Strašidelné Pečie celé Slovensko:
Budú sa piecť aj rakvičky. Máme recept aj dobré rady známeho cukrára z českej verzie sladkej šou

Jana Klimanová, dnes 06:15     7 minút čítania

Známy retro zákusok, makrónky a 3D torty bude v dnešnom kole súťaže o najlepšieho cukrára spájať téma strašidlá.



Rakvičky a porotkyne Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová.
Foto: STVR


Makrónkové strašidielka

V osobnej výzve piateho kola televíznej šou budú mať súťažiaci za úlohu upiecť dvanásť makrónok, avšak nie klasické okrúhle, ale tvarované. "Uvidíme, aké milé strašidielka vytvoria súťažiaci za časový limit. Je na cukrárovi, aby odhadol, akú konzistenciu má mať hmota, aby makrónky vyšli naozaj dokonale. Správna makrónka by mala byť hladká na povrchu, lesklá, mala by mať sukničku alebo pätičku a zároveň by mala byť mäkká,” vymenúva porotkyňa Petra Tóthová.



Ilustračné foto: Shutterstock

Druhá porotkyňa Jožka Zaukolcová ju dopĺňa: "Súťažiaci musia vytvoriť dobrú makronáž, čo je vlastne zmes vyšľahaných bielkov, cukru a mandľovej múky. Nechcela by som, aby boli makrónky zle upečené, vysušené, mali tmavšiu farbu alebo aby neboli dôsledne naplnené.”

Makrónky sú nočnou morou aj pre skúsených pekárov, keďže aj drobná chyba alebo nevhodná vlhkosť v miestnosti vedia pri ich pečení spôsobiť hotovú katastrofu. Petra Tóthová preto odporúča piecť makrónky s ventilátorom, aby trochu viac obschli, pri teplote 120 až 130 stupňov Celzia.

Upiecť vzorné makrónky, to je naozaj taká malá cukrárska výzva. Medzi prispievateľmi u nás na Vareche však máme naozaj šikovné cukrárky, ktoré to dokážu. Ak zbierate odvahu vyskúšať ich aj vy, s týmito receptami by vám to mohlo vyjsť.


Rakvičky za korunu

Strašidelné dezerty nájdeme aj medzi tradičnými československými. Rakvičky alebo vaničky, ako by sa po slovensky mali správne volať, sa v bývalom Československu predávali v cukrárňach za 1 Kčs. Hoci sú populárne aj na Slovensku, ich pôvod treba hľadať v českých cukrárňach 19. storočia.

A práve rakvičky sa stanú hrozivou Jožkinou technickou výzvou piateho kola. Základom vydarených rakvičiek je podľa nej správne vyšľahaná žĺtková hmota, dobre vymastené formičky a správne upečenie. "Ak sa rakvičky neupečú správne, môžu na okrajoch prasknúť a nevytvorí sa dierka v ich strede. Nemusia sa tiež podariť vyklopiť z formičky,” hovorí.



Podaria sa Janke upiecť rakvičky ako majú byť?
Foto: STVR


Aby boli rakvičky kompletné, na ich vrchu nesmie chýbať nastriekaná šľahačka. Aj tá sa pri tomto dezerte môže stať kameňom úrazu, porotkyne budú hodnotiť, či nie je zrazená, prešľahaná a posvietia si aj na kvalitu práce so špičkou.


To však nie je všetko. Medzitým, ako sa budú rakvičky piecť, musia finalisti vymodelovať 3D dekoráciu podľa predlohy. Jej súčasťou bude aj pavúk, a práve ten niektorých súťažiacich veru potrápi.

Rakvičky boli pred časom jednou z technických výziev aj v českej verzii televíznej šou s názvom Peče celá země. A my pre vás máme recept, podľa ktorého ich vtedy súťažiaci pripravovali.



Foto: Česká televize

Rakvičky

Potrebujeme:
  • 200 g práškového cukru
  • 80 g žĺtkov
  • 16 g vajec
  • 5 g vanilkového cukru
  • 1 g soli
  • 50 g masti na vymastenie formičiek
  • Šľahačka:
  • 250 g 33 % smotany na šľahanie
  • 100 g 40 % smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk

    1. Formičky vymažeme masťou a necháme zatuhnúť. Žĺtky, vajcia, oba cukry a soľ ušľaháme do peny, dávame pozor, aby sme hmotu neprešľahali.
    2. Hmotou naplníme formičky do polovice ich výšky a ihneď vložíme do rúry vyhriatej na 150 ° C, po nadobudnutí objemu dopekáme pri 130 ° C. Celková doba pečenia je 35 až 45 minút. Vyberieme po čiastočnom vychladnutí.
    3. Rakvičky nazdobíme dotuha vyšľahanou šľahačkou so zrniečkami vanilkového struku pomocou cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.


  • Pozrite si aj praktické rady známeho českého cukrára Josefa Maršálka k príprave rakvičiek:



    Zdroj: Česká televize

    Bude porotkyniam tuhnúť krv v žilách?

    V kreatívnej výzve sa k slovu opäť dostanú torty, tentoraz na halloweensku párty. Torta musí obsahovať minimálne jeden 3D prvok. Povolené sú ministrašidielka, ale porotkyne akceptujú aj tortu, z ktorej bude tuhnúť krv v žilách.



    Strašidelná torta v podaní Elizabeth.
    Foto: STVR


    "Dúfam, že uvidím milé strašidielka, ktoré ma nebudú v noci prenasledovať,” nádeja sa porotkyňa Jožka. Zároveň dodáva, čo musí súťažná torta obsahovať. "Musí mať 3D prvok, súťažiaci nám pri jej tvorbe ukážu, či si ju vedia priestorovo rozdeliť, či vedia pracovať s náplňami a poťahovými hmotami.”



    ANKETA: Spomínate si ešte z čias minulých na rakvičky?

    75,6%



    24,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist