížsku šľahačku do krásneho krému (!pozor neprešlahaj!).
- 4
Po upečení košíčkov ich hneď vyklápam (kým su teplé), a nechám vychladnúť. Po vychladnutí začnem plniť - orechy, džem, parížska šľahačka.
- 5
Na záver rozpustím vo vodnom kúpeli troška čokolády na varenie s olejom (pre lesk) a pokvapkám navrch každého košíčka. Nechám chvíľu zatuhnúť v chladničke a mám hotovo! Dobrú chuť!
Tiež orechové košíčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za recept.