
Foto: Shutterstock
Kuskus, táto drobná cestovina, je klasikou orientálnej kuchyne, či už ako jednoduchá a rýchlo pripravená príloha alebo aj hlavné jedlo. A už nie je žiadnou neznámou ani v slovenských kuchyniach. Správne pripravený kuskus by mal byť sypký a nadýchaný. Že sa vám taký nedarí? Ak nechcete, aby bol lepkavý alebo tvrdý, je dôležité poznať jednu vec.
Tajomstvo je v pomere
Kuskus sa klasicky pripravuje zaliatím horúcou vodou alebo vývarom, v ktorých sa následne nechá napučať. Aj takto jednoduchý postup má však svoje malé veľké tajomstvo a tým je správny pomer kuskusu a tekutiny. Ak je tekutiny priveľa, kuskus bude lepkavý, ak málo, zostane tvrdý. Koľko je teda tak akurát?Platí tu ideálny pomer 1:1. To znamená - koľko gramov kuskusu, toľko mililitrov tekutiny. Takže na 100 g kuskusu potrebujeme 100 ml vody alebo vývaru a napríklad na 250 g 250 ml vody alebo vývaru.
Ak nemáme odmerku alebo váhu, môžeme kuskus odmerať šálkou. Na 1 šálku kuskusu potrebujeme 1 šálku vody – jednoduchý 1:1 pomer funguje vždy. Pre viac osôb treba použiť väčšiu nádobu na odmeranie.
Koľko na osobu
Ďalšou otázkou je, koľko kuskusu treba pripraviť pre jednu osobu. Odpoveď sa líši v závislosti od toho, či ho budeme podávať ako prílohu, či do šalátu, alebo ako hlavné jedlo – napríklad so zeleninou aso syrom feta. Ak kuskus podávame ako prílohu alebo ho pridávame do šalátu, tak na osobu stačí 60 gramov surového kuskusu, takže pre štyroch stravníkov potrebujeme celkom 240 gramov. Ak je kuskus hlavnou zložkou jedla, napríklad v zeleninovej panvici s fetou, počítame cca 150 g surového kuskusu na osobu.
Foto: Shutterstock
Základný recept
Necháme zovrieť osolenú vodu alebo zeleninový či mäsový vývar. Keď zovrie, tak tekutinou kuskus zalejeme, pričom dodržujeme spomínaný pomer 1:1. Dobre premiešame a necháme stáť - napučať po dobu 5 minút. Potom ku kuskusu pridáme trošku olivového oleja alebo masla a premiešame vidličkou, aby sa nezlepil a bol sypký. Na 250 g kuskusu a 250 ml vody alebo vývaru stačí 1 ČL oleja alebo rovnaké množstvo rozpusteného masla.Iné spôsoby prípravy
Kuskus sa dá pripraviť aj inak – rovnako ako ovsené vločky ho možno nechať napučať aj cez noc, pomery kuskusu a tekutiny sa nemenia. V tomto prípade sa však nezalieva horúcou, ale studenou tekutinou. Ráno ho možno podávať so zeleninou alebo nasladko, s medom a ovocím.Kuskus môžeme pridať aj priamo do jedla, napríklad k zelenine a uvariť spolu s ňou. Keďže je rýchlo hotový, pridáva sa až tesne pred koncom prípravy.




Diskusia k článku