Chodské koláče

Kváskové chodské koláče

Autor receptu: siisa

Neviem či sa dá dopátrať k originálnemu receptu na tieto úžasné kysnuté koláče, ale vraj sa tomuto podobá najbližšie. Tak som ho prerobila na kváskový. Koláče sú chuťovo fantastické aj s pridaním kvásku.

25 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si musíme vyrobiť pšeničný kvások. Bude to len za účelom tohto pečenia. Teda ak chceme piecť koláče v sobotu, musíme začať v piatok ráno s prípravou tohto kvásku. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do večera prekryté fóliou. Do večera nám kvások vykvasí. Večer pokračujeme už s prípravou kvásku na sobotné pečenie. Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 200 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 200 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do rána. Takto si môžeme vyrobiť pšeničný kvások na každé sladké pečenie. Teda buchty, vianočku, šišky, sladké rožky, briošky, štrúdle, ovocné koláče a pod.
  2. Ráno v robote zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme náš vykvasený kvások a všetko z receptu na cesto okrem mlieka. Keď začne robot hákom miesiť, pomaly pridávame mlieko. Uvedené množstvo je orientačné. Cesto by malo mať konzistenciu cesta na buchty. Kto nevie odhadnúť hustotu cesta, pridá všetko podľa receptu a po vymiesení si zastaví robot a skúsi rukou. Ak sa mu zdá cesto husté, tak späť do robota, pridá trochu mlieka. Ak je cesto redšie, stačí na doske do neho zapracovať potrebné množstvo múky.
  3. Misu s cestom uzavrieme do igelitovej tašky a necháme pri izbovej teplote kysnúť2 - 3 hodiny. Potom dáme cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruhy veľkosti, aké koláče chceme. Ja som použila na vykrajovanie plastovú misu. Teraz si dáme vyhriať rúru na 230 °C tak na pol hodiny. Za ten čas, kým sa nám vyhrieva rúra, pripravíme si plnky a zdobíme koláče podľa vlastnej fantázie. Necháme ich na plechu odpočívať.
  4. Pred vložením do rúry cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom s troškou vody. Pečieme tak 20 - 25 minút. Farba koláčov vám presne povie kedy majú isť von. Hneď po vytiahnutí ich potrieme rozpusteným maslom.
  5. Zvyšky cesta po vykrajovaní som dala dokopy, vyvaľkala a urobila som z toho takéto koláčiky. Aj tie boli úžasné. Dobrú chuť Vám prajem!