Chodské koláče
Chodské koláče

Chodské koláče

Pani Vondrovicová z Bořic
, 23. júna 2023
Chodské koláče
Foto: Josef Nejedl

Skvost svojrázneho Chodska - kysnuté koláče, ktoré sa v tomto českom regióne pečú na slávnostné príležitosti.

5 ks
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
250 g
6 ks
10 g
200 g
1 bal.
400 ml (vlažné)
60 g čerstvé
1 PL
Tvarohová plnka:
1,5 kg
4 ks
200 g
400 ml
3 PL
50 g
Maková plnka:
500 g mletý
2 PL
1 ks
50 g
Lekvárová plnka:
300 g
 štipka
 štipka
2 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 nasekané
Na dokončenie:
250 ml
1 bal.




Postup

  1. 1

    Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a za hrsť múky. Necháme vzísť kvások. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, práškový a vanilkový cukor a soľ.

  2. 2

    Maslo rozpustíme v menšom hrnci, zmiešame so zvyšným mliekom, rumom a spoločne s kváskom vlejeme do misy k múčnej zmesi. Vareškou vymiešame nie priveľmi tuhé cesto. Cesto prepracujeme tak, aby bolo lesklé a na povrchu tvorilo malé bublinky.

  3. 3

    Misu s cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, trvá to asi 45 minút. Staré gazdinky hovoria, že teplota v kuchyni má byť asi 25 °C, kuchárka sa má potiť, vtedy cesto dobre vykysne.

  4. 4

    Na tvarohovú plnku oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Tvaroh zmiešame so žĺtkami a snehom. Pridáme práškový cukor, niekoľko lyžíc rumu, smotanu a mäkké maslo. Tvarohová plnka nesmie byť priveľmi hustá, ale nesmie tiecť.

  5. 5

    Na makovú plnku do hrnca nasypeme mletý mak, cukor a sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť. Potom pridáme vajce, mäkké maslo a premiešame. Niektoré gazdinky plnku na miernom ohni chvíľu povaria.

  6. 6

    Slivkový lekvár môžeme okoreniť štipkou škorice aj klinčeka a pridáme trochu rumu. Ak je slivkový lekvár priveľmi tuhý, gazdinky ho zvyčajne melú na mlynčeku na mäso.

  7. 7

    Pripravíme si papiere na pečenie v tvare kruhu s priemerom 25 cm, na jednej strane potrieme asi 1 cm okraja rozpusteným maslom, necháme stuhnúť.

  8. 8

    Na papiere z vykysnutého cesta položíme malé bochníčky s hmotnosťou asi 120 g a vyvaľkáme kruh až po maslom vymastenú časť. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a doprostred natrieme tvarohovú vrstvu hrubú asi 0,5 cm, zarovnáme.

  9. 9

    Po zarovnanom povrchu kreslíme ornamenty najskôr lekvárom a potom detaily makovou plnkou. Nakoniec posypeme sekanými mandľami a odkvapkanými vopred v rume namočenými hrozienkami.

  10. 10

    Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15–20 minút dozlatista.

  11. 11

    Po vybratí z rúry koláče polejeme smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom, vzniknutá vrstva zabraňuje rýchlemu vysychaniu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia