Chodské koláče podľa Hanče Sladké z Draženova
Foto: medovnicek
Neviem síce kto je Hanča Sladká z Draženova, ale aj tak som jej veľmi povďačná za recept, o ktorý sa podelila s časopisom Apetit. Zobraziť celý popisNeviem síce kto je Hanča Sladká z Draženova, ale aj tak som jej veľmi povďačná za recept, o ktorý sa podelila s časopisom Apetit. Na Chodské koláče som si ponachádzala veľa receptov a chcem ich postupne vyskúšať, aby som si našla práve ten naj.
Suroviny
Na 10-12 koláčov: | |
1 kg |
|
500 ml vlažné |
|
220 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
70 g |
|
250 g zmäknuté |
|
1 ks |
|
z polovice citróna |
|
1 KL |
|
100 ml (rum) |
|
1 PL |
|
a hrozienka na ozdobu |
|
na potretie okrajov |
|
Tvarohová náplň: | |
1,5 dkg |
|
250 ml |
|
podľa chuti |
|
,citrónová kôra a vanilkový cukor podľa chuti |
|
1 PL |
|
125 g |
|
3 ks |
|
Maková náplň: | |
250 g |
|
1 ks |
|
5 ks |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
Lekvárová náplň: | |
750 g |
|
trocha |
|
trocha |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Hneď na začiatku musím povedať, že ja som si množstvo surovín upravila len na dva koláče, ktoré som piekla na plechu na pizzu o priemere 30 cm. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme trocha cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Keď je kvások vykysnutý, pridáme rozšľahané vajce, žĺtky ostatné ingrediencie, ktoré patria do cesta
-
2
Veľmi dôkladne vypracujeme hladké, jemné, stredne tuhé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
-
3
Po hodine ho znovu prepracujeme, aby sa dovnútra dostal vzduch a necháme ešte chvíľu kysnúť.
- 4
Potom cesto rozdelíme na 10 - 12 dielov - 1 koláč váži cca 200 g a valčekom alebo prstami vytvoríme koláče, ktoré necháme 15 minút kysnúť.
- 5
Okraje koláčov potrieme vajíčkom.
- 6
Medzitým si pripravíme náplne. Do tvarohu sa pridá šľahačková smotana, um, citrón, maslo, solamyl a všetko sa dôkladne vymieša. Nakoniec opatrne treba zapracovať sneh z troch bielkov. Doporučujem dať tvaroh do nejakého pláteného obrúska a dobre z neho vyžmýkať vodu, aspoň mne sa tento spôsob osvedčil.
- 7
Mak zomelieme, premiešame s cukrom a sparíme horúcou vodou. Vodu prilievame postupne, aby sme nemali mak príliš riedky. Vmiešame vajíčko a prez sitko prepasírujeme perníčky, ktoré sme deň vopred namočili do vody a slúžia na zahustenie. Keďže som nemala tie perníčky po ruke, tak som plnku urobila klasickým spôsobom - mak som premiešala s cukrom a sparila horúcou vodou. Pridala som aj trocha malinového džemu, aby sa mi plnka dobre vytláčala zo zdobičky.
- 8
Lekvár zriedime trochou teplej vody, pridáme, citrónovú šťavu, um a solamyl.
- 9
Pri Chodských koláčoch existujú dva základné spôsoby zdobenia - merhovania. Ten prvý - každý koláč sa potrie celý tvarohom a na naň prídu ďalšie plnky, hrozienka a mandle. Druhou možnosťou je zdobenie (merhování) do prúžkov, takým koláčom sa hovorí panské. Koláč sa nepotiera tvarohom, ale strieda sa prúžok tvarohu, maku a lekváru. Ja som použila prvý spôsob. Koláč som potrela tvarohom
- 10
A zdobila som makovou a lekvárovou plnkou a hrozienkami. Nemala som sparené mandle, tie som tam teraz preto ani nedávala.
- 11
A tu je druhý nazdobený
- 12
Piecť ich treba pozvoľna, v rúre pred hriatej na 180 C, pokiaľ okraje nezrúžovejú.
- 13
A druhý upečený koláč
- 14
A čo dodať na záver. Recept ma nesklamal, s cestom sa dobre pracovalo a aj chuťovo mi vyhovovalo. Pri zdobení plniek používam plastové zdobičky, alebo jednorázové sáčky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
@irenaw teší ma, že som ťa inšpirovala, ja si od teba ukladám zasa všetky tvoje famózne chlebíky a keď budem mať viacej času, tak ich budem pomaličky skúšať, mám odložené aj recepty na hruškové povidla, chcem si ich tiež pripraviť na frgále
@tiginko ono to len zložito vyzerá, s cestom nie je skoro žiadna práca, ak máš domácu pekárničku, tak ti ho vypracuje za teba, ja ju mám tiež, ale mne by sa tuším ani nerátalo, keby som ho nevypracovala ručne, náplne sa dajú prichystať vopred, možno len to zdobenie je trocha prácnejšie
@jokin isto daj vedieť či si bol spokojný
@pivonka najväčšou odmenou pre mňa je, že to čo upečiem niekomu chutí, preto som rada, keď sa zjedia:)
@margaretka28 veľmi pekne ďakujem za titul:)
@elian44 určite nazdobila, keďže neviem vôbec kresliť, tak si vždy za základ zoberiem nejakú predlohu, dôležité je len si dobre urobiť náplne, aby sa s nimi dalo dobre zdobiť, potom to už ide samo
@havino keby si bola bližšie určite by sa ti u nás ušlo na ochutnanie
1*
@astheart ja som piekla z celkového množstva len dva koláče a na tie moje dva o priemere 30 cm som minula cca 400 g tvarohu, plnku som mala zrejme hrubšiu ako by mala správne byť, ale chcela som ju minúť všetku, to množstvo v recepte je uvedené presne podľa pôvodného receptu a poviem úprimne, že som nikdy toľko takýchto koláčov nepiekla, čiže ani neviem odhadnúť či je to množstvo akurát
kolace "folklor" :-)
@epatras veľmi pekne ďakujem a s tým grísom to musím vyskúšať - vrelá vďaka za radu
@mijaita neviem ako sa tam pridávajú recepty
@renfri teším sa, že si s nimi spokojná
@jokin tvoje koláče nemajú chybu, už som ti napísala do komentára pri tvojom recepte
Áno, treba pridať aj trochu z celkového množstva mlieka - zabudla som to tam napísať