Kváskové chodské koláče
Foto: siisa
Neviem či sa dá dopátrať k originálnemu receptu na tieto úžasné kysnuté koláče, ale vraj sa tomuto podobá najbližšie. Tak som ho prerobila na Zobraziť celý popisNeviem či sa dá dopátrať k originálnemu receptu na tieto úžasné kysnuté koláče, ale vraj sa tomuto podobá najbližšie. Tak som ho prerobila na kváskový. Koláče sú chuťovo fantastické aj s pridaním kvásku.
na 230 °C
Suroviny
Pšeničný kvások: | |
1 PL |
|
100 g |
|
100 ml |
|
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
120 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
|
|
|
|
180 ml |
|
400 g |
|
2 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
600 g |
|
150 g |
|
2 bal. |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
|
Lekvárová plnka: | |
|
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najskôr si musíme vyrobiť pšeničný kvások. Bude to len za účelom tohto pečenia. Teda ak chceme piecť koláče v sobotu, musíme začať v piatok ráno s prípravou tohto kvásku. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do večera prekryté fóliou. Do večera nám kvások vykvasí. Večer pokračujeme už s prípravou kvásku na sobotné pečenie. Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 200 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 200 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do rána. Takto si môžeme vyrobiť pšeničný kvások na každé sladké pečenie. Teda buchty, vianočku, šišky, sladké rožky, briošky, štrúdle, ovocné koláče a pod.
- 2
Ráno v robote zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme náš vykvasený kvások a všetko z receptu na cesto okrem mlieka. Keď začne robot hákom miesiť, pomaly pridávame mlieko. Uvedené množstvo je orientačné. Cesto by malo mať konzistenciu cesta na buchty. Kto nevie odhadnúť hustotu cesta, pridá všetko podľa receptu a po vymiesení si zastaví robot a skúsi rukou. Ak sa mu zdá cesto husté, tak späť do robota, pridá trochu mlieka. Ak je cesto redšie, stačí na doske do neho zapracovať potrebné množstvo múky.
- 3
Misu s cestom uzavrieme do igelitovej tašky a necháme pri izbovej teplote kysnúť2 - 3 hodiny. Potom dáme cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruhy veľkosti, aké koláče chceme. Ja som použila na vykrajovanie plastovú misu. Teraz si dáme vyhriať rúru na 230 °C tak na pol hodiny. Za ten čas, kým sa nám vyhrieva rúra, pripravíme si plnky a zdobíme koláče podľa vlastnej fantázie. Necháme ich na plechu odpočívať.
- 4
Pred vložením do rúry cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom s troškou vody. Pečieme tak 20 - 25 minút. Farba koláčov vám presne povie kedy majú isť von. Hneď po vytiahnutí ich potrieme rozpusteným maslom.
- 5
Zvyšky cesta po vykrajovaní som dala dokopy, vyvaľkala a urobila som z toho takéto koláčiky. Aj tie boli úžasné. Dobrú chuť Vám prajem!
Tiež chodské koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Hehe, ďakujem, a tie buchty som si všimla, máš ich fakt super :)
Ďajukem ti milá @Mitzy :)
Škoda, že tak ďaleko bývaš, pozvala by som ťa na koštovku :) Ďakujem za milý komentár :)
Keď som videla to tvoje mäsko, tiež som si veru vzdychla :) ďakujem :)
Ďakujem veľmi pekne, tiež mam najradšej tvarohové a orechové :)
dobrý preklep :-)
koláče sú krásne
Hehe, ďakujem veľmi pekne :)
V telke som raz videla ako to jedna pani aj s celou rodinou niekde na západe Čiech pečie. Aj sa pýtali na recept, ale v žiadnom prípade nechcela prezradiť. Tak asi tam nejaká tajná ingrediencia, alebo finta bude. Je veľa receptov, ktoré si hovoria, že sú originálne, ale moc sa teda nelíšia. No neviem. U vás v rodine sa také koláčiky nepiekli ? Ja som si trochu recept musela upraviť, čo myslím, že na chuti neubralo, ale predsa...už to nieje originál. Avšak originál - neoriginál, chutia úžasne. Ďakujem za milý komentár a želám pekný deň :)
Hehe, podarený preklep :) Ďakujem za pochvalu a za nahliadnutie :)
"Ráno v robote zamiesime cesto."
prvá moja reakcia:tak -dievčatko je v robote a zamiesi cesto..to teda nemchápem..:-)
robota pekná chutná voňavá...stačia dva tie malé kúsky..nemusíš na vyšívané obrúsky..tie zvládnem hravo..raňajkovala bych s chuťou..zdravo..:-)
kvásková kráľovná-na ten titul máš právo...
Som rada, že som ťa podnietila využiť aj pšeničný kvások. Už dávnejšie som chcela pridať jeho rýchlu výrobu z ražného a konečne to neostalo len pri chcení. Nech sa ti dobre pečie a nech sa všetko vydarí. Ďakujem za pochvalu :)
Hahahaha, ešte som sa pri nijakom recepte tak nenasmiala ako teraz :) Pekný postreh ! Ďakujem za milý veršík milá @Radost , urobila si mi radosť ! ;)
Milá Siisinka, u nás se takév - tedy chodské koláče nepečeou - tedy, otevřené, zdobené. U nás doma bylo a je zvykem malé koláčky balit, nahoru posýpka. Jsou to zppravidla "jednohubky". Maminka peče výborné, má léty osvědčený recept. U nás doma se kynuté těsto pravidelně dělalo - babička dělávala v týdnu obyčejné /laciné/ kynuté, většinou se nehrála s malými koláčky. Ty malé se pekly podle jiného receptu, který maminka přinesla z práce - je to těsto bohatější, více tuku i žloutků. Pekly jsme je na svátky - Vánoce, Velikonoce apod. Náplň tvarohová, ořechová, případně povidlová se dává dovnitř. Smotá se do kuličky, stranou sbalenou na vymaštěný plech. Nahoru se potřou rozkvedlaným vajíčkem a dá posýpka. Já musela u motání koláčků pískat, protože jsem je jedla syrové. Hlídaly mě mamča i babi, ale stejně neuhlídaly. haha Babi už je v nebíčku, maminka peče sama, ale dělá velké koláče - stejně jako ten tvůj velký - ale jsou "zabalené" s tvarohovou náplní a roztlačené do požadované velikosti, nahoře pomaže buď povidly a nebo nějakou marmoškou a nahoru posýpka, okraje rozkv.vajíčkem přetře. Malé koláčky už maminka nedělá - nejsou lidi na motání. Život jde dál.
Pokud jde o kváskové koláče - třeba tvůj recept na chodské - nemám odvahu. Jsem ráda, že vystříhnu kváskový chlebík. Každému co jeho jest! Ty jsi nesmírně šikovná, tvořivá a pracovitá, prostě K1 - kvásková královna! Smekám!
Nádhernou jarní neděli přeji všem!
Ďakujem ti moja milá @Haji , za informácie o pečení vo vašej rodinke :) Mne sa tie tradičné babkovské recepty veľmi páčia.
Určite vyskúšaj, sú veľmi chutné :) Ďakujem :)
Áno, ak použiješ čisto pšeničný, bude to ešte lepšie. Postup je rovnaký. Tak nech sa vydaria :)
Aj tie tvoje komentáre sa na seba podobajú, ako by ich jedna mater mala a ďalší tebe podobní ti pridajú "like" ! Dobrá zábavka pre zakomplexovaných :P
Radšej pozorne sleduj dianie na Varecha.sk, aby si stíhala, lebo ťa nepochvália...
Načo, veď túto službičku ty zvládaš dokonale...sleduješ a stíhaš na všetkých frontoch.
Ta sedla!
Ďakujem veľmi pekne :) Potešila si ma, že si vyskúšala a hlavne že vám chutilo :) S ovocím super nápad !
Tento recept by som mohla pouzit aj na moravske kolace ?
Krásne sa ti vydarili.
Prepáč @Monty , ja som si ten komentár s tou otázkou vôbec nevšimla. Čo nevšimla, vôbec mi ho v tých " NÁZOROCH" neukazuje. Dokonca mi v "NÁZOROCH " neukazuje ani tvoje foto s koláčmi, bola by som určite reagovala. Celé je to na tej Vareche po tieto dni nejaké nafigu. Nezobrazuje sa čo sa má. Aj komentáre čo som písala k bagetám a chlebíku dnes som musela viackrát posielať, lebo ich nezobrazilo. Koláčiky máš na zjedenie. Ďakujem, že si odskúšala a aj foto vždy pridáš. Si zlatá. Pekný večer :)
Som rada, že si vyskúšala, potešíš ma ak prídeš napísať, ako sa podarili a či chutilo :)
Ahoj Alenka, ďakujem za upozornenie....hneď to dám do poriadku. Na plechu kysnú 30 - 45 minút, podľa toho ako je v miestnosti teplo. V tomto teple stačí tých 30 minút.
Už som písala aj do redakcie, aby mi umožnili doplniť v recepte tú vodu, avšak doteraz sa nič neudialo. Ale ak budem môcť, hneď to urobím.
V recepte sme na žiadosť autorky do surovín na pšeničný kvások doplnili vodu - 100 ml.
Ďakujem veľmi pekne :)
Rado sa stalo :-)
Určite má každý svoj rodinný recept, o ktorý sa nechce deliť s inými. Som rada, že sa dá nájsť aspoň ten základný recept na tieto úžasné koláče. Ďakujem veľmi pekne za váš komentár a tie lupienky z mandlí by tam boli naozaj super.