Hubová polievka
Hubová polievka

Mačanka s jeseterom a gratinovanými zemiakmi

Miroslav Zamiška
executive chef, včera 11:30
Mačanka s jeseterom a gratinovanými zemiakmi
Foto: Miroslav Zamiška
3
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

500 g (filety)
50 g
200 g
1 zväzok
3 ks
Mačanka:
25 g
200 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Na tri porcie 500 g filiet z jesetera vložíme do vákuovacieho vrecka, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a zavákuujeme. Varíme pri 56 °C vo vodnom kúpeli 18 minút. (Alternatívne môžeme pripraviť filety v pare.)

  2. 2

    Pripravíme si vyprážanú quinou: Quinou uvaríme, vysušíme na kuchynskom papieri a vypražíme v oleji pri teplote 170 °C. Kyslú kapustu nakrájame na drobnejšie a pridáme zväzok najemno nakrájanej pažítky. Rozložíme ju na papier na pečenie a pečieme pri teplote 110 °C dohneda, tak aby kapusta bola chrumkavá.

  3. 3

    Zemiaky očistíme a nakrájame na jemné plátky, uložíme do misky a prelejeme prepraženým maslom. Prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 160 °C asi 40 minút. Potom odkryjeme, zvýšime teplotu na 180 °C stupňov a pečieme ešte 15 minút.

  4. 4

    Mačanka: Sušené huby sparíme, vodu z nich vytlačíme, zmiešame so šťavou z kyslej kapusty. Pridáme bobkový list, nové aj čierne korenie a pomaly varíme. Potom precedíme a použijeme len vývar. V miske zmiešame kyslú smotanu, smotanu na šľahanie podľa chuti s lyžicou hladkej múky. Pomaličky pridávame do precedeného vývaru z húb a kyslej šťavy z kapusty. Najlepšie je pridávať smotanovú zmes cez sitko, aby sa nevytvorili hrudky. Dochutíme soľou a korením. Prevaríme a keď mačanka zhustne, pridáme ešte na záver prepustené maslo.

  5. 5

    Servírujeme tak, že na taniere dáme mačanku, na ňu filetu z jesetera, gratinované zemiaky, pečenú kapustu, posypeme quinoou a čerstvým kôprom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia