Orechové košíčky
Orechové košíčky

Rumovo-orechové linecké košíčky s parížskou šľahačkou

dadkaivanicova - bez fotkydadkaivanicova, dnes 16:21
120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Linecké cesto:
250 g
200 g
100 g
1 bal.
1 ČL
2 ks
Parížska šľahačka:
1 téglik (33 %)
150 g
Plnka:
6 hrstí
1 dcl
2 PL
Navrch:
50 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé si spravím základ na parížsku šľahačku. Do malého hrnca dám celú smotanu na šľahanie a nechám zovrieť. Keď smotana zovrela, odstavím, pridám nakrájanú čokoládu na varenie, ktorú nechám chvíľu rozpustiť v smotane a potom rozmiešam, aby som nemala žiadne hrudky. Nechám vychladnúť na linke, a potom premiestnim do chladničky.

  2. 2

    Následne si spravím linecké košíčky. Do robota si dám všetky ingrediencie na cesto a nechám na pomalých otáčkach vymiešať, kým sa cesto nespojí. Následne po cca 5 minútach miešania, cesto zabalím do potravinovej fólií a zatiaľ čo si nachystám formičky, nechám cesto v chladničke. Cesto následne začnem vtláčať do všetkých formičiek, tak akurát hrubé, a vytvorím peknú vaničku na plnku. Keď mám všetky formičky naplnené, zatiaľ čo sa mi rozohreje rúra dáme košíčky do chladničky. Popichám vidličkou a pečiem na 180 °C cca 15 minút do zlata.

  3. 3

    Zatiaľ čo sa košíčky pečú, pomeliem vlašské orechy a zmiešam ich s práškovým cukrom a rumom. Následne vyšľahám stuhnutý a vychladený základ na parížsku šľahačku do krásneho krému (!pozor neprešlahaj!).

  4. 4

    Po upečení košíčkov ich hneď vyklápam (kým su teplé), a nechám vychladnúť. Po vychladnutí začnem plniť - orechy, džem, parížska šľahačka.

  5. 5

    Na záver rozpustím vo vodnom kúpeli troška čokolády na varenie s olejom (pre lesk) a pokvapkám navrch každého košíčka. Nechám chvíľu zatuhnúť v chladničke a mám hotovo! Dobrú chuť!

    Rumovo-orechové linecké košíčky s parížskou šľahačkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Ja mám práve môj popoludňajší čaj a k nemu hrianku s maslom a džemom, ale takýto košíček by sa mi k nemu veru páčil tiež. Už pripomína, že po Dušičkách sa chýli k Vianociam ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia