Chodské koláče
, 23. júna 2023
Foto: Josef Nejedl
Skvost svojrázneho Chodska - kysnuté koláče, ktoré sa v tomto českom regióne pečú na slávnostné príležitosti.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
250 g |
|
6 ks |
|
10 g |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
400 ml (vlažné) |
|
60 g čerstvé |
|
1 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
1,5 kg |
|
4 ks |
|
200 g |
|
400 ml |
|
3 PL |
|
50 g |
|
Maková plnka: | |
500 g mletý |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
50 g |
|
Lekvárová plnka: | |
300 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
|
|
1 ks |
|
Na posypanie: | |
nasekané |
|
|
|
|
|
Na dokončenie: | |
250 ml |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a za hrsť múky. Necháme vzísť kvások. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, práškový a vanilkový cukor a soľ.
- 2
Maslo rozpustíme v menšom hrnci, zmiešame so zvyšným mliekom, rumom a spoločne s kváskom vlejeme do misy k múčnej zmesi. Vareškou vymiešame nie priveľmi tuhé cesto. Cesto prepracujeme tak, aby bolo lesklé a na povrchu tvorilo malé bublinky.
- 3
Misu s cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, trvá to asi 45 minút. Staré gazdinky hovoria, že teplota v kuchyni má byť asi 25 °C, kuchárka sa má potiť, vtedy cesto dobre vykysne.
- 4
Na tvarohovú plnku oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Tvaroh zmiešame so žĺtkami a snehom. Pridáme práškový cukor, niekoľko lyžíc rumu, smotanu a mäkké maslo. Tvarohová plnka nesmie byť priveľmi hustá, ale nesmie tiecť.
- 5
Na makovú plnku do hrnca nasypeme mletý mak, cukor a sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť. Potom pridáme vajce, mäkké maslo a premiešame. Niektoré gazdinky plnku na miernom ohni chvíľu povaria.
- 6
Slivkový lekvár môžeme okoreniť štipkou škorice aj klinčeka a pridáme trochu rumu. Ak je slivkový lekvár priveľmi tuhý, gazdinky ho zvyčajne melú na mlynčeku na mäso.
- 7
Pripravíme si papiere na pečenie v tvare kruhu s priemerom 25 cm, na jednej strane potrieme asi 1 cm okraja rozpusteným maslom, necháme stuhnúť.
- 8
Na papiere z vykysnutého cesta položíme malé bochníčky s hmotnosťou asi 120 g a vyvaľkáme kruh až po maslom vymastenú časť. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a doprostred natrieme tvarohovú vrstvu hrubú asi 0,5 cm, zarovnáme.
- 9
Po zarovnanom povrchu kreslíme ornamenty najskôr lekvárom a potom detaily makovou plnkou. Nakoniec posypeme sekanými mandľami a odkvapkanými vopred v rume namočenými hrozienkami.
- 10
Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15–20 minút dozlatista.
- 11
Po vybratí z rúry koláče polejeme smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom, vzniknutá vrstva zabraňuje rýchlemu vysychaniu.
Tiež chodské koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu